Hur man hanterar barn som slår och biter

Hur man hanterar barn som slår och biter
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2018

Varför biter vissa barn andra? Hur ska man egentligen hantera barn som slår?

Aggression i tidig ålder

Det första som ska betonas är att aggressivitet är naturligt och normalt i väldigt ung ålder. Det är en instrumentell aggression som beror på att barnet har ett mål: att få något det vill ha.

Om barnet till exempel vill ha en leksak som någon annan har kan hon bita, slå eller knuffa andra barn för att få den. Det är inte hennes syfte att skada, utan bara att få leksaken.

Unga barn har inte utvecklade språkfärdigheter. De befinner sig i en utvecklingsfas där de är centrerade på sig själva, och denna egocentriska fas hindrar dem från att tänka på andra.

För att kommunicera vad de vill ha kan barnen prova olika saker, men vissa lämpar sig inte för bra samexistens. När de inte vet något annat sätt kommunicerar barn genom att slåss och bitas.

Så vad kan man göra för att hantera barn som slår och biter? Som vuxna måste vi försöka lära dem hur man socialiserar och kommunicerar sina önskningar på ett bra sätt.

Barn som bråkar

Hur du hanterar barn som slår och biter

Du måste agera så fort du ser den aggressiva handlingen. Den ansvariga vuxna – läraren, mamman, pappan, barnvakten, etc. – måste tala med barnet. Se till att han förstår vad som hände och varför hans agerande inte var acceptabelt.

Om barnet inte kan kommunicera sina känslor med ord måste den vuxna göra det istället. Säg saker som: “Du är arg, eller hur?” På det sättet känner sig barnet förstått. Härnäst kommer konsekvenserna. Den vuxna ska tydligt säga: “Du får inte slå eller bita någon, för det gör ont.”

Straff

När barnet lugnat ned sig måste han förstå att hans handlingar kräver ett straff eller en gottgörande handling. “Jag vet att du känner att något är fel för att din kompis inte gav dig vad du ville. Problemet är att du inte får slå eller bita någon. Du måste be om förlåtelse.”

Tidsenliga lärdomar

  • Ett väldigt viktigt steg som inte får utelämnas är att lära ditt barn att det finns alternativa sätt att uttrycka sina önskningar: “När du vill ha något måste du säga det med snälla ord.” Det handlar om att få honom att förstå att det finns andra sätt att kommunicera sin ilska eller sina önskningar.
  • Det är också en bra tidpunkt att lära honom tålamod och förmågan att vänta. “Om ett annat barn leker med en leksak som du vill ha måste du vänta på att han släpper den, och efter det kan du leka med den.”
Bitande barn

Några “nej” att tänka på

  • När man ingriper i en situation där barnet reagerar aggressivt måste den vuxna kontrollera sina känslor. Det innebär framförallt att man inte får skrika eller bli arg. Om den vuxna agerar med våld kommer barnet lära sig att reagera med våld.
  • Många föräldrar känner sig stressade och pressade i vardagen, och brukar därför låta barn slå. För att snabbt lugna barnet låter sig mamman eller pappan manipuleras, och går med på vad barnet kräver. Det är ett allvarligt misstag, för barnet vänjer sig vid aggressivt beteende för att få vad hon vill ha. Ge inte vika för hennes infall. Tid och hängivelse är vad du behöver för att utbilda barn som slår.

Var en bra förebild

Ordentlig känslomässig utbildning kräver att vuxna formar beteenden och ingriper. En emotionellt balanserad hemmiljö är bara början. Barn lär sig av förebilder, och familjen är alltid den främsta.

Barn ägnar förstås också tid i skolan, så vi måste kräva en bra, icke våldsam miljö även där.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.