Hur man kan planera barnens sommarlov

Barnens sommarlov bör vara ett avbrott från deras vanliga rutin. Fysiska och kulturella aktiviteter är bra, men de behöver även få chansen att vila.
Hur man kan planera barnens sommarlov
Natalia Cobos Serrano

Skriven och verifierad av socialpedagogen Natalia Cobos Serrano.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Sommaren är på väg och barnen kommer ha 10 veckors lov. Men eftersom de flesta vuxna måste fortsätta jobba är det ofta ett stort problem för familjer som inte har någon som kan ta hand om barnen under denna tid. Fortsätt läsa för att få reda på hur du kan planera barnens sommarlov medan du jobbar.

Vi vet att barn tycker om TV:n och andra digitala medier; det är lika mycket underhållning som utbildning. Men det är heller inte bra om de använder det för mycket.

Sommarlovet är en chans för barnen att rubba på rutinen och komma undan vardagen. Det är en chans att göra andra och unika aktiviteter som de kommer komma ihåg för evigt.

Barnen har i Sverige ett väldigt långt sommarlov. Många föräldrar vill att sina barn ska dra nytta av tiden med att vara produktiva, som att plugga ett ämne de har svårt för.

“Semester är en nödvändighet, inte en lyx.”
-Linda Bloom-

Barn behöver dock även tid att koppla av. De har under skolåret många ansvarsområden: lektioner hela morgonen och läxor på eftermiddagen. Många har även aktiviteter efter skolan.

Hur man planerar barnens sommarlov om man jobbar

Dagläger

Dagläger är ett bra alternativ. Det kanske till en början inte verkar lika komplett eller intressant som kollo, men det stämmer inte.

Barn som grillar mashmallows.

Dagläger är ett bekvämt och ekonomiskt alternativ som erbjuder barnen både lärorika och kulturella aktiviteter och vila. De aktiviteter som erbjuds inkluderar allt från pyssel och hantverk till att läsa böcker och spela spel. De kan även hitta nya vänner, och det är alltid ett plus.

Kollo

Läger och kollo är ofta något som barnen ser fram emot hela året. Att vara ute i naturen, tillbringa tid med vänner dygnet runt och ha tillgång till mängder av fysiska aktiviteter gör kollo till en storfavorit bland barn.

Planera barnens sommarlov med språkkurser utomlands

Det är inte roligt för alla barn, eftersom vissa kan ha problem med att lära sig främmande språk. Det kan även ses som ett straff.

Att planera en språkkurs utomlands kan dock ha många fördelar. Barnen lär sig inte bara ett nytt språk, eller förbättrar sin engelska, utan det är också en fantastisk kulturell upplevelse. De lär känna och upplever en ny kultur, skaffar nya vänner och lär sig att ta ansvar och bli självständiga.

Sporter

Att sporta är både roligt och nyttigt för barn på sommaren. Enligt professor Pablo Garrido har barn med bra motorik också ett större självförtroende, och de förbättrar sin förmåga att socialisera med andra barn. Dessutom främjar det den fysiska utvecklingen.

Barn på utflykt.

Sommarlovet: En möjlighet att lära sig något

Sommarlovet är ett utmärkt tillfälle för barn och tonåringar att hitta nya hobbyer. Pablo Garrido pekar på vikten av att uppmuntra barn att försöka sig på nya intressen, som exempelvis målning. De lär sig då något för livet – något som i det långa loppet också kan bli en karriär i framtiden.

Kollo, sporter och sociala aktiviteter hjälper dina barn att känna sig bekväma med den rubbade rutinen under sommaren, utöver att de kan lära sig att socialisera och ta ansvar. Så det som till en början verkade vara ett problem – att behöva planera barnens sommarlov – kan faktiskt ses en möjlighet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Garrido, P. (2010). Educar en el ocio y el tiempo libre. Ediciones Palabra. España: Madrid.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.