Var positiv när ditt barn testar dina gränser

Var positiv när ditt barn testar dina gränser
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Testar ditt barn dina gränser varje dag? Förstår barnet inte konceptet av gränser och gott uppförande? Få inte panik, för det finns en enkel lösning till hur du fortsätter vara positiv utan att förlora tålamodet eller lugnet. 

“Jag vill inte bada,” “Jag tänker inte sova ensam,” “Jag vill inte” och barnets många andra prov är inte omöjliga att hantera. Det är en myt att det finns omöjliga barn.

Vi ska ge dig några tips på hur du kan agera positivt för att lösa konflikter inom familjen.

Det är helt normalt för barn att utmana och testa gränser, och det låter dem erfara hur långt de kan gå. Därför är det viktigt att inte bara sätta gränser, utan att också klargöra dem på bästa sätt.

Varför vara positiv?

Du kan bara glömma att vara 100% strikt hela tiden. Det handlar inte om att sätta upp omöjliga och hårda bestraffningar, oavsett om de är fysiska eller psykiska. Det kan allvarligt skada alla inblandade.

Ta din tid, och med tålamod, lugn och framförallt kärlek kommer du äntligen kunna förstå vad som verkligen händer. Vad ligger bakom de otrevliga och barnsliga beteendena?

Anledningarna till att ditt barn utmanar dig är bara en liten del av ett stort pussel. Lösningen involverar inget mindre än att vara positiv, och för vilken vuxen människa som helst kan det ibland vara otroligt svårt.

Du kommer upptäcka att den vanligaste anledningen till ditt barns attityd är ett behov av uppmärksamhet.

Om det sedan visar sig att det inte handlar om brist på uppmärksamhet måste du inse att ditt barn endast testar gränserna eller känner sig frustrerad på grund av något som hände i skolan eller till och med mellan er två.

5 tips på hur du sätter gränser

Att sätta gränser utan att vara för hård är möjligt, precis som det är möjligt att vara flexibel. Självklart betyder inte det att du tillåter ditt barn att göra precis vad som helst, utan snarare betyder det att du utbildar honom i varför vissa saker är förbjudna.

Lär ditt barn snarare än att läxa upp honom hela tiden. Använd följande tips för att hantera svåra situationer:

  • Var positiv. Att belöna bedrifter och triumfer är vanligtvis ett effektivt och användbart sätt att uppfostra ett barn. Gå inte runt och tänk att allt barnet gör är fel. Det är viktigt att uppmärksamma och förstärka positiva handlingar och ett gott uppförande, och i slutändan kommer det att stimulera och uppmuntra barnet till att fortsätta med ett liknande beteende.
  • Säg inte bara nej. Det är möjligt att undvika ordet “NEJ”, och det kan ha en otrolig effekt. Det handlar inte om att acceptera det som inte går att acceptera, utan om att hitta ett sätt att säga nej på ett positivt sätt. Klura ut ett sätt att säga “nej” med ett “ja.” Till exempel, säg inte “släng inte kläderna på golvet”, utan säg istället “ta smutskläderna till tvättkorgen.”
  • Var alltid tydlig med husets regler och värderingar. Var tydlig när du sätter gränser. Barnet måste veta vilka regler som gäller hemma oavsett ålder. Dessa regler skapar ett schema för måltider, lektid och sömn samt ger barnet en känsla för husets värderingar och vilket uppförande och vilka beteenden som accepteras.
  • Omfamna styrkan av att agera, inte reagera. Bli inte upprörd över hur ditt barn beter sig, utan visa istället att du inte accepterar ett visst beteende. Håll dig lugn och tänk ut ett sätt för hur du kan uttrycka vad barnet måste lära sig för att ändra sitt beteende. Hamna inte i onödiga konfrontationer, för då ger du barnet en chans att fortsätta utmana dig. Säg “vi har redan pratat om konsekvenserna av dina handlingar och jag tänker inte prata mer om det nu.”
  • Säg nej till andra chanser och ja till alternativ. Det är bra att från en tidig ålder erbjuda alternativ till barnet för att undvika det här med att få en andra chans. Att vara strikt och konsekvent i ett beslut är avgörande för att uppmuntra goda vanor. Varje handling får konsekvenser. Genom att tillåta nya chanser lär du ditt barn att ditt ord inte väger så tungt. Du är inte seriös och barnet kan komma undan med det i och med att det inte finns några strikta förmaningar.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.