Att göra sig redo för att skaffa barn: en checklista

För många föräldrar betyder att du är redo för att skaffa barn att du köper varje pryl och föräldrabok som lovar att göra sitt nya liv enklare. Men som alla föräldrar vet, finns det ingen handbok för att skaffa barn. Det finns dock sätt att förbereda sig för denna viktiga uppgift.
Att göra sig redo för att skaffa barn: en checklista
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2019

Alla föräldrar har en sak gemensamt: de gör misstag. Att uppfostra ett barn är en utmaning, och föräldrarna måste vara redo till uppgiften innan de bestämmer sig för att skaffa barn. Det här är inte lätt.

Att vara redo att skaffa barn innebär att man har rätt verktyg och kunskaper, såväl som prylar. Det handlar också om en fortgående av mental process.

Det finns saker som de som vill bli föräldrar kan börja jobba på långt i förväg.

Dessa inkluderar att utveckla ett gott tålamod och förmåga att hålla sig lugn. Dessa två viktiga ingredienser hjälper till att allt annat faller på plats när ditt barn kommer.

Ta att handla babysaker, till exempel: genom att hålla sig lugn kan du välja klokt. Tålamod är avgörande för att välja rätt artiklar.

Att vara redo att skaffa barn handlar inte bara om vad du går ut och köper i affären. Utan det finns andra saker som kan hjälpa dig att göra dig redo för en ny familjemedlem.

Här är några sätt att du kan börja förbereda dig inför att skaffa barn:

Förberedelser när det är dags att skaffa barn

Gå föräldrakurser

man ger gravid kvinna babyskor

Att vara en bra förälder är inte något du kan lära dig i en bok. Ingen kurs är lång eller detaljerad nog för att helt förbereda en ny mamma eller pappa på alla situationer de kan stöta på.

Alla barn är unika (och alla föräldrar med). Läroböcker kan inte täcka allt. Faktum är att många föräldrar ändå glömmer bort det mesta av vad de lär sig på kurser och i böcker.

Trots det finns det många program tillgängliga för att förbereda föräldrarna lite på detta nya uppdrag. Sjukhus, kyrkor och välgörenhetsorganisationer erbjuder ofta förberedande klasser.

En förälder är inte någon som ger dig livet. Det skulle vara för lätt. En förälder är någon som ger dig kärlek.

-Dennis Lord-

Ett av de mest användbara tipsen som dessa program kan erbjuda är strategier för att hantera de konflikter som uppstår inom familjen.

Samtidigt kan specialiserade rådgivare hjälpa nya föräldrar att förbättra vissa aspekter av deras temperament och kontrollera destruktiva känslor.

Dessutom kan grundläggande kunskaper om hur man tar hand om nyfödda barn hjälpa föräldrarna att känna sig mer redo att skaffa barn.

Vi vet alla att när det gäller barn kan det som är sant i teorin inte alltid fungera i praktiken.

Men föräldrakurser kan ge oss en uppfattning om hur man hanterar vissa situationer som familj och ge grundläggande tips om vård och barnuppfostran.

Att skaffa barn kräver bara att du köper det nödvändiga

mamma och pappa pussar barn på var sin kind
Det är lätt att förköpa sig och handla för mycket. När det gäller att köpa saker till sin bebis, tappar många föräldrar både sans och vett.

I synnerhet förstagångsmammor och pappor kan bländas av det oändliga utbudet av babyprodukter som erbjuds.

Köp det nödvändiga för barnet. För det är inte något som du bör utesluta från din checklista helt och hållet utan det är vissa saker som du kommer att behöva. En del av att vara redo att skaffa barn är att ha de grundläggande produkterna som ett litet barn behöver hemma.

Men var försiktig – inte allt som du ser i annonserna är viktigt, eller ens användbart, i verkliga livet.

När du tar med dig ditt nya barn hem behöver du rena bomullskläder och filtar.

Mängden kan variera, men dessa föremål är viktiga för din nyfödda.

Andra saker att köpa inkluderar:

  • Tillräckliga blöjor för de första veckorna. Det är inte en bra idé att köpa för många blöjor i minsta storleken, eftersom din bebis snart kommer att växa ur dem. Nästa storlek kommer att vara mycket mer användbar. Om du väljer att använda tygblöjor är det bra att börja med bara några stycken av olika modeller så att du kan se vilken typ som passar din baby bäst.
  • Det är viktigt att ha kräm för blötsutslag, babypuder och våtservetter till hands för rengöring.
  • En spjälsäng eller en vagga. Även om du planerar att sova tillsammans med ditt barn i din säng så behöver de en plats som bara är för dem. Kom ihåg att det inte är säkert att lämna din bebis i din säng obevakad. Under dagen ska nyfödda sova i en spjälsäng. Detta ger dig också en säker plats att lämna din baby om du behöver göra andra saker.
  • Om du inte planerar att amma behöver du nappflaskor. Du kanske inte kan köpa ersättning tills du har talat med din läkare. Om du inte har bestämt dig för om du vill amma eller inte, så vänta lite med att köpa nappflaskor, eller köp bara en, så att du inte slänger ut pengar i onödan.
  • Ett babyskydd så att barnet åker säkert i bilen.

Första hjälpen

Tillsammans med grunderna för bra föräldraskap är det också en bra idé att lära sig några första hjälpen tekniker. Det är till exempel viktigt för föräldrarna att veta hur man ger HLR till spädbarn.

Det är bra att ha några medicinska basprodukter till hands för att ta itu med feber och andra milda symptom som kan behandlas hemma. Ditt första hjälpen-kit kan också innehålla en nässpray, snorsug och nagelsax för din bebis.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.