8 astronomiappar för barn

Ta en titt på dessa fantastiska astronomiappar som introducerar dina barn till att lära sig om universum.
8 astronomiappar för barn
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att lära sig om himlens alla stjärnor och planeter är att ta ytterligare ett steg i upptäckten av det universum som omger oss alla. Tack vare den tekniska utvecklingen kan våra barn i dag leva närmare stjärnorna än någonsin. Av denna anledning vill vi visa dig några framstående astronomiappar för barn, de kan dessutom användas i de allra flesta mobiltelefonerna på marknaden idag.

Målet är att våra barn ska få utforska universum på ett roligt och underhållande sätt, för att lära sig om vår lilla planets himlavalv och Vintergatans vidd. Med dessa lättanvända astronomiappar kommer alla våra små att veta var solen, stjärnorna och planeterna finns i det galaktiska område som vi kallar vårt solsystem.

Astronomiappar: en smidig lösning för barnens lärande

Ett konstant lärande är nyckeln till barns välbefinnande. Det är inte bara nödvändigt för barnen att veta hur deras närmaste omgivning ser ut, utan också hur vårt universum fungerar.

“Harmonien inom och bortom horisonten upprätthåller havet av oändligt kosmos.”

-Abdullah Al Moinee-

1. Star Walk 2

En pojke klädd som en astronaut omgiven av illustrationer av planeter från yttre rymden.

Vi börjar vårt besök bland dessa astronomiappar med en som låter barnen komma närmare himlen och tar dem med på en promenad genom stjärnorna. Detta är den andra versionen av programmet, vilket har gjort det till ett mer komplett, interaktivt och roligt alternativ.

Detta verktyg förser barnen med en otrolig atlas över universum där de kan se stjärnorna och planeterna i realtid. Appen har en stilren minimalistisk design och är väldigt intuitiv att använda.

2. Astrokids Universe

En applikation som underlättar lärande och kunskap om universum på ett roligt sätt. Barnet blir till en astronaut som reser genom stjärnorna genom att lägga pussel och spela arkadliknande spel.

I dessa måste barnet lyckas utföra de olika rymduppdragen som anförtrotts det, samtidigt som det upptäcker solsystemet, Vintergatan och andra galaxer. Samtidigt som den här appen är rolig förstärker den kognitiva färdigheter som minne och koncentration.

3. Solar Walk Free

Som om det vore ett planetarium visar denna applikation universum i 3D och förvandlar det till något väldigt attraktivt för barnet. Dessutom tillåter den en detaljerad utforskning av solsystemet i realtid, genom promenader på dess månar och planeter.

Likaså inbjuder den barnen att lära känna kometer och asteroider och hur himlakroppar är uppbyggda inuti.

4. Cosmolander – Missions in the Solar System

Detta är en annan utmärkt applikation för barn eftersom den tar dem med på en spännande resa genom planeterna och deras satelliter i form av en berättelse. Med den kommer dina barn att utföra en interplanetarisk resa full av fantasi och roligheter.

5. NASA

NASA:s egen app, den berömda flyg- och rymdbyrån i USA, erbjuder en speciell sektion för barn och studenter. NASA TV kan ses i direktsändning, vilket gör det enkelt att komma åt tusentals rymdvideor, nyheter och spännande innehåll av olika slag.

6. SkyView Lite

Detta är ännu en utmärkt app som hjälper barn att känna igen galaxer, planeter och stjärnor. Med den kommer de att se satelliter samt med mobiltelefonens funktioner få njuta av en komplett sensorisk upplevelse och lära sig allt som finns att veta i deras ålder om det universum som omger oss.

7. Google Sky Map

En bild från yttre rymden.

Detta är en enormt omfattande himmelskarta baserad på det kraftfulla verktyget Google Earth. Den erbjuder olika verktyg för att få skymta stjärnklara nätter och känna igen nebulosor, galaxer, planeter och andra himlakroppar.

8. Stellarium

Vi avslutar vår turné med denna magnifika applikation som nu är mer än 20 år gammal. Den är ett slags dyrbart planetarium som låter barn lära känna stjärnor från en katalog med mer än 600 000 alternativ, bland annat planeter, månar och andra rymdkroppar av intresse.

Dra nytta av din telefon för att få ut det mesta av barns lärande

Dessa 8 astronomiappar för barn är idealiska för att upptäcka vad som finns på himlen bortom vår värld. De har enkla, lättlärda och väldigt intuitiva gränssnitt som gör det enkelt för de små att lära sig.

Dessa kunskapsbaser är som skräddarsydda för barn, och med dem kommer dina barn att njuta av att upptäcka de underverk som skapades i universum miljontals år sedan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Heifetz, M.D., Tirion, W., (2019). Un Paseo Por Las Estrellas: Una guía de las estrellas, las constelaciones y sus leyendas. Madrid: Ediciones AKAL.
  • National Geographic. La Luna. [Internet] Disponible en: https://www.nationalgeographic.com.es/temas/luna

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.