Hur du kan producera mer bröstmjölk

Hur du kan producera mer bröstmjölk

Senaste uppdateringen: 04 juni, 2019

Mängden bröstmjölk som kvinnor producerar beror på hur ofta bebisen suger och hur effektivt han eller hon gör det. När barnet ammar orsakar sugandet att två hormoner frisläpps: oxytocin och prolaktin. Men vad kan du göra för att producera mer bröstmjölk?

Det första du bör veta är att prolaktin är det hormon som är ansvarigt för mjölkproduktionen. Förutom detta, ju mer barnet ammar, desto mer mjölk kommer mammans bröst att producera.

Om barnet behöver mer mjölk än mamman producerar, behöver hon bara amma honom eller henne oftare eller mer effektivt så att produktionen ökar.

Det andra hormonet, oxytocin, orsakar muskelsammandragningar i brösten som får mjölken att strömma genom mjölkkanalerna och ut genom bröstvårtan när barnet ammas. Detta kallas utdrivningsreflexen.

I vissa fall kan mamman inte producera tillräckligt med bröstmjölk för att tillfredsställa barnets stora aptit. Det finns dock flera sätt att öka produktionen av bröstmjölk.

7 enkla sätt att producera mer bröstmjölk

Det finns några tips du kan tänka på för att öka och upprätthålla en hälsosam produktion av bröstmjölk. Dessa kommer att låta dig skapa en stark och hälsosam tillgång eller öka på produktionen naturligt.

1. Hjälp bebisen att greppa tag korrekt i bröstet

Mammans produktion av bröstmjölk kan vara helt korrekt och i tillräcklig mängd, men barnet tar inte tag effektivt. Som ett resultat kan han eller hon inte suga upp den mängd mjölk som han eller hon behöver.

I detta fall är nyckelfaktorn att förbättra barnets tag om bröstet så att amningen sker korrekt. Till exempel kan en barnmorska eller amningsexpert vägleda dig till det bästa sättet att placera barnet så att det kan amma under de bästa förutsättningarna.

Hur man producerar mer bröstmjölk


2. Producera mer bröstmjölk genom bröstkompression

Bröstkompression är en teknik som används för att hjälpa barnet att dricka mer bröstmjölk under amningen. Det är också ett sätt att extrahera mer mjölk från bröstet när en bröstpump används.

Det går ut på att hålla bröstet med en hand och trycka mot kroppen. Tryck med ett fast grepp med fingrarna, men inte så hårt att det gör ont. När barnet börjar suga, släpper du greppet om bröstet så att mjölken rinner till.

3. Förändringar i din livsstil

Du kanske inte inser det, men några av dina dagliga vanor kan påverka hur mycket bröstmjölk du producerar. Saker som kan störa produktionen av bröstmjölk inkluderar rökning, p-piller, stress och trötthet.

Tveka inte att försöka öka din produktion av bröstmjölk naturligt genom att göra några förändringar i din dagliga rutin!

“Det finns inget sätt att vara en perfekt mamma, men det finns en miljon sätt att vara en bra mamma.”

-Jill Churchill-

4. Respektera måltiderna och använd inte bröstmjölksersättning

Din kropp producerar mer bröstmjölk när barnet ammar. Om du hoppar över en matning eller ger bröstmjölksersättning istället för att amma, får inte din kropp signaler om att du vill producera mer bröstmjölk. Produktionen minskar om du inte pumpar för att kompensera.

5. Amma från båda brösten

Under de första veckorna kommer det att du ammar från båda sidorna vid varje amningstillfälle att bidra till att stimulera ett större utbud av bröstmjölk. Du måste bara se till att du varierar det bröst som du börjar med varje gång du matar ditt barn eftersom det första bröstet vanligtvis får mest stimulans.

Om du alltid börjar på samma sida, kommer det bröstet att producera mer mjölk och bli större än den andra. Efter de första veckorna, när du känner dig bekväm med mängden bröstmjölk du producerar, kan du fortsätta amma på båda sidor eller från en sida vid varje matningstillfälle.

6. Producera mer bröstmjölk genom att äta en god kost

Det är fullt möjligt att du producerar utmärkt bröstmjölk för din bebis även om du äter en dålig kost, men det är helt klart en bra idé att försöka att äta lite bättre när du ammar.

Amning och bröstmjölksproduktion kräver mycket energi. För att hjälpa din kropp att utveckla och upprätthålla en hälsosam mjölkproduktion bör du äta välbalanserade och hälsosamma måltider.

Du kan till och med lägga till lite extra mat till din dagliga kost som ökar mjölkproduktionen, som havregryn, grönsaker och mandlar. Detta kommer givetvis hjälpa dig att få i dig de extra kalorier som du så väl behöver under denna period av ditt liv.

Barn ammar

7. Drick mycket vatten

Bröstmjölk består till 88% av vatten, så om du inte dricker vatten efter varje amningstillfälle kommer din kropp snart att bli uttorkad. Detta kan göra att du känner dig trött och svag när du behöver din styrka som mest.

Slutligen, kom ihåg att för att producera mer bröstmjölk är det mycket viktigt att du har hälsosamma vanor och en sund livsstil. Med ovanstående råd lyckas de flesta ammande mödrar att producera tillräckligt med bröstmjölk för att mata sina barn.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.