Tips för när du introducerar ditt barn för tilläggskost

Tips för när du introducerar ditt barn för tilläggskost

Senaste uppdateringen: 21 augusti, 2018

Vad vi menar med tilläggskost är när man börjar ge sitt barn fast eller flytande mat samtidigt som man fortsätter att amma.

Det rekommenderas att man introducerar tilläggskost för barn som är sex månader eller äldre, eftersom de då får mer näring som hjälper dem att växa sig starka och friska.

Det är dock viktigt att tänka på att den nya maten inte bör vara ett substitut för bröstmjölken.

Tänk dessutom på att det finns vissa livsmedel som inte rekommenderas för bebisar.

Förälder som matar barn.

Hur du bör mata barnet med tilläggskost

Syftet med tilläggskost är att fylla näringsbrister i de fall där bröstmjölken inte förser dem med den näring de behöver. När ditt barn växer sig större kommer det att behöva mer näring. Det gäller även barn som matas med bröstmjölksersättning.

Maten bör därför ha följande egenskaper:

  • Näringsämnen som förser dem med energi
  • Är lätt att svälja och smälta
  • Icke skadligt för bebisar
  • Rikt på järn
  • Barnen ska helst kunna äta maten själva
  • Mängden bör baseras på varje barns behov
  • Temperaturen bör ligga nära kroppstemperaturen, och du kan därför värma maten för att den ska få rätt temperatur.

När du introducerar ny mat bör du också ta tillfället i akt att hjälpa barnen använda bestick.

Försök att låta dem äta själva. Låt dem ta upp mat med händerna och känna igen det de stoppar i munnen.

Barnen bör även ha sin egen tallrik, sked och mugg i rätt storlek för åldern.

Bebis som äter.

När bör man introducera tilläggskost?

Specialister rekommenderar att man börjar vid sex månaders ålder, men det finns andra kriterier att tänka på innan man börjar.

Det är exempelvis viktigt att personen som matar barnet är noga med att förbereda barnets mat ordentligt. Personen måste dessutom ha uppsikt och tålamod under matningen.

Sedan är det också av stor vikt att barnet har utvecklat sin motorik och mentalitet ordentligt för att det ska kunna äta den nya maten. Vi rekommenderar att du observerar barnet för att se när det börjar visa tecken på självständighet i vardagen; du kan då börja introducera tilläggskost.

Du bör även tänka på följande kriterier:

  • Barnet bör matas medan det känner sig lugnt, för matningen ska inte kännas som ett straff. Andra saker att tänka på är att det inte nyligen bör ha fått mjölk. Barnet bör inte heller vara för hungrigt, trött eller gråta.
  • Det är viktigt att barnet kan sitta upp när du börjar med tilläggskost.
  • Uppmuntra ditt barn till att imitera de andra familjemedlemmarna vid matbordet. Det är bra att barnet lär sig socialisera och att det ser det som en vanlig aktivitet. Du kan lägga samma mat på tallriken som alla andra äter.
  • Vi rekommenderar att du lägger mat på tallriken framför barnet eller lägger en bit i handen; det låter barnet  träna på att grabba tag i maten.
  • Tvinga inte barnet att äta. Det kanske behöver lite tid för att undersöka maten först, så det är viktigt att man har tålamod.
  • Vi rekommenderar också att du introducerar maten stegvis. När barnet har vant sig vid en typ av mat kan du sedan prova en annan. På så sätt kan barnet lära sig att skilja på olika konsistenser och smaker.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • D’Auria E., Bergamini M., Staiano A., Banderali G., Pendezza E., et al., Baby led weaning: what a systematic review of the literature adds on. Ital J Pediratr, 2018. 44 (1): 49.
  • Arantes ALAE., Neves FS., Campos AAL., Pereira Netto M., The baby led weaning method (BLW) in the context of complementary feeding: a review. Rev Paul Pediatr, 2018. 36 (3): 353-363.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.