Barn som växer upp med sina mor- och farföräldrar är lyckligare

Barn som växer upp med sina mor- och farföräldrar är lyckligare
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 13 april, 2018

Barn som får växa upp med sina mor- och farföräldrar har tur. Tack vare deras band upplever de mer tillgivenhet, mer känslomässig förstärkning och de får ett enastående arv av minnen som alltid kommer följa med dem genom livet.

Vi menar inte att barn som växer upp utan närheten av sina mor- och farföräldrar är mindre lyckliga. Poängen vi försöker få fram är att barndomen är en unik möjlighet fylld av stimuli, vilket översätts till större känslomässig mognad.

Studier har visat att barn som uppfostrats av sina mor- och farföräldrar snarare än på ett daghem får ett bättre flyt i språket. De är dessutom mer känslomässigt säkra.

Det är klart att inte alla föräldrar är nära med sina egna föräldrar, och det gör såklart ett bra förhållande mellan mor/farföräldrar och barnbarn lite svårare. Men om du står nära dina föräldrar, tveka inte att låta dina barn njuta av relationen med sina mor- och farföräldrar då och då.

Barndomen tar slut ganska snabbt. För att dina barn ska kunna utveckla en starkare och lyckligare personlighet tidigt är det väldigt viktigt att försöka utnyttja detta band.

De flesta av oss vet att mor- och farföräldrar bär på en massa kärlek, magi i sina fickor och ett outtömligt leende som lockar fram det bästa hos våra barn.

Efter 3-årsåldern börjar barn ta fördel av ett starkt band med sina mor- och farföräldrar

barns fantasi

Från åldern 0 till 3 är närhet till sina föräldrar det ett barn behöver mest. Det är den första sociala och kärleksfulla cirkeln där de stärker sin hjärnutveckling och behovet av tillgivenhet.

Bättre kommunikativ och känslomässig utveckling för barn som växer upp med sina mor- och farföräldrar

Mor- och farföräldrar har en otrolig energi. Att se barnbarnet komma till dem föryngrar dem genom att ge dem en ny roll som de älskar. Rollen som givare av ömhet, sagoberättare, presentgivare och guide under långa promenader genom parken.

  • Deras föräldradagar är förbi, så nu behöver de inte sätta regler och begränsningar. Det är inte mor- eller farförälderns roll, och de är glada att slippa den.
  • De vill inte ha makten som föräldrar har. De vägleder sina barnbarn släpphänt med en doft av vanilj och värmen av vårkvällar fyllda med smaken av deras barnbarns favoritmat.
  • Denna positiva dynamik stimulerar språkinlärning hos våra barn. Som sagt får inte barn samma stimulation på daghem.
  • Mor- och farföräldrar interagerar konstant med sina barnbarn. Nästan omedvetet blir de mäktiga arkitekter av barnets kommunikativa förmågor.

De lämnar ett permanent känslomässigt spår

farmor och barnbarn

I denna hektiska värld, som är full av måsten för föräldrar, har mor- och farföräldrar en stor fördel. De vet redan hur man uppskattar “här och nu”.

  • Vi får inte glömma att dagens mor- och farföräldrar är ganska unga. De har en god fysisk form med iver till att experimentera, leva och fortsätta få erfarenhet.
  • Deras kunskap som fåtts genom tiden har lärt dem vad som är viktigt. De förstår att det arv de erbjuder sina barnbarn är över förväntan. Det viktigaste är att lämna ett positivt känslomässigt spår på sina barnbarn.
  • Barnbarn och mor- och farföräldrar rör sig i samma takt. De uppskattar “här och nu” mer än någon annan. De lägger märke till hur insekter klättrar upp för en blomma. Hur droppar faller på fönstret. Och hur en bit choklad smälter i en varm kopp mjölk.

Allting är magiskt och dessa stunder delas i en underbar miljö som ger barn en unik möjlighet att lära sig. De lär sig om glädje utan knep och osanningar.

mormor och barnbarn

Det är det som är nyckeln och hemligheten med utbildning: barn som är älskade, värderade och respekterade blir lyckligare vuxna eftersom de utvecklar bättre självförtroende.

Mor- och farföräldrar bidrar ursprungligen till denna formel. De måste vara optimistiska, visa och redo, och kunna tända alla hjärtan hos folk runtomkring dem.

Så tveka inte att låta dina barn utveckla ett fint band med dem. De många delade stunderna med mor- och farföräldrar är detaljer, anekdoter och historier som ditt barn aldrig kommer att glömma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.