Vilka är symptomen på tandsprickning hos en bebis?

När en bebis börjar få tänder kan han eller hon visa olika symptom. Vi berättar vilka som är de vanligaste symptomen på tandsprickning och hur du behandlar dem.
Vilka är symptomen på tandsprickning hos en bebis?

Senaste uppdateringen: 28 september, 2020

När ett barn börjar få tänder kan det vara svårt för föräldrarna att veta om symptomen beror på tandsprickning eller om något annat är fel. Så i den här artikeln kommer vi att berätta vilka symptomen på tandsprickning är och hur du kan hjälpa ditt barn att ta sig igenom det.

När börjar tandsprickning?

När barnets första tänder tittar fram kallar man det tandsprickning. Även om varje barn är annorlunda börjar det här stadiet vanligtvis omkring 6 månaders ålder. Det kan vara lite tidigare eller senare – detta är helt normalt. Det skulle emellertid vara tillrådligt att ta barnet till tandläkaren om han eller hon inte har fått några tänder alls efter att ha fyllt ett år.

De första tänderna som dyker upp är vanligtvis de nedre framtänderna, följt av de övre framtänderna. Efteråt tittar tänderna vid sidan om dessa fram. Slutligen kommer hörntänderna och molarerna fram.

Tandsprickningen är en långsam process och kommer inte att vara över förrän vid cirka två års ålder när alla mjölktänder är på plats.

Symptomen på tandsprickning

När tänderna börjar komma igenom gommen kan barnet känna smärta och irritation i tandköttet. Barnet är så pass ungt att det ännu inte kan uttrycka vad som händer och förstår inte vad som är på gång. Oftast blir barnen irritabla, gråter mycket, vill inte äta och vaknar ofta på natten och behöver tröst.

Förutom dessa ospecifika tecken finns det några andra som ger oss fler ledtrådar om att tänder håller på att komma fram. Två av de tydligaste symptomen som barn kan uppvisa är:

  • Barnet biter i allt, inklusive sina händer. Han eller hon gör detta eftersom trycket på tandköttet dämpar smärtan för stunden.
  • Överskott av saliv. Barnet börjar producera mer saliv när tänderna kommer in och han eller hon kan börja dregla.

När detta sker kan föräldrarna undersöka barnets mun. De kommer att kunna se det röda, svullna tandköttet och små hårda vita fläckar på gommarna som bekräftar ankomsten av barnets mjölktänder.

Dock bör symptom som feber, kräkningar eller diarré inte tillskrivas tandsprickning. I de fall där dessa symptom uppträder är det bra att konsultera en barnläkare.

Hur kan man lindra smärtan från tandsprickning?

Det finns flera åtgärder man kan vidta för att försöka lindra barnets smärta, irritation och obehag. Några av dem är:

  • Eftersom barnet kommer att vilja bita på allt kan du ge honom eller henne säkra bitleksaker. Om ni​​även kyler ner tuggleksakerna i frysen ett tag innan ni ger dem till bebisen kommer kylan att dämpa smärtan ytterligare.
  • Nappen kan också läggas i kylen och detta ger en lugnande effekt, liksom nappflaskan. Kall mat kommer att vara mer tilltalande för barnet av samma anledning.
  • Försök att massera ditt barns tandkött med ett rent finger. Som sagt kommer detta milda tryck att lindra smärtan.
  • I de fall där barnet uppenbarligen känner stor smärta kan du ge smärtstillande medel på samma sätt som du normalt använder det, till exempel paracetamol eller ibuprofen.
    symptomen på tandsprickning

Sammanfattningsvis

Tandsprickning är något som alla barn måste gå igenom. Det kan komma tidigare eller senare, beroende på barnet. Symptomens intensitet varierar också.

Det är viktigt att vara medveten om andra symtom som inte är typiska för tandsprickning. När du är säker på att det är tandsprickning ditt barn går igenom kan du hålla dig lugn och försöka lindra barnets obehag så mycket som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.