Hur man rengör nappflaskor ordentligt

Nappflaskor är det man oftast använder för att mata bebisar med, så att veta hur man rengör nappflaskor på rätt sätt är viktigt för att förebygga infektioner och andra komplikationer.
Hur man rengör nappflaskor ordentligt

Senaste uppdateringen: 04 september, 2019

Vet du hur man rengör nappflaskor ordentligt? Det finns mycket information om det, men det finns också vissa missuppfattningar i frågan.

Trots olika åsikter och metoder är det alltid viktigt att hålla nappflaskor fria från bakterier och smuts.

Kom ihåg att barn har ett underutvecklat immunförsvar, så deras kroppar kan inte alltid försvara sig naturligt från bakterier.

Eftersom de har en tendens att stoppa allt i munnen har de dessutom en hög infektionsrisk, så det bästa är att rengöra allt de kan komma åt, speciellt under de första sex månaderna.

Så rengör du nappflaskor på rätt sätt

Det finns många sätt att rengöra nappflaskor. Sanningen är att det inte finns någon perfekt formel, och inte heller någon manual som anger vad man får göra eller inte.

Kom bara ihåg att du alltid måste diska nappflaskan efter att ha matat ditt barn för att bli av med mjölk- eller vällingrester. Det förhindrar att mikroorganismer förökar sig och får ditt barn att insjukna.

Sterilisering av nappflaskor och tillbehör är ett kontroversiellt ämne. Vissa hävdar att det inte är viktigt, och att diska föremålen med diskmedel och vatten räcker, speciellt i Sverige eftersom vi har så pass rent vatten.

Hur man rengör nappflaskor ordentligt

Det finns tre enkla sätt att sterilisera nappflaskor:

Du kan koka vatten

Det enklaste sättet att sterilisera är helt enkelt att koka upp vatten och låta nappflaskan eller nappen ligga i vattnet i fem minuter.

Du kan använda mikrovågsugnen

Om du vill använda mikron måste du köpa nappflaskor tillverkade speciellt för att användas i den, eller en sterilisator som man använder i mikron. Den består av en skål med hål i toppen eller botten och en reservoar som man häller vatten i och stoppar i det man vill sterilisera.

nappflaskor i sterilisator
Innan du använder en sterilisator i mikron måste du se till att nappflaskan eller tillbehören inte har en triangel med bokstäverna “PA” på sig. Om så är fallet kan det skada föremålen.

Sterilisering med brustabletter eller vätska

Det finns specifika steriliseringsprodukter att köpa i olika former, som brustabletter eller vätskor.

Först löser du produkten i vatten som tidigare har kokats. Instruktionerna anger en viss tid som föremålen måste vara nedsänkta i vätskan, varefter du kan ta bort föremålen och skölja dem med kallt vatten.

Använd aldrig samma tablett för mer än en sterilisering.

“Kom ihåg att barn har ett underutvecklat immunförsvar, så deras kroppar kan inte alltid försvara sig naturligt från bakterier.”

Diska med diskmedel och vatten: Räcker det?

Det här är det vanligaste och mest effektiva sättet att rengöra nappflaskor och nappar eftersom man alltid har det man behöver till hands. Det är väldigt enkelt och praktiskt.

Här i Sverige finns det egentligen ingen anledning att rengöra nappflaskan på något annat sätt. Det kan dock vara bra att veta vilka steriliseringsalternativ det finns för när man åker utomlands!

Så fort din bebis har ätit färdigt diskar du flaskan för att se till att mjölken eller vällingen inte fastnar. Gör samma sak med nappar, lock, osv.

När du diskar nappflaskor måste du noggrant skrubba varje yta med en borste. Det är särskilt viktigt där flaskan och locket vrids samman.

Det finns speciella borstar som gör det mycket enklare. Tack vare den specialanpassade designen kan du nå platser som är omöjliga att nå med händerna och vanliga diskborstar.

nappflaskor i grön skål

Efter att ha diskat dem är det bäst att låta alla delar lufttorka i ett välventilerat rum. Du kan ställa dem upp och ner så att allt vatten rinner ut; då behöver du inte använda handdukar för att torka dem, som kan vara värd för ett antal mikroorganismer som kan göra din bebis sjuk.

När flaskorna är helt torra, förvara dem någonstans fritt från fukt och damm. Om din bebis använder flera flaskor ska du använda samma procedur med alla för att vara säker på att allt är fritt från bakterier och smuts.

Kom slutligen ihåg att det inte finns något protokoll för hur man måste rengöra nappflaskor. Därför kan du använda olika metoder och anpassa dem till dina specifika omständigheter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Urgellés-Pérez, Y., & Abellas-La O, M. A. (2012). Algunas consideraciones sobre la alimentación del lactante para la conservación de su salud bucal. MEDISAN.

  • Aguayo, J., Serrano, P., Calero, C., Martínez, A., Monte, C., & Rello, C. (2000). Lactancia materna. Salud Entre Todos.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.