Hur man förklarar mitos för barn

Mitos är en av de viktigaste processerna hos levande varelser. Idag kommer vi att berätta hur man förklarar mitos för barn. Fortsätt läsa!
Hur man förklarar mitos för barn
Olga Carbajo

Skriven och verifierad av biologen Olga Carbajo.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Efter befruktningen måste den ursprungliga cellen ge upphov till alla andra celler tills dess att en komplett kropp skapas. När den väl har bildats måste den växa och under denna process mognar cellerna i kroppen, förökar sig och dör. Men hur förökar sig celler? I den här artikeln kommer vi att se hur man förklarar mitos, processen för cellreproduktion, för barn.

Vad är mitos?

Mitos är den process genom vilken celler förökar sig. Det är ett av de två stadierna som utgör cellcykeln och äger rum efter dupliceringen av det genetiska materialet. Som ett resultat erhålls två dotterceller vilka är lika med modercellen.

Mitos sker i somatiska celler, det vill säga alla celler i kroppen som inte är könsceller. Gameter bildas av en annan process som kallas meios, som inte är en cellförökning, utan tvärtom, en division.

Cellerna i vår kropp tar till mitos när vi behöver växa eller reparera ett sår som orsakats i en vävnad, ett ben eller ett organ. Hur sker mitosprocessen?

Hur man förklarar faserna av mitos för barn

För att celler ska föröka sig krävs en tidig fas under vilken det genetiska materialet dupliceras och cellen går från att ha 23 par kromosomer till 46 par. Dessutom dupliceras vissa organeller, såsom centrioler, medan andra försvinner för att sedan, inom några timmar, syntetiseras igen.

Därmed är allt klart för cellen att gå in i mitos. Processen sker i 4 tydligt differentierade faser: profas, metafas, anafas och telofas.

Ett diagram över celldelning.

Fas 1: profas

  • Cellernas genetiska material börjar kondensera och kromosomerna visualiseras.
  • Kärnmembranet destabiliseras och försvinner.
  • Centriolerna, en av de viktigaste organellerna för denna process, dupliceras och börjar färdas mot cellpolerna.

Fas 2: metafas

För att bättre förstå denna fas måste vi föreställa oss cellen som en sfär som liknar jorden.

  • Vid polerna kommer vi att ha centrioler, från vilka fibrer som liknar jordens latitudlinjer börjar växa. Denna struktur kallas den mitotiska spindeln.
  • Kromosomerna som riktas av fibrerna i denna spindel går till cellernas ekvator och förblir där i linje för att bilda ekvatorialplattan.

Fas 3: anafas

När kromosomerna är inriktade börjar centriolerna samla de mitotiska spindelfibrerna. Detta gör att kromosomerna som är fångade i fibrerna, och formade som en spindel med sina åtta ben, bryts i två delar och dras mot polerna. Nu återgår varje kromosom till att ha två kromatider, eller med andra ord, 4 ben.

Fas 4: telofas

När kromosomerna har placerat sig vid cellens motsatta poler börjar de avkondenseras. Samtidigt kommer cellen återigen att bilda kärnmembranet runt dem från centriolernas asterfibrer.

Det sista stadiet av processen med mitos förklaras för barn

Vid denna tidpunkt är det enda som återstår att fysiskt dela modercellen för att ge upphov till de två dottercellerna. Paradoxalt nog är processen för cellförökning i slutändan en delning, så att modercellen försvinner och omvandlas till två dotterceller.

De resulterande dottercellerna kommer att vara genetiskt samma som modercellen och innehåller samma organeller som modercellen. Även om funktionen de utför kommer att bero på generna som uttrycks och graden av mognad av den ursprungliga cellen.

Kromosomer och DNA som svävar i rymden.

Vad händer om något går fel under mitosen?

De fel som kan uppstå under processen är mycket få, eftersom cellen har ett strikt kvalitetssystem och stoppar produktionsprocessen om felet är ödesdigert. Detta faktum förhindrar dock inte helt att fel kan uppstå, särskilt i de första divisionerna av zygoten. Om ett sådant fel inte kan repareras och cellcykeln fortsätter så kan avvikelsen visa sig vara omärklig eller till och med vara cancerframkallande.

Ett av de vanligaste felen är en kromosomnondisjunktion, där en av de homologa kromosomerna inte separeras korrekt under anafasen. Som ett resultat får vi en dottercell med tre kromosomer, trisomi, och den andra med endast en, aneuploidi.

Vid andra tillfällen kan kromosomerna skadas, antingen genom att en av deras ben går sönder, vilket orsakar en deletion, eller så kan ett fragment inkorporeras i en kromosom av ett annat par, vilket orsakar en translokation. Det kan också vara så att fragmentet integreras i motsatt riktning i samma kromosom, vilket orsakar en inversion.

Och slutligen, angående hur man förklarar mitos för barn…

För att avsluta den här artikeln om hur man förklarar mitos för barn följer ett intressant faktum. Processen beskrevs första gången 1848 av den tyske botanikern Wilhelm Hofmeister, som studerade den embryonala utvecklingen av växter. Walther Flemming krediteras dock upptäckten, eftersom han var den första som iakttog hur kromosomerna delades.

“Stora upptäckter och förbättringar involverar alltid samarbete mellan många hjärnor.”

-Alexander Graham Bell-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pérez Porto, J. y Merino, M. (2012). Definición de mitosis [ artículo en web]. Recuperado de: www.definicion.de
  • Biología Infantil (octubre 2010). Reproducción celular [artículo en blog]. Recuperado de: www.biologiainfantil.blospost.com
  • Medline (última consulta mayo 2019 ). Enfermedades genéticas. Recuperado de: www.medline.gov
  • e-ducativa (última consulta mayo de 2019). La mitosis.[artículo en web educativa]. Recuperado de: www.catedu.es

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.