Är det bra för ditt barns hälsa att suga på tummen?

Är det bra för ditt barns hälsa att suga på tummen?
Eva Maria Rodriguez Diego

Skriven och verifierad av författaren och idrottsspecialisten Eva Maria Rodriguez Diego.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att suga på tummen är en vana som barn borde lämna bakom sig när de blir äldre för att undvika problem med utvecklingen av gommen. En ny studie har dock visat att det kan ha oväntade fördelar.

Barn som suger på tummen eller biter på naglarna löper mindre risk att utveckla allergier när de blir äldre.

Forskarna bakom studien påstår att suga på tummen och nagelbitning utsätter barnen för fler mikrober. Det alternerar deras immunsystem så att de blir mindre benägna att drabbas av allergier.

Studien utfördes av forskare på University of Otago i Dunedin på Nya Zeeland och förekommer i tidskriften Pediatrics. 

Resultaten stödjer hygienhypotesen

Undersökningen använde data från en långvarig, tvärvetenskaplig studie som följde över 1000 människor. Forskarna använde pricktestet på deltagarna när de var 13 och sedan igen när de var 32 år gamla.

Testet ger ett positivt resultat om huden är känslig för åtminstone en vanlig allergen, och visar att en person har en större risk att utveckla en allergi mot den allergenen. Det inkluderar katter, hundar, hästar, gräs, damm, huskvalster, hussvamp, etc.

fördelar med att suga på tummen

Vid 13 års ålder visade bara 38 procent av deltagarna som hade sugit på tummen eller bitit på naglarna ett positivt resultat för åtminstone en allergen. För de övriga deltagarna, som inte hade dessa vanor i barndomen, var procentsatsen 49.

Resultatet var ännu mer slående för de som hade bitit på naglarna eller sugit på tummen ofta under barndomen. Enbart 31 procent av dessa deltagare fick ett positivt resultat på pricktestet.

Förhållandet blev ännu starkare vid 32 års ålder, speciellt när forskare tog hänsyn till andra faktorer som kan påverka allergier såsom allergier i familjen, innehavet av ett husdjur i barndomen, rökvanor och amning.

Enligt studien är därför dessa vanor inte någonting att oroa sig för i barndomen, åtminstone inte ur ett hygieniskt perspektiv.

Enligt forskarna stödjer resultaten hygienhypotesen, som innebär att exponeringen för mikrober i barndomen kan sänka risken för allergier.

pojke som suger på tummen

Barndomsvanor att lämna bakom sig

Även om det kan avhjälpa utvecklandet av allergier borde barn som biter på naglarna eller suger på tummen försöka ge upp vanan så snart de kan. De kan nämligen få större konsekvenser.

Även om det är normalt för en bebis att suga på tummen k an det ge upphov till defekter i gommen om det pågår längre än till tre års ålder. Det kan leda till en rad problem, såsom svårigheter med fonetiken när barnet börjar prata. Deformering av ansiktet är också möjligt, med ätsvårigheter som följd.

Dessutom kan det leda till förändringar i tummen, såsom valkar, eksem och deformation. Att suga på tummen kan också öka risken för förgiftning.

Efter tre års ålder kan barn röra sig mer fritt. Det innebär att de får tillgång till platser och substanser som de inte hade tillgång till tidigare. Slutligen, eftersom det är en vana som är frånstötande i samhället, kan det ge upphov till emotionella problem.

Försök också att undvika nagelbitandeFörutom den högre risken för infektioner när barnen blir äldre associeras vanan också med vårtor och tandproblem.

Det kan också vara svårt för barn att utföra dagliga sysslor om deras naglar är helt nedbitna. Och än en gång är det ett problem som kan leda till emotionella problem eftersom andra ser ner på det.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.