3 anledningar till varför du inte ska tvinga ditt barn att äta

3 anledningar till varför du inte ska tvinga ditt barn att äta
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 28 augusti, 2018

Specialister rekommenderar att bebisar borde börja äta fast föda efter 6 månaders ålder. Det är dock inte lätt för barn att vänja sig vid de nya smakerna och du bör inte tvinga ditt barn att äta.

Att få bebisar att äta ny mat kräver en hel del tålamod. Vi ser det som vår uppgift; vi har blivit övertygade om att de “borde” äta fast föda. Som ett resultat tvingar vissa föräldrar sina barn att äta.

Ibland gör mammor det för att de vill sluta amma, men problemet är att bebisar normalt sett inte har bråttom med att prova nya smaker. Vi vet alla hur svårt det kan vara att få dem att äta. Det kan göra matningen till den svåraste tiden på dagen.

Varför du inte borde tvinga ditt barn att äta

Alla “små flygplan” och “tutut-tåg” vi måste städa upp efter på golvet visar hur svårt det är att vänja barn vid tilläggskostFastän det är sant att de behöver mer näringsämnen i sin kost är det inte lämpligt att tvinga dem.

Om din barnläkare har sagt till dig att det är dags för ditt barn att äta gryn och grönsaker betyder det inte att det händer på en gång. Det är viktigt att vi låter dem äta på sitt sätt – allt annat är en onödig tvångshandling.

Children being forced to eat

Tilläggskost är just det, ett tillägg. Det betyder inte att det ska ersätta hela deras kost på en gång, bara att vi kan lägga till några livsmedel.

Ett vanligt misstag föräldrar gör är att börja ge dem samma mat som de vuxna äter. De tror att om de gör så kommer barnet inte att sakna några nödvändiga födoämnen, men det är alltså ett misstag.

Här är några av anledningarna till att du inte ska tvinga ditt barn att äta:

Dagliga rekommendationer för deras ålder

Ibland rekommenderar barnläkare en specifik mängd mat om dagen. Denna mängd kan dock bli fel av flera orsaker. En anledning är att koncentrationen kan variera, gröt kan till exempel vara väldigt vattnig eller väldigt fast.

Om barnet inte äter upp allting kan det också vara svårt att räkna ut hur mycket barnet behöver äta. Om du glömmer att räkna in bröstmjölken du ger ditt barn riskerar du att övermata det. Alla bebisar är olika, de har olika behov.

Enligt studier är det ungefärliga genomsnittsbehovet som följer:

  • 6 månaders flicka behöver ungefär 819 kcal. Pojkar max 779 kcal.
  • 9 månaders flickor behöver ungefär 859 kcal max. Pojkar ungefär 924 kcal.
  • 1 år gamla flickor behöver 500-1000 kcal medan pojkar i samma ålder behöver 479-1000 kcal.
  • 18 månader gamla barn behöver ungefär 1200 kcal.
  • 24 månader gamla barn behöver runt 1300 kcal för pojkar och 1273 kcal för flickor.

Tilläggskost är ett tillägg

why you shouldn't force your children to eat

Om du väljer att tvinga ditt barn att äta tilläggskost som huvudkost kan du rubba koncentrationen av näringsämnen. Det kan vara skadligt för barnets hälsa.

“Allt som äts utan behov, stjäls från de fattigas magar”- Mohandas Gandhi

Det är sant att bebisar behöver extra näring, men deras näringsbehov växer gradvis. Barnets kön spelar också en viktig roll i hur många kalorier de behöver.

Ibland kan vi göra misstaget att tvinga dem att äta mer än de behöver. Till exempel äter kanske inte två barn i samma ålder samma mängd mat. Vi gör också ofta misstaget att jämföra barnen med sina småsyskon eller vänner som äter mer.

Bröstmjölk borde kvarstå som huvudmat. Puréer, gröt osv är ett tillägg. Det spelar ingen roll om de vill äta eller inte. De vet exakt hur mycket de borde äta, så de borde inte bli tvingade.

Om fast föda inte är deras grej

Hur smakrikt receptet än må vara är bebisen inte van vid fast föda än. De vet inte heller hur man äter det; de vet ingenting om skedar eller koppar. Allt de känner till är mammas bröst. Anpassningsprocessen är långsam och vi borde inte ha bråttom här.

Det rekommenderas att du låter barnen upptäcka ny mat som du gör på deras eget sätt. Innan de beslutar att äta vad det nu är du gjort i ordning borde de känna sig bekväma och säkra på vad de ser på sin tallrik. De borde tillåtas att analysera maten med sina händer och måste ges tid att vänja sig vid de nya lukterna.

Det kan också vara användbart att låta dem experimentera med hela livsmedel, istället för mosade sådana. Du kan ge dem frukt skurna i bitar. Du kan också ge dem hela grönsaker. Det är viktigt att inte tvinga ditt barn att äta. Om det inte vill äta för tillfället så är det inte ett problem.

Att erbjuda mat kan också vara ett sätt för dem att prova nya saker. Fråga om de vill ha en bit frukt, om de vill ta på det eller kanske smaka. Deras smak kommer att utvecklas med tiden och inte från en dag till en annan.

Det finns viss mat som de helt enkelt inte kommer att gilla och ingen borde tvingas äta något som de inte gillar. Försök att sätta dig in i deras situation.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.