Amning kan leda till viktnedgång eller viktuppgång

Amning kan leda till viktnedgång eller viktuppgång

Senaste uppdateringen: 08 september, 2018

Moderskapet är fullt av förändringar och överraskningar vid varje steg på vägen, och amning är ytterligare ett steg i din kropps förvandling. För det är så att amning kan leda till viktnedgång, men även viktuppgång.

Om man vill få tillbaka formen efter graviditeten är detta därför viktigt att ha i åtanke. Det är lätt att tro att fettet i bröstmjölken kommer direkt från låren, men detta är en myt. Mjölkproduktionen är kopplad till din kost, dina hormoner och en serie andra faktorer.

Om du tappar vikt när du ammar så har det att göra med mängden kalorier du konsumerar och mängden du bränner genom att producera mjölk. Detta har gett upphov till idén att amning kan leda till viktnedgång och därmed motverka fetma.

Detta är dock inte fallet för alla kvinnor. Vissa mödrar rapporterar istället viktuppgång vid amning, och förstår inte varför detta drabbar dem och många andra.

Amning kan få dig att gå ner i vikt…

För att producera mjölk bränner en kvinnas kropp minst 550 kcal om dagen. Så hur kan vi rimligen lägga på oss vikt när vi ammar? Denna förändring i kroppen kan jämföras med en timmes löpning om dagen.

Det innebär att vi använder vår kropps fettreserver, vilket är anledningen till att amning kan leda till viktnedgång. Många kvinnor äter dessutom nyttigare än vanligt under denna period.

Ammande bebis

Men alla är annorlunda, och varje kvinna har sin egen metabolismVissa personer tränar och äter nyttigt, men kämpar med vikten kortsiktigt, medan andra tappar kilon utan problem.

Vare sig du märker det eller inte så kan din kost förändras när du ammar. Trötthet, ångest och ökad ansträngning går hand i hand med ett högre intag av livsmedel som är rika på kolhydrater och socker.

Vid detta skede i livet tenderar vi att känna oss hungriga och sova mindre, vilket kan verka som perfekta anledningar att “unna oss” något gott.

…eller upp i vikt

Amning kan leda till viktnedgång, men med ovan nämnda aspekter i åtanke ska du inte bli förvånad om så inte är fallet. Man måste finna rätt balans mellan kalorier i kosten och energin vi bränner vid mjölkproduktion. Om vi äter fler kalorier än vi förbrukar så kommer vi gå upp i vikt, precis som när vi inte ammar.

När vi låter hungern ta över så konsumerar vi stora portioner mat. Av denna anledning rekommenderar specialister att man inte går långa perioder utan att äta en måltid eller ett mellanmål eftersom det faktiskt kan leda till viktuppgång.

Men för vissa mödrar förklarar detta ändå inte varför de lägger på sig vikt medan de ammar. Detta eftersom det finns en annan faktor att ta hänsyn till: hormoner.

Bebis vid matbordet

Brist på östrogen kan leda till viktuppgång när man ammar

När kvinnor producerar mjölk förändras deras menstruationscykler och de genomgår ett stadium av anovulation. Detta skiljer sig från kvinna till kvinna. Att inte ha ägglossning får ditt endokrina system att släppa ut mindre östrogen, vilket kan leda till långsammare metabolism. Det innebär att du kommer bränna färre kalorier medan du vilar.

Under detta skede kan du även kvarhålla vätskor, vilket gör att du känner dig uppsvälld. Detta kommer försvinna när din menstruationscykel börjar igen. Men som vi vet orsakar graviditet stora hormonskiftningar, vilket kan ta tid att återställas ifrån efter förlossningen.

Vissa kvinnor drabbas av sköldkörtelobalanser efter förlossningen. Detta tillstånd kan orsaka viktuppgång och viktnedgång på grund av hypertyreos eller hypotyreos.

Generellt försvinner detta inom 18 månader efter förlossningen, runt tidpunkten när bebisen slutar äta bröstmjölk. Men för runt 20% av dessa kvinnor kommer tillståndet inte försvinna på egen hand.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Muller JM., Enderle J., Bosy Westphal AB., Changes in energy expenditure with weight gain and weight loss in humans. Curr Obes Rep, 2016. 5 (4): 413-423.
  • Morselli E., Souza Santos R., Gao S., Ávalos Y., et al., Impact of estrogens and estrogen receptor in brain lipid metabolism. Am J Physiol Endocrinol Metab, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.