Anledningar att amma din bebis

Anledningar att amma din bebis

Senaste uppdateringen: 24 juli, 2018

I den här artikeln kommer vi ta upp några av fördelarna med amning. Det är bra att amma din bebis eftersom den då får den näring den behöver, och du stimulerar även barnets intellektuella utveckling.

Mammor ställer sig ofta frågan om de borde amma eller inte, och det är ett ämne som har diskuterats fram och tillbaka.

Det har också pratats mycket om bröstmjölkens kvalitet och innehåll. Vi kommer dock att ta upp flera bevisade anledningar till varför vi anser att du borde amma din bebis, så länge du kan det förstås.

Bröstmjölk är det bästa du kan ge ditt barn medan det är under ett år gammalt. Bröstmjölk innehåller alla näringsämnen som barnet behöver under livets första månader, och förbättrar dessutom immunförsvaret.

Amningen är inte bara bra för att ge barnet den näring det behöver, utan hjälper även till att skapa en nära relation mellan mamma och barn. Genom att amma din bebis erbjuder du därför både skydd och upprättar en form av kommunikation.

En del mammor upplever även att amning hjälper dem att gå ner i vikt efter den långa graviditeten. Amning hjälper också mot:

 • Anemi
 • Hypertoni
 • Förlossningsdepression

Fördelar med att amma din bebis

Amning är inte bara bra för barnets fysiska hälsa, utan hjälper det också att utvecklas intellektuellt.

En annan fördel med bröstmjölk är att den är helt naturlig, eftersom den inte är något halvfabrikat och ej heller har transporterats långa sträckor. Det är både hälsosamt för barnet och mer skonsamt för miljön.

Det finns flera andra anledningar till varför det är bättre att amma än att använda mjölkersättning. Vi kommer härunder att lista fördelarna med amning under barnets två första år:

 • Bröstmjölk innehåller alla nödvändiga näringsämnen, vilket bidrar till att barnet växer sig starkt och friskt.
 • Bröstmjölk förbättrar barnets immunförsvar och minskar risken för sjukdomar som bronkiolit, kolit, öroninflammation, urinvägsinfektion, hjärnhinneinflammation och plötslig spädbarnsdöd.
 • Bröstmjölk innehåller mycket laktos, som är en viktig energikälla för den nyfödde. Mjölken innehåller även mycket E-vitamin som förhindrar anemi, och kalciuminnehållet stärker benen.
 • Barnets tarmflora utvecklas bättre eftersom bröstmjölk är lättsmält. Din bebis får därför ett skydd mot bakterier som orsakar diarré.
 • Det överförs antikroppar från mamman till barnet, vilket ger det bättre hälsa i allmänhet.

Amning hjälper till att utveckla barnets intellekt

Specialister rekommenderar att man ammar barn på grund av näringsfördelarna, men också för att det är en viktig del av barnets utveckling eftersom det får möjlighet att interagera med modern.

Mor som ammar bebis med sköterska

Amning har en direkt påverkan på utvecklingen av barnets nervsystem, då bröstmjölk innehåller substanser som är viktiga för den neurologiska utvecklingen.

Genom att amma kommer modern också att känna sig mer säker i sin roll, och det förbättrar hennes självkänsla.

Allt vi har tagit upp ovan visar varför amning är viktigt för både mamman och barnet. Genom att vara nära mamman kommer barnet att känna sig tryggt och älskat.

Amningens fördelar för dig

Det finns också många sätt som du själv drar nytta av amningen:

Bebis som ammar
 • Amning hjälper livmodern att återhämta sig, och får den att återgå till sin normala form och storlek. Det motverkar blödningar och infektioner efter förlossningen.
 • Ökar intervallen mellan graviditeterna.
 • Reducerar risken för bröstcancer, äggstockscancer och livmoderhalscancer.
 • Amning hjälper dig att återfå formen genom att använda fettreserverna.
 • Under amningen utsöndras oxytocin, det s.k. kärlekshormonet, vilket skapar ett band mellan mor och barn.
 • Amning sänker risken för osteoporos.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Binns C., Lee M., Low WY., The long term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Health, 2016. 28 (1): 7-14.
 • Ciampo LA., Ciampo IR., Breastfeeding and the benefits of lactation for women’s health. Rev Bras Ginecol Obstet, 2018. 40 (6): 354-359.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.