Stoppljusmetoden för att hjälpa barn att hantera sin ilska

Vad är stoppljusmetoden? Vi ska förklara hur denna nya metod fungerar. Den är väldigt användbar för att hjälpa dina barn att kontrollera sin ilska.
Stoppljusmetoden för att hjälpa barn att hantera sin ilska

Senaste uppdateringen: 30 maj, 2018

Varje dag ser vi barn brista ut i offentliga gråtattacker, sparkandes och skrikandes på sina föräldrar av olika skäl. Kanske är det till och med våra egna barn. I så fall kan stoppljusmetoden vara svaret du letat efter.

När den emotionella vulkanen får utbrott ser vi ofta föräldrar reagera felaktigt på två olika sätt. Vissa föräldrar antar en ännu mer irrationell hållning. Andra är mer överseende och låter sina barn manipulera dem. Det är uppenbart att ingen av dessa reaktioner är speciellt bra.

Men tänk om det fanns en metod för att hjälpa våra barn att hantera sina egna utbrott? Goda nyheter! Det är precis vad stoppljusmetoden handlar om.

hjälp för att hantera ett argt barn

Röd, gul och grön: Varje färg har en betydelse

Självhanteringsmetoden består av att visa barnen en grafisk representation av deras känslomässiga tillstånd. Varje gång det finns ett problem förklarar man vilken fas de är i och vad det innebär.

Låt oss kolla på vad varje färg i stoppljuset betyder:

  • Rött: Ditt barn får ett vredesutbrott och om han inte ändrar sin attityd kommer det att få konsekvenser. Om ditt barn inte slutar ska konsekvenserna tillämpas. Det är i detta ögonblick vi visar barnet färgen röd.
  • Gult: Det är dags att tänka efter. Ditt barn är upprört, men har ännu inte förlorat kontrollen. Det här är en varningssignal där vi fortfarande kan bjuda våra barn till resonemang.
  • Grönt: Barnet talar och får förklaringar om vad han vill ha. Om ditt barn fortsätter med det här lugnet visar vi färgen grön och gratulerar honom till att behålla självkontrollen. Under denna fas kan vi erbjuda barnet lösningar på problemet och till och med ge positiv förstärkning.

Hur börjar jag?

En dag när du märker att ditt barn blir upprört, förklara stoppljusmetoden. Du kan berätta för ditt barn att du är trött på att bestraffa henne och det är därför ni ska börja med den här nya proceduren eller avtalet.

Sätt sedan upp ett stoppljus av kartong eller papper på väggen. 

Du kan skära ut röda, gula och gröna cirklar och placera dem på stoppljuset, en och en i enlighet med ditt barns aktuella känslomässiga tillstånd.

Du kan också sätta fast dem alla på en gång och bara peka på den som representerar ditt barns tillstånd vid varje givet tillfälle.

Det är bra att använda metoden när du är ute ur huset också. Beroende på ditt barns känslomässiga tillstånd berättar du för henne vilken färg av stoppljuset hon befinner sig på.

Några överväganden om stoppljusmetoden

Man kan använda metoden med barn upp till 5 års ålder. Tanken är inte att styra barnet genom bestraffning, utan snarare rikta barnet så att han kan hantera sina egna stadier av ilska.

Ditt barn kommer att ha tillräckligt med tid och varningar innan saker hamnar ur kontroll.

barn arg på sin mamma

Syftet med metoden är för barn att med tiden lära sig att identifiera sin impulsivitet.

Färgerna fungerar som en illustration för att hjälpa dem att tänka innan de fortsätter. På ett sätt liknar detta att räkna till tio istället för att förlora kontrollen.

Naturligtvis kräver metoden tid och engagemang från föräldrarnas sida. Du kanske till och med kommer vilja dra nytta av mer avslappnade tillfällen och lekstunder för att ditt barn ska få identifiera sina känslor med färger.

Metoden liknar de vi använder när vi lär våra barn färger och siffror.

Fördelar med stoppljusmetoden

  • Det är definitivt mycket effektivare än att bli aggressiv eller lika upprörd som sina barn. När man förlorar kontrollen som vuxen skickar man otydliga signaler till sina barn.
  • Metoden ger barnet chansen att bli medveten om sin egen person; det är en chans för att få lära sig. Aktiviteten hjälper också ditt barn att göra förändringar i sitt eget beteende.
  • Reglerna blir väldigt tydliga och barnet internaliserar förmågan att själv hantera sitt känslomässiga tillstånd. För att metoden ska vara effektiv måste naturligtvis föräldrarna agera som exempel och vara tålmodiga nog att förklara. Målet är att barnen blir vuxna som kan resonera och vara självdisciplinerade.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.