Vad händer i den sista förlossningsfasen?

Vad händer i den sista förlossningsfasen?
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Den aktiva förlossningsfasen består av barnafödseln samt perioden fram tills att moderkakan levereras.

Den naturliga processen är en livsstilsförändring för dig och hela din familj, och något som du måste anpassa dig till gradvis.

I den allra sista fasen av förlossningen drar livmodern ihop sig och stöter ut moderkakan. Det kan ta upp till 30 minuter och ibland längre.

I vissa fall kommer läkaren att massera livmodern för att snabba upp processen.

Det finns också en tendens att snabba upp förlossningen av moderkakan genom att injicera oxytocin, något som får livmodern att dra ihop sig för att moderkakan ska fösas ut snabbare.

Injiceringen ges för att minska blödningar och sänka risken för anemi efteråt.

Om moderkakan inte stöts ut naturligt kan doktorn ta bort den manuellt. Om modern inte har valt att få epidural  behöver kvinnan först sövas, för det är en ganska jobbig procedur.

Mor som pussar barn

Vad är puerperium?

Efter förlossningen påbörjas en period som kallas för puerperium. Det är i stort sett perioden efter förlossningen, och innefattar könsorganets återhämtningen och menscykelns återkomst.

Perioden varar mellan 6 till 8 veckor och delas in i tre faser. Den första innefattar de två första timmarna efter förlossningen.

Den andra fasen består av de följande 10 dagarna efter förlossningen, och den tredje börjar och slutar när kvinnan går igenom sin första mens efter födseln.

Den sista fasen tar längre tid; i vissa fall kan det ta upp till 6 månader, om man fortsätter med amningen.

Under de sista faserna bör den nya modern övervakas och skötas om av barnmorskor som följer upp och utvärderar återhämtningen.

Det kommer mer efter att man har fött moderkakan

Efter att moderkakan kommer ut uppstår en vaginal blödning som kallas för “avslag“, som kommer från såret där moderkakan suttit. Det påminner om mens och börjar kort efter förlossningen, men kommer att minska under de följande dagarna.

Man kan även uppleva smärtor i bäckenbottenområdet; det gäller speciellt om modern fick stygn för episiotomi eller andra skador under förlossningen.

Nya mödrar kan dessutom uppleva en känsla av utmattning och trötthet, som vanligtvis lindras om man vilar ut ordentligt.

Man kan också uppleva magsmärtor från att livmodern dras samman för att återgå till sin ursprungliga storlek.

Vissa mödrar känner lindring efter att ha utsöndrat oxytocin under amningen, men i vissa fall kan smärtlindrande behövas.

Var inte orolig! Efter födseln måste du försöka anpassa dig till den nya situationen.

Ta stöd av vänner och familj och känn dig trygg i vetskapen att du kan hantera alla emotionella och psykologiska förändringar som uppstår i ditt liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Santoja, J. La evolución del parto normal. Ciencia Ginecológika. 2003; 6: 378- 83.
  • Cabero L, Saldívar D, Cabrillo E. (2007). Obstetricia y medicina materno-fetal. Buenos Aires, Madrid: Editorial Médica Panamericana.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.