Huskurer mot halsont hos barn

Upptäck dessa huskurer för att lindra halsont hos barn. Med dem kan du komplettera medicinsk behandling och hjälpa din lilla att må bättre.
Huskurer mot halsont hos barn

Senaste uppdateringen: 30 mars, 2022

En kliande eller värkande känsla i svalget kan få ditt barn att känna sig väldigt obekvämt och upprört. Lyckligtvis finns det några effektiva huskurer för att motverka halsont hos barn.

Små barn kan känna obehag i halsen av olika anledningar; virala eller bakteriella infektioner, allergier, förkylningar och till och med en irritation som orsakas av överdrivet skrikande.

För det mesta kräver halsont hos barn inte läkemedelsbehandling och blir bättre med tiden genom kroppens naturliga svar. I allmänhet försvinner obehaget efter fyra eller fem dagar. Oavsett vilket är det viktigt att vara uppmärksam och gå till barnläkaren om nya symtom dyker upp, eller om barnets tillstånd förvärras.

Här nedanför kommer vi att dela med oss av några rekommendationer för att hjälpa dina barn att må bättre.

Halsont hos barn

Som vi nämnde kan obehag i halsen hos barn bero på många orsaker. Vädrets förändringar, att bära blöta kläder eller att utsättas för luftkonditionering är några av de typiska orsakerna till att bakterier eller virus får tillgång till kroppen.

Vid händelse av att inflammationen i halsen (faryngit) är av viralt ursprung, tar naturlig återhämtning vanligtvis cirka 5 till 7 dagar. Däremot måste infektioner av bakteriellt ursprung ibland behandlas med antibiotika. Av denna anledning är det bäst att konsultera en barnläkare för att definiera orsaken till problemet och åtgärda det på lämpligaste sätt.

En ung tjej med ont i halsen.

Huskurer mot halsont hos barn

Traditionella huskurer kan vara mycket effektiva för att lindra symptomen vid halsont hos barn. De är generellt sett inte botande, men de är särskilt användbara för föräldrar som vill undvika att ge sina barn kommersiell medicinering.

Innan du ger barnet en huskur är det, oavsett hur ofarlig den kan verka, bäst att rådgöra med en barnläkare. På samma sätt är det viktigt att vara vaksam på uppkomsten av nya symptom, såsom hög feber eller tecken på att det blir värre.

Här följer fem huskurer som du kan använda idag för att lindra halsont hos barn.

1. Korrigera vätskebalansen

Korrekt återfuktning av strupens slemhinna är avgörande för att lindra obehag i detta område. Vätskebrist minskar produktionen av saliv och slem som smörjer detta utrymme och detta ökar i sin tur dess irritation.

Trots att det kan vara obehagligt att svälja behöver du insistera på att barnet får i sig mycket vätska, så som vatten, buljong eller soppor. Om barnet fortfarande ammar bör du erbjuda det ofta.

När du erbjuder mat och dryck till barnet måste du vara försiktig med dess temperatur. Det är bäst att värma maten men att undvika extrema temperaturer, eftersom dessa kan förvärra känslan av smärta.

2. Gurgla med saltvatten

Denna huskur är användbar för barn som redan vet hur man spottar och kan gurgla en vätska i svalget utan att svälja den, vilket sker händer runt 6 års ålder. Kuren består av att förbereda en koksaltlösning med en, eller en halv, tesked salt i en kopp (250 ml) varmt vatten och erbjuda det till barnet att gurgla med.

Det är viktigt att motivera barnet att utföra dessa sköljningar i några sekunder och upprepa dem 2 eller 3 gånger om dagen. Det beror på att vattnet återfuktar slemhinnorna och saltet fungerar desinficerande och antiinflammatoriskt, vilket ytterligare lindrar irritation.

3. Te med honung

För lite äldre barn kan varmt te sötat med honung vara en av de mest populära och effektiva huskurerna mot halsont hos barn. Teet återfuktar slemhinnorna och honungen, rik på vitaminer och spårämnen, fungerar som ett antiinflammatoriskt och antimikrobiellt medel. Dessutom hjälper det till med att minska den typiska hostan vid förkylningar.

Infusionen kan tillagas med svart te eller grönt te, som också fungerar antibakteriellt och som en källa till antioxidanter. När teet är klart tillsätts två eller tre teskedar honung.

Helst bör detta vara en dryck berikat med några droppar citron (källa till C-vitamin) eller som en infusion med citronskal för att utnyttja de antimikrobiella och antivirala egenskaperna i denna frukt.

Det är mycket viktigt att nämna att honung inte får användas till spädbarn under ett år.

4. Mat som är lätt att svälja

Även om det är mycket viktigt att barn äter på vanligt sätt, kan själva ätandet vara obehagligt och bör inte tvingas fram. Helst bör du erbjuda dem näringsrika men lätta måltider som är rika på kolhydrater och vitaminer.

Buljong på kyckling, nöt eller grönsaker är ofta ett hälsosamt alternativ. Dessutom fungerar saltet de innehåller antiinflammatoriskt.

Sur mat, som frukt och vissa mejeriprodukter, kan öka obehaget och bör undvikas.

5. Ånga

Smörjda slemhinnor förbättrar symtomen, så att andas fuktig luft hjälper till med att lindra halsont hos barn. Att använda en luftfuktare i ditt rum kan räcka långt.

Dessutom kan du dra nytta av ångan som produceras av det varma vattnet medan barnet tar ett bad eller duschar.

En luftfuktare

Vad ska man undvika

Det finns några huskurer mot halsont som kanske kan fungera bra hos vuxna, men som bör undvikas hos barn:

  • Tabletter med bedövningsmedel: De flesta innehåller ämnen som kan orsaka allergier och göra det svårt för barn att svälja.
  • Receptfria smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel: Även om vissa av dessa produkter tidigare har ordinerats av läkare bör de inte ges till ett barn utan att först rådgöra med en barnläkare. Självmedicinering hos barn är mycket farligt.
  • Aspirin: Bör inte ges till barn under 18 år på grund av risken för Reyes syndrom, ett sällsynt men allvarligt tillstånd.

Konsultation med barnläkare skadar aldrig

Naturläkemedel mot halsont hos barn är ett komplement för att lindra symtom, men inte en botande behandling. Av denna anledning är det tillrådligt att ta barnet till barnläkaren för att identifiera orsaken till problemet och hitta en lämplig terapiform.

På samma sätt, om du väljer att hjälpa ditt barn med någon av huskurerna som vi har presenterat här, då är det bäst att du pratar om det i förväg med en läkare.

Slutligen, besvären ökar eller kvarstår, åtföljs av feber, hudutslag, diarré, kräkningar eller svullna lymfkörtlar, kontakta då din läkare omedelbart.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Diomedi, A., Chacón, E., Delpiano, L., Hervé, B., Jemenao, M. I., Medel, M., … & Cifuentes, M. (2017). Antisépticos y desinfectantes: apuntando al uso racional. Recomendaciones del Comité Consultivo de Infecciones Asociadas a la Atención de Salud, Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.
  • Zavalu, V. M. C., Nazareno, C. V. A., Lopez, R. C. B., Cedeño, M. P. M., Villamar, J. D. C., & Loor, J. F. B. (2019). Principales manifestaciones causales de la presencia de rinofaringitis infantil. Polo del Conocimiento: Revista científico-profesional4(1), 133-159.
  • Muñoz, C. M. M., Basurto, V. A. D., Anchundia, J. P. C., & Martinetti, G. G. H. (2021). Descripción y análisis de infecciones respiratorias agudas en niños menores de 5 años. Polo del Conocimiento6(9), 1108-1123.
  • Freire Bedón, S. S. (2018). Cuidados empíricos en afecciones respiratorias en niños menores de 5 años en la comunidad de Illagua Chico (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato-Facultad de Ciencias de la Salud-Carrera de Enfermería).
  • Bravo Bonoso, D. (2019). Afecciones Respiratorias Estacionalesen niños menores de 5añosdel Centro de Salud Rural Julcuy (Bachelor’s thesis, JIPIJAPA-UNESUM).
  • Vera Rodriguez, T. E. (2021). Factores asociados a la Automedicación en la Faringoamigdalitis Agudas en niños y niñas menores de 6 años del Centro de Salud Chongon en el Periodo Enero-Diciembre del 2019 (Master’s thesis).
  • Cano Varela, S. P., Cuevas Cárdenas, I. Y., & Oyóla Lamprea, A. X. Prácticas de cuidado en una comunidad de cuidadores de niños menores de cinco años con infección respiratoria aguda.
  • de Bizkaia, F. D. C. (2019). de garganta.
  • Lv, X., Zhao, S., Ning, Z., Zeng, H., Shu, Y., Tao, O., … & Liu, Y. (2015). Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chemistry Central Journal9(1), 1-14.
  • Reygaert, W. C. (2014). The antimicrobial possibilities of green tea. Frontiers in microbiology5, 434.
  • Peiró, P. S. (2019). Miel como medicina. Medicina naturista13(1), 34-37.
  • HONEY, H. P. O. PROPIEDADES CURATIVAS DE LA MIEL: UN EDULCORANTE NATURAL PROVENIENTE DE LOS PRINCIPALES POLINIZADORES DE LAS PLANTAS.
  • Dhanavade, M. J., Jalkute, C. B., Ghosh, J. S., & Sonawane, K. D. (2011). Study antimicrobial activity of lemon (Citrus lemon L.) peel extract. British Journal of pharmacology and Toxicology2(3), 119-122.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.