4 utsökta recept med spenat som barnen kommer älska

4 utsökta recept med spenat som barnen kommer älska

Senaste uppdateringen: 04 april, 2019

Det är inte enkelt att få barn att äta grönsaker, men det finns trick vi kan använda oss av. Hur? Läs igenom dessa finurliga recept med spenat för att få några idéer.

Det är ingen hemlighet att barn inte tycker om grönsaker, och många föräldrar oroar sig över hur detta kommer påverka barnens hälsa.

I vissa fall vägrar barnen äta sina grönsaker p.g.a. smaken, och andra gånger har det att göra med hur grönsakerna ser ut. Oavsett anledning så tenderar de små att inte vilja äta denna typ av kost.

Det finns faktiskt en logisk förklaring till detta. Både barn och vuxna tycker om vissa typer av smaker, speciellt de smaker som är söta.

Människan undviker instinktivt bittra smaker, och anledningen till detta är att vi har en försvarsmekanism som relaterar den bittra smaken till gift.

Det finns dock sätt man kan få barnen att äta grönsaker på, som exempelvis genom att inkludera dem i dessa goda recept med spenat. Här är några idéer.

4 utsökta recept med spenat

Vår erfarenhet med mat handlar inte bara om lukt och smak. Det finns även andra sinnen som spelar en roll, som exempelvis synen.

Det innebär att samma typ av ingredienser kommer verka betydligt mer aptitretande om de presenteras på ett nytt sätt.

Och det är vad dessa recept med spenat gör. Tanken är att man ska tillreda denna grönsak på ett nytt och roligt sätt. Det är dessutom bra om barnen blir involverade och får hjälpa till med att laga maten.

Spenatfritters

Koka först den hackade spenaten. Sila den sedan och pressa ut vattnet. Blanda i 2 ägg, 1/2 dl mjöl och 1/2 dl mjölk. Krydda med salt och peppar och blanda ihop allt.

Forma sedan blandningen till små pastejer och fritera dem i olja tills de har blivit gyllenbruna på båda sidor. Du kan servera dem varma eller kalla, och du kan använda nästan vilken sås som helst.

Spenat-gnocchi

Alla tycker om gnocchi. Detta är en klassisk och god italiensk rätt och ett bra sätt att få barnen till att äta mer grönsaker utan att de ens vet om det. Faktum är att spenatens gröna färg få gnocchin att se ännu mer frestande ut.

Utsökt recept med spenat.

Koka, sila och krydda grönsakerna (använd runt 450 g). Mixa till en massa. Koka sedan 1 kg potatis (koka dem med skalet på för att bevara dess näringsämnen). Skala dem sedan och mosa dem.

Blanda sedan potatismoset med spenaten och häll i 1 1/2 dl mjöl. Blanda tills det formas en deg.

Forma sedan degen till små bitar som du sedan tillagar precis som vanligt. Dina barn kommer att älska dem!

Köttbullar med spenat

Detta är ett väldigt gott och enkelt recept med spenat. Barnen kan också hjälpa till med att göra köttbullarna.

Blanda 400 g malet kött med hackad spenat i en skål. Du kan hacka den för hand eller använda en mixer. Häll i ett ägg i skålen.

Lägg två brödskivor (utan hård skalk) i en skål med mjölk. Då brödet har sugit åt sig mjölken lägger du det i samma skål som köttet och spenaten.

Blanda alltihopa och forma sedan små köttbullar. Doppa dem i mjöl och därefter i ett vispat ägg och till slut i brödsmulor. Därefter steker du dem.

Du kan också koka köttbullarna på låg värme i grönsaksbuljong. Som sidorätt kan du använda dig av ris och någon form av sås.

Ett annat tips: om du föredrar vitt kött så kan du använda samma instruktioner för att göra bollar av kyckling och spenat. Det blir jättegott!

Recept på spenatbollar.

Pasta med spenatpesto

Det här är ett utsökt recept med spenat som dina barn kommer älska. Varför? Alla barn tycker om pasta. Prova med detta utsökta recept. Dina barn kommer inte ens märka att de äter grönsaker.

Gör så här. Istället för att göra en vanlig pestosås med basilika så gör du den med spenat. Koka upp 200 g spenat, som du sedan blandar med 100 g valnötter, 100 g skalade mandlar, 200 g parmesanost och en tesked citronjuice.

Krydda sedan blandningen och välj ut en typ av pasta som du tycker om. Då var det klart! Detta är en enkel och näringsrik måltid som du kan njuta av med dina barn.

Dessa recept inriktar sig på spenat, men du kan också använda andra grönsaker. Det viktigaste är att man varierar kosten och att den är näringsrik.

Du kan dessutom låta barnen vara med och tillreda dessa goda recept med spenat (alltid under förälders uppsyn såklart). Detta är ett toppensätt att spendera mer tid tillsammans.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición. Recomendaciones de consumo para la población infantil por la presencia de nitratos en hortalizas de hoja.
  • Federación Española de la Nutrición. Espinacas.
  • Lind MV., Larnkjaer A., Molgaard C., Michaelsen KF., Dietary protein intake and quality in early life: impact on growth and obesity. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2017. 20 (1): 71-76.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.