Lär din bebis att sitta med effektiva och roliga övningar

Lär din bebis att sitta med effektiva och roliga övningar
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Lär din bebis att sitta och ignorera alla myter om att det påverkar ryggraden. Uppmuntra din bebis varsamt, på samma sätt som du uppmuntrar den att lyfta på huvudet och vända sig i spjälsängen.

Så länge du inte tvingar och ägnar dig åt rätt övningar kommer din bebis inte riskera någon fara medan ni ägnar er åt detta nya skede i den motoriska utvecklingen.

Övningar för att lära din bebis att sitta

Barn utvecklas i flera stadier, och ett väldigt viktigt sådant är att lära sig att sitta utan stöd eller hjälp.

När man jobbar mot det rekommenderar barnläkare en serie övningar och lekar för att bebisen ska stärka höfter och axlar. Det hjälper den att hålla balansen i sittande ställning.

Vid sex månader bör bebisen kunna lyfta ryggen när den ligger på mage, vrida på huvudet och rulla runt. Dessa är tecken på att det är dags att börja lära den att sitta.

Du behöver inte vara rädd. Lär din bebis att sitta och börja använda dig av följande övningar.

1. Låt den sitta i ditt knä

Varje gång du kan ska du sätta barnet i ditt knä med ryggen vilande mot dig. Håll bebisens händer så att den känner sig säker och sjung en sång för att göra situationen mer behaglig.

Det är viktigt att barnet sitter korrekt; försäkra att det är så upprätt som möjligt.

2. Gör det till en lek

Ta din bebis under armarna och lek medan den sitter.

Gör glada miner varje gång du sätter den i denna position. Sluta sedan, gör den redo och lägg den ned igen. Gå tillbaka till sittande och gör samma glada uttryck och fraser. Barnet kommer förstå att det är en lek och kommer anpassa sig lättare till nya positioner.

Bebis lär sig att sitta

3. Låt barnet göra ansträngningen

Lägg din bebis på rygg, gör pruttljud med munnen eller klappa händerna så att den blir exalterad och ger dig all sin uppmärksamhet. Ta sedan ditt barns små händer, men släpp taget samtidigt som du säger uppmuntrande ord. Barnet kommer bli exalterat och vilja hålla fast vid dig.

När du kan se att det har ett fast tag om dig försöker du lyfta det lite i taget, så länge det anstränger sig att komma upp. Ditt barn behöver inte nå en sittande position. Bara det anstränger sig är det mer än tillräckligt.

4. Lägg ner och sätt upp bebisen flera gånger i rad

Lägg din bebis på ryggen. För sedan upp den med händerna tills den når en sittande position. Håll den där i några sekunder och lägg den sedan ner igen.

Gör det tio gånger i rad medan du sjunger eller räknar “Ett, två. Ett, två”. Ett när den sitter och två när den lägger sig.

Glad liten bebis

5. Sätt bebisen och håll i den

Sätt din bebis på en hård yta och skjut armarna framåt så att bebisens händer vilar mot golvet. Håll den i höfterna och låt den sitta så i några sekunder.

Övningen bör göras efter de som redan vi listat ovan. Vid det laget bör din bebis känna sig bekväm med och förstå sittpositionen. Det är det sista steget för att lära din bebis att sitta.

Lär din bebis att sitta

Medan barnet lär sig är det mycket viktigt att se till att det känner sig bekvämt och förblir intresserat. Lär ditt barn att sitta, men om du ser att det gråter eller är obekvämt ska du inte tvinga fram det.

Lämna övningen till en annan gång och lek med barnets favoritleksaker istället. Alla skeden i den motoriska utvecklingen måste uppnås steg för steg och med barnets “medgivande”.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.