Hur lång tid tar det för kroppen att återhämta sig efter förlossningen?

Hur lång tid det tar för kroppen att återhämta sig efter förlossningen beror på flera olika faktorer. Din livmoder växer under graviditeten, och kroppen går igenom andra förändringar som också kommer att behöva återgå till det normala.
Hur lång tid tar det för kroppen att återhämta sig efter förlossningen?

Senaste uppdateringen: 30 november, 2019

Det finns inget exakt svar på den här frågan. Vissa läkare säger att det tar 6 veckor för kroppen att återhämta sig efter förlossningen. Vissa säger att det tar hela två år, medan andra säger ett år.

Det finns många förändringar och processer som måste justeras efter förlossningen. Dessutom beror det också på mammans känslomässiga tillstånd.

Puerperium är den latinska termen för den här perioden och en benämning på de faser som kvinnor upplever fysiskt och psykiskt efter förlossningen.

Din allmänna hälsa innan och under graviditeten påverkar din livskvalitet under puerperium. Detta inkluderar återhämtning från förlossningsskador, kejsarsnitt och kroppsförändringar i allmänhet.

Förändringar i kroppen under graviditeten

För att veta hur lång tid det kommer ta för kroppen att återhämta sig efter förlossningen är det viktigt att veta vilka förändringar kvinnor genomgår under sina 9 månader som gravida.

Inre organ ger plats för livmodern, som växer sig allt större för varje månad. Dessutom ökar hormonerna tusenfalt för att aktivera de olika graviditetsprocesserna. Detta orsakar humörsvängningar och trötthet.

Dessutom påverkar den nya inre ordningen kroppens matsmältning, urinering och tarmrörelser. Din lungkapacitet minskar, vilket innebär att din hjärtfrekvens snabbar upp. Slutligen hindrar magens tillväxt din rörelseförmåga, sömn och vardag i allmänhet.

återhämta sig efter förlossningen: kvinna visar celluliter på lår

De första månaderna efter förlossningen

Kroppens återhämtning skiljer sig från kvinna till kvinna. Därför upplever alla kvinnor olika återhämtningsfaser, som alla börjar och slutar vid olika tidpunkter. Men här kommer en generalisering:

Det tar ca 45 dagar för sår att läka och inflammationer och avslag att försvinna

Den första fasen börjar omedelbart efter förlossningen och varar cirka 45 dagar. Det är nu sår läker, inflammation och svullnader går ner och avslaget börjar läka och så småningom försvinna.

Denna period är ofta ett mentalt och fysiskt kaos. Men stadig återhämtning hjälper kroppen att få energi mycket snabbare i efterföljande faser av puerperium.

Sammandragningar: månad 1 till 3

Livmodersammandragningar kan inträffa 1 till 3 månader efter förlossningen, medan de inre organen hittar tillbaka till sina normala platser. Efter ett kejsarsnitt tar såret cirka 1 år att helt återhämta sig.

Under dessa månader ger amningen upphov till sina egna förändringar och kräver andra typer av omvårdnad. Att dricka ordentligt och undvika att bli uttorkad är avgörande för lyckad amning. En järnrik kost kompenserar dessutom för alla blödningar efter födseln och hjälper till att läka eventuella sår.

För att veta hur lång tid det kommer ta kroppen att återhämta sig efter förlossningen är det viktigt att veta hur den första fasen av puerperium gick.

Om livmoderhalsen återvände till sin normala storlek, och om de vaginala utsöndringarna är normala, anses det första steget vara över och du bör inte uppleva mer fysiskt besvär.

kvinna klädd för en springtur

Hur lång tid tar det för kroppen att återgå till det normala?

Många kvinnor blir oroliga när de märker att huden på magen är lös, eller att de har bristningar eller svullnader, även efter förlossningen. Det är dock inget att oroa sig för.

Något som kan vara värt att hålla extra koll på är ärret efter ett kejsarsnitt, då det kan orsaka komplikationer om det inte läker ordentligt, till exempel bråck och dålig matsmältning.

Det tar vanligtvis ett år att återfå sin normala vikt

Det tar många kvinnor runt året att bli av med överskottsfettet från graviditeten. Kvinnor som fick sitt barn via ett kejsarsnitt bör dessutom vänta minst ett år innan de börjar träna sina magmuskler.

Även om förlossningen var vaginal bör du heller inte utföra någon hårdare träning under de första månaderna eller till och med det första året, såvida du inte tidigare hade en regelbunden träningsregim eller var en vältränad idrottare.

Mental återhämtning efter förlossningen

Utöver hur lång tid det tar kroppen att återhämta sig efter förlossningen vill vi påpeka att även emotionella och sociala faktorer spelar in.

I den första fasen lägger vi främst märke till de fysiska och anatomiska aspekterna. Men de följande faserna är mer psykologiska. För vissa kvinnor kan denna återhämtning ta över ett år.

Som du ser finns det olika omständigheter som påverkar längden på återhämtningstiden. Kort sagt är det helt upp till den individuella kvinnans kropp och mentalitet – alla tar olika lång tid på sig att återhämta sig efter förlossningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Margarita de Miguel Simó. Guía para recuperación tras el parto
  • Providence ORG. Guía de postparto. https://oregon.providence.org/~/media/Files/Providence%20OR%20Migrated%20PDFs/Patients%20Toolkit/Postpartum%20Guide_sp_POST%20134C%20prf3.pdf
  • Gil, C. N., & Mariñelarena, C. G. (2016). Autoestima y autoimagen de las mujeres en el postparto. Medicina naturista, 10(1), 30-35.
  • García C. Entrevista | “Pasado un año tras el parto, el cuerpo ya ha agotado su capacidad de recuperación” [Internet]. EL PAÍS. 2018. https://elpais.com/elpais/2017/02/27/mamas_papas/1488192117_308678.html

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.