Låt inte dina barn känna att de är en börda

Att bli mamma är ett val som är helt upp till dig. Därför ska du inte låta dina barn känna att de är en börda eller att de gör dig olycklig.
Låt inte dina barn känna att de är en börda
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att vara mamma kan vara ett tufft och krävande jobb. Plötsligt har du ansvaret för en liten person som är helt beroende av dig. Men om du får dina barn att känna att de är en börda kan er relation bli ansträngd, och de psykologiska konsekvenserna som följer med det kan bli långvariga.

Alla vill känna sig älskade och uppskattade. Att få barn är dock en osjälvisk handling. Om du förväntar dig vedergällning kommer du att känna dig frustrerad och göra det svårt att skapa ett band till dina barn.

Olycklig mamma med sitt barn

Anledningar till varför du aldrig ska få dina barn att känna att de är en börda

1. Du bestämde dig för att bli mamma

Att bli mamma är ett personligt val, oavsett vilket socialt eller familjetryck du än har på dig, och alla går igenom olika omständigheter. Kom ihåg att du bestämde dig för att skaffa barn, och du bestämde dig för att följa denna väg.

Kanske är saker svårare än du trodde att de skulle vara. Du förväntade dig inte att ditt liv skulle förändras så mycket, men det här är inte en anledning att få dina barn att känna att de är en börda.

2. Ovillkorlig kärlek är nyckeln

Dina barn är beroende av dig för att täcka deras behov av mat, kärlek och skydd. De kan inte klara sig själva, och behöver lita på att deras föräldrar alltid kommer att vara där. Deras liv hänger på det.

Det är lätt att förstå hur viktig en mamma är i barnens psykologiska utveckling. Detta är deras första och viktigaste relation. Att växa upp med en mamma som ständigt påminner dem om uppoffringen hon gör för sina barn, om allt hon lämnade bakom sig för att ta hand om dem, kan ta ut sin rätt i dina barns sinnen.

Dina barn inser att du inte ville ha dem, att de inte är som du förväntade dig att de skulle vara, att du inte är nöjd med dem. Den villkorslösa kärleken finns inte där. Dina barn kommer att känna sig förvirrade, vilsna och otillräckliga. Om deras egen mamma tycker att de är en börda, kommer då någon annan att kunna älska dem?

Mamma och son

3. Att vara mamma hindrar dig inte från att vara kvinna

Vissa kvinnor förlorar sig i moderskapet. De säger upp sina jobb, sina vänner och sina intressen och ägnar sig uteslutande åt att uppfostra sina barn. Men man behöver inte göra det. Du är fortfarande människa – du har behov, åsikter, idéer och ett eget liv.

Om du gör dina barn till centrum för din existens sätter du mycket press på dem. Ge inte dem ansvaret för att göra dig lycklig. Ditt humör kan inte bero på vad de gör eller uppnår i livet. Frustrationen kommer att lägga sig. Din lycka är upp till dig. Du måste anstränga dig med att få ett komplett och tillfredsställande liv.

Mamma pratar med sin son om att han inte är en börda

Låt inte dina barn känna att de är en börda

Barn behöver en mamma som känner sig lycklig och hel av sig själv. Någon som kan erbjuda dem ovillkorlig kärlek och stöd, så att de kan bli friska vuxna. Låt inte dina barn känna att de är en börda, att du inte vill ha dem, och prata inte hela tiden om alla saker du hellre vill göra.

Om du gör det kommer de att skuldbelägga sig själva för din olycka. De kommer att växa upp med rädsla och känna sig underlägsna. Dina barn kommer att bli oroliga vuxna som försöker behaga andra, eftersom de inte känner sig värda att bli älskade. Dessutom kommer dina barn att ogilla dig. Älska dina barn villkorslöst och få dem att känna sig älskade.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bretherton, I. (1992). The origins of attachment theory: John Bowlby and Mary Ainsworth. Developmental psychology28(5), 759.

  • Feeney, J., & Noller, P. (2001). Apego adulto. Bilbao: Desclée de Brouwer.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.