Tjejer ska vara superhjältar, inte prinsessor

Tjejer ska vara superhjältar, inte prinsessor
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 15 september, 2018

Det är pappornas och mammornas jobb att förändra kvinnornas roll i vårt samhälle. Vi måste vara medvetna om att tjejer ska vara superhjältar och inte prinsessor. Vet du hur man gör det? Här ger vi dig några tips.

Flickor uppfostras annorlunda i alla olika kulturer. Tidigare sa folk till pojkar att de var modiga och starka, medan de gav budskap till tjejer som fick dem att tro att de var svaga, ömtåliga och perfekta. Lyckligtvis har denna kultur förändrats. Nu uppfostras killar och tjejer i jämställdhet, med samma rättigheter.

För att bryta sig ut ur könsbaserade stereotyper måste våra barn se att båda föräldrarna har en viktig roll i deras utbildning och i hemmet.

Som mödrar försöker vi alltid ge våra döttrar de bästa råden. Det finns emellertid vissa saker som bara starka kvinnor kommunicerar till sina barn: Att inte att ha ett fegt hjärta och att inte acceptera dumhet från någon. Du är den förebild som din dotter kommer att följa.

Vi är medvetna om att det inte finns någon bok som lär oss att vara mammor. Men oavsett, glöm aldrig att lära din lilla hjältinna alla de saker som hon måste uppskatta hos sig själv.

Flickor som fattar sina egna beslut från en ung ålder växer alltid upp som mer säkra på sig själva – som superhjältar.

Tjejer är superhjältar

Hur vi kan göra våra döttrar till superhjältar

Kom ihåg att kärlek är nyckeln till att skapa nya kvinnor

Du måste lära din dotter att hon aldrig får tillåta någon att såra hennes hjärta, att hon aldrig får gå sönder och att hon aldrig ska glömma att älska sig själv.

Lär henne att hon är feminin och späd, men med stor fysisk styrka och kraft, precis som superhjältar

Din dotter måste lära sig hur underbart det är för henne att träna, äta hälsosamt och veta hur man försvarar sig.

En kvinna som är stark fysiskt är mer benägen att ha ett starkt jag och en stark själ.

Den disciplin som krävs när man utövar en sport stärker inte bara kroppen, utan bygger också upp en stark kvinna som är väl utbildad i den ansträngning som krävs för att uppnå sina mål och ha kontroll över sin kropp.

Att vara feminin och ömtålig är inte nödvändigtvis något som står i kontrast med fysisk styrka och hälsa.

Jämställdhet i hemmet

När våra barn ser att deras pappa deltar i hushållsarbetet lär de sig att kön inte spelar någon roll och att hushållsarbetet ska delas lika mellan familjemedlemmarna.

Lova din dotter att den dagen hon gör ett misstag så kommer du att vara vid hennes sida

De stora problemen vi kvinnor delar är hur lite vi värdesätter oss själva och hur lite vi stöder andra kvinnor. Bygg upp din dotters självkänsla, självförtroende och intelligens.

Om du lämnar rädslan bakom dig, får du mer utrymme att leva ut dina drömmar.

-Marilyn Monroe-

Kvinnans roll i filmens värld

Våra döttrar letar kontinuerligt efter en roll att imitera – hemma, i skolan och även i filmer och på tv. Från en mycket späd ålder måste flickor förstå att modeller inte bör vara ömtåliga kvinnor som är ständiga offer, utan snarare starka och självständiga kvinnor med förmåga att klara sig själva.

För flera decennier sedan spelade kvinnor i film nästan uteslutande biroller där de bara deltog som kompletterande figurer, som gav vikt åt huvudpersonen. Dessutom, i de få fallen som de fick en ledande roll, behövde de alltid stöd från några män för att rädda dem från kniviga situationer.

Tyvärr var barnfilmer inte något undantag, och de förtäljde liknande historier där kvinnliga roller representerades av mestadels försvarslösa prinsessor som behövde räddas av någon stark och modig man.

Kända tecknade superhjältar som är tjejer

Denna roll har förändrats i dagens värld. Det finns en mängd serietidningar, tv-serier och filmer där tjejer kan identifiera sig med huvudpersonerna. De är starka karaktärer, krigare och slagskämpar. De förverkligar själva sina drömmar, utan att någon kille behöver rädda dem ur deras svårigheter.

Vi kan notera följande filmer, bland många andra:

  • Frost
  • Mulan
  • Modig
  • Trassel
  • Matilda
  • Spirited Away
  • Lilo och Stitch
  • Powerpuffpinglorna
  • Wonder Woman
  • Pippi Långstrump

Vi måste arbeta för att uppfostra tjejer till superhjältar – modiga, oberoende och självsäkra, inte prinsessor som är rädda för världen och väntar på att en modig prins ska rädda dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.