5 tips för att återhämta sig från diastas

5 tips för att återhämta sig från diastas

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2018

Diastas, eller rektusdiastas, drabbar alla kvinnor under graviditeten, men för vissa blir det allvarligare än för andra. Att återhämta sig efter födseln kan därför ta lite längre tid i vissa situationer. Det är också viktigt att veta att diastas, eller delade magmuskler, inte bara är ett estetiskt problem.

Att återfå figuren efter graviditeten kan vara en lång process. Även om det inledningsvis verkar svårt och nästan omöjligt finns det vissa åtgärder man kan ta direkt efter förlossningen.

Alla vet vi att en bebis ankomst gör att föräldrarna hänger sig mer till bebisens liv än sitt eget. Men du får inte glömma att din återhämtning även är viktig för barnet. Ditt barn är inte bara i behov av vård, utan också att du är nöjd med dig själv. När du mår bra kommer familjens livskvalitet också öka.

För att förebygga depression är det viktigt att en mamma återfår kontrollen över sitt liv efter födseln. Det är normalt att oroa sig över bebisen, men mamman är också väldigt viktig.

Säg farväl till diastas

Diastas är när musklerna i buken töjs ut för att göra plats för bebisen. Livmodern börjar expandera i takt med att graviditeten fortskrider, vilket får bukmusklerna att separera.

Dessa muskler återvänder inte till det normala omedelbart efter att kvinnan fött. Processen är annorlunda än för andra vävnader, såsom hålrummen i livmoder och vagina.

Utspända muskler behöver speciella återhämtningsmetoder, och följande tips kan vara användbara:

En nyttig kost

Precis som under graviditeten är det viktigt att också äta bra efter förlossningen. En hälsosam kost kommer alltid medföra fördelar i livet. Det är viktigt att man har ett balanserat matintag om man ammar så att bebisen får i sig alla näringsämnen den behöver.

Även om man inte ammar är det viktigt att följa en bra kost, eftersom man själv behöver gott om energi för att ta hand om sin bebis.

Vätskebalans

Att hålla kroppen återfuktad är speciellt viktigt när man har med diastas att göra. Drick gott om vatten och andra vätskor för att låta musklerna återhämta sig som de ska.

Vatten hjälper även till att förbättra mjölkproduktionen. Du kan dessutom återfukta huden utifrån med eteriska oljor; de hjälper dig samtidigt att återfå elasticiteten.

Specifika övningar

Efter att ha fött barn kan diastas få huden att bukta ut i flera veckor. Det är därför man ibland kan ha en mage som liknar den hos en kvinna som är gravid i tredje månaden.

Expansionen som sker under de nio månaderna försvinner inte över en natt. Och kom ihåg att inte alla träningsformer rekommenderas medan man återhämtar sig.

Sjukgymnasten Rafael Vicetto berättar att det till exempel inte är rekommenderat att göra situps. Det får magmusklerna att separera, vilket inte är vad vi vill.

Han rekommenderar lätta övningar som inte påverkar området för mycket. Att springa eller hoppa är inte bra för bäckenbotten under återhämtningen; det är bättre att gå på dagliga promenader i 45 minuter.

“Du kan känna dig tjock i nio månader, men lycka över att vara mamma vara för evigt.” Nikki Dalton

Medicinsk undersökning

Innan du påbörjar några behandlingar eller övningar är det viktigt att tala med en expert 90 dagar efter födseln. Ibland leder diastas till skador, såsom bristning av linea alba. Det kan ge upphov till obehagliga symptom, såsom smärta, matsmältningsproblem, urinläckage, etc.

Efter din medicinska undersökning kan skräddarsydd träning rekommenderas. Intensiva övningar som påfrestar buken för mycket rekommenderas dock inte. Beroende på hur svår din diastas är kan din läkare även ordinera specifika behandlingar.

Stoppa diastas

Kirurgi var länge den vanligaste metoden för att behandla diastas, men det finns nu en icke inkräktande behandling som hjälper musklerna att återhämta sig via flera andra metoder. Ibland ordineras man att använda en speciell gördel.

Behandlingen innefattar även simpla övningar som kan inkluderas i de dagliga vanorna. Idén är att skapa vanor kopplade till hur vi rör oss, sitter, står eller håller bebisen.

De flesta upplever att behandlingen har positiva resultat efter några veckors användning.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.