Hur vårdar vi spädbarns hud på bästa sätt?

Spädbarns ömtåliga hud kan lätt bli irriterad på grund av externa faktorer. Informationen i dagens artikel hjälper dig att sköta barnets hud och hålla den i gott skick.
Hur vårdar vi spädbarns hud på bästa sätt?
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Nyfödda spädbarns hud är ytterst ömtålig och känslig de första levnadsdagarna.

Efter att ha tillbringat nio månader i magen omgiven av fostervatten, befinner sig den nyfödda i en helt ny livsmiljö. Den nyföddas hud ska inte bara anpassa sig till den nya livsmiljön utan också till andra yttre faktorer.

Nyföddas hud utsätts för kemikalier i hygienprodukter och tvättmedel. Deras hud ska också vänja sig vid blöjor och kläder som skaver mot huden, och på grund av dessa yttre faktorer undrar föräldrar över hur de bäst ska sköta och skydda barnens hud.

De enkla råden i dagens artikel kommer att hjälpa er att rengöra och fuktbevara huden hos era små. Genom att tillämpa råden vi ger er kommer ni att undvika flagnad och uttorkad hud.

Hur vårdar vi spädbarns hud?

Nyfödda har en extremt ömtålig hud som behöver anpassas till livet utanför. Det är viktigt att föräldrarna följer denna process.

Genom hela graviditeten lever ditt barn i en mörk och våt miljö, befriad från intryck och påverkan. Vid födseln berövas barnet miljön det varit i och blir då utsatt för nya och främmande material och ämnen.

För att på bästa sätt vårda ditt spädbarns hud under denna period behöver du tänka på följande fyra råd: 

  • Byt blöja ofta. Undvik att barnet bär på våt blöja länge.
  • Använd endast tvål och hudvårdsprodukter anpassade för spädbarn.
  • Använd babykläder som är mjuka mot huden.
  • Smörj barnets hud två gånger per dag. Detaljerad information följer.
Mamma smörjer in bebis

Täta blöjbyten

Det är viktigt att föräldrarna kontrollerar blöjorna ofta och byter smutsiga blöjor omgående vid behov. Täta blöjbyten minskar ditt spädbarns hudkontakt med urin och avföring. Om blöjorna inte byts ofta kan det orsaka smärtsamma hudirritationer.  

Vi råder dig att använda blöjor med bra uppsugningsförmåga samt tvål- och kemikaliefria våtservetter. Använd hudkrämer och hudsalvor speciellt framtagna mot blöjeksem.

Var försiktig vid bad

Under spädbarnets första levnadsdagar bör du undvika tvål när du badar det. Använd endast vatten och undvik att gnugga barnet torrt.

Om du använder hudrengöringsprodukter, välj de som har pH-värde 4. Dessa är icke-nötande produkter anpassade för ömtålig spädbarnshud och du bör endast använda en liten mängd av produkten vid bad.

Bada barnet minst två gånger i veckan, men badstunderna bör inte vara långa.

Var försiktig med barnets navel. Undvik bad tills dess att navelstumpen har lossnat helt. Efter avslutad badstund ska du endast badda spädbarnet med en mjuk handduk, gnugga inte barnet torrt.

Klädråd för att skydda spädbarns hud

Spädbarn bör använda kläder av 100% bomull. Vissa material kan kännas mjuka men irriterar huden.

Låt inte trender förblinda dig vid val av babykläder, det viktigaste är att skydda barnets hud.

Välj inte babykläder efter hur mjuka de är eller hur de känns i dina händer och försök att undvika klädesplagg som kan skapa allergier och hudirritationer.

Ditt spädbarn är ännu inte förberett att komma i kontakt med vissa syntetiska tyger och färgämnen.

Det är naturligtvis också viktigt att vara försiktig med tvättmedel som används när du tvättar ditt barns kläder.

Du bör använda tvättmedel som är speciellt anpassat för barn upp till sex månaders ålder. Använd tvättmedlet till alla kläder, handdukar, sängkläder och filtar ditt barn använder och undvik mjukmedel till tvätten.

Nyfödd bebis

Under spädbarnets första levnadsdagar bör du undvika tvål när du badar det. Använd endast vatten och undvik att gnugga barnet torrt.

Det är viktigt att återfukta spädbarns hud

Bebisars hud torkar lätt ut och flagnar, det är fullt normalt och ingen orsak till oro.

En bra idé är att använda speciellt anpassade hudkrämer för att återfukta barnets hud och undvika obehag och irritationer.

Vi råder dig att smörja in bebisen med fuktbevarande kräm två gånger per dag. Säkerställ att den lotion du använder är mjukgörande och anpassad för spädbarn.

Prata med din barnläkare gällande valet av den bästa hudkrämen för ditt spädbarn. Kontakta även läkaren om du upptäcker irritation eller rodnad på barnets hud.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.