6 järnrika livsmedel för gravida kvinnor

Kvinnor måste få i sig mycket järn under graviditeten. Vi ska dela med oss av en lista över järnrika livsmedel, så häng med och börja inkludera dem i kosten!
6 järnrika livsmedel för gravida kvinnor
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 04 november, 2022

Järnrika livsmedel är väldigt viktiga för gravida kvinnor. Deras kroppar behöver faktiskt dubbelt så mycket järn eftersom det är viktigt för de ytterligare röda blodkroppar som skapas för bebisen. Dessa ansvarar för att transportera syre till organ och vävnader såväl som till fostret.

Järn är viktigt under hela graviditeten, men framförallt under den första och tredje trimestern eftersom kroppen inte producerar eget järn, utan förlitar sig på externa källor.

Det finns två typer av järn: hemgrupp och icke hemgrupp. Den första hittas i animaliska källor och är lättare för kroppen att absorbera. Den andra hittas i sin tur hos växter, järnberikade livsmedel och tillskott.

Rött kött, fågel och fisk är några av de bästa källorna till järn. Om din kost inte innehåller animaliskt protein kan du få järn från baljväxter, grönsaker och spannmål.

Varför behöver du järn under graviditeten?

Här kommer några anledningar till varför du behöver järn under graviditeten:

  • Det behövs för att skapa hemoglobin – proteinet i röda blodkroppar som bär med sig syre till andra celler.
  • Järn är en viktig beståndsdel av myoglobin, kollagen och många enzymer.
  • Det bidrar till att hålla ett friskt immunförsvar.
  • Mängden blod i kroppen ökar under graviditeten tills du har ungefär 50% mer blod än normalt. Som en konsekvens krävs mer järn för att producera hemoglobin.
  • Ytterligare järn behövs för att bebisen och moderkakan ska kunna växa, speciellt under den andra och tredje trimestern.
  • Anemi under graviditeten associeras med tidig födsel och låg födelsevikt.
Soppa med linser

6 järnrika livsmedel för gravida kvinnor

För att behandla järnbrist naturligt under graviditeten kommer här några alternativ:

1. Nötter

Nötter är en fantastisk källa till icke hemgruppsjärn och hjälper dig att effektivt och enkelt öka nivåerna i kroppen. Pistaschnötter, cashewnötter, pinjenötter, hasselnötter, jordnötter och rostade mandlar är några av de bästa järnkällorna du kan hitta.

2. Spenat

Spenat är en av de nyttigaste grönsakerna som finns. Den är fulladdad med järn och många andra viktiga näringsämnen för hälsan. Spenat kan åtnjutas både rå och tillagad.

3. Sardiner

Sardiner är kända för sin koncentration av omega-3 och vitamin D. De tillhandahåller dock även en god mängd järn.

“Det är viktigt att producera hemoglobin – proteinet i röda blodkroppar som bär syre till andra celler.”

4. Mörk choklad

När du köper högkvalitativ mörk choklad stillar du inte bara suget, utan ger även kroppen en god dos järn. Den innehåller dessutom nyttiga beståndsdelar, såsom magnesium, kalcium, fosfor och kalium.

5. Linser

Linser är kända för sitt innehåll av järn. De har väldigt imponerande mängder av det. Utöver sina stora mängder näringsämnen är linser väldigt ekonomiskt, mångsidigt och viktigt för god fysisk och mental utveckling.

Sardiner på bröd

6. Spirulina

Spirulina är ett av de järnrika livsmedel som inte bör gå obemärkt förbi. Det är en grönaktig alg som är känd för sin intensiva smak och näringsmässiga profil.

När vi talar om vegetabiliska järnkällor är spirulina definitivt en som sticker ut. Den är dessutom rik på eteriska aminosyror, protein och vitamin B, C, D och E.

Kom ihåg att järn är en mycket viktig del av din graviditetskost. Glöm därför inte att äta järnrika livsmedel som främjar utvecklingen av bebisens hjärna och bidrar till god syretillförsel i blodet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • He H., Qiao Y, Zhang Z., Wu Z., et al., Dual action of vitamin C in iron supplement therapeutics for iron deficiency anemia: prevention of liver damage induced by iron overload. Food Func, 2018. 9 (10): 5390-5401.
  • Ried K., Fakleer P., Stocks NP., Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.