Påverkar din sovställning din graviditet?

Påverkar din sovställning din graviditet?

Senaste uppdateringen: 08 augusti, 2018

När du är gravid upplever du många förändringar som påverkar din kropp. En av de största är din sovställning.

Under graviditeten kan det vara svårt att sova. Det kan vara svårt att ve ta hur du ska ligga. Din diet och dina förhållanden till andra kan också reflekteras i hur du sover.

Innan man blir gravid är de flesta kvinnor vana att sova i en särskild ställning. Men några av dessa, som att ligga på ryggen eller magen, rekommenderas inte under graviditeten.

Det kan vara väldigt svårt att hitta en bekväm ställning under graviditeten, speciellt om du är van vid att sova på magen och du nu måste byta vanor eftersom magen är i vägen.

Om du alltid sovit på rygg borde du också byta ställning. Det kan hjälpa dig att undvika problem med din rygg och dina inre organ med tanke på den extra vikt du nu bär.

Vi sover för att ladda upp batterierna, men att hitta den rätta sovställningen för att få lite vila kan vara väldigt knepigt när man är gravid.

Det är därför det är så vanligt att gravida har svårigheter med sömnen. Vissa kan knappt få någon sömn alls, på grund av magens storlek och bröstens känslighet. En abrupt förändring i hur du sover kan också vara svårt. Men det är inte omöjligt.

Finns det någon korrekt sovställning för gravida?

Specialister rekommenderar gravida kvinnor att sova liggande på sin vänstra sida. Det underlättar blodflödet. För att stabilisera kroppen kan du lägga en kudde mellan dina ben.

Den här positionen uppfattas som främjande för blodcirkulationen och garanterar därmed näringstillförseln till livmodern och bebisen. Det försäkrar också den rätta mängden syre till fostret och gynnar elimineringen av slaggprodukter och vätska via njurarna.

sovställning att undvika

Det hjälper också till att reducera svullnaden i fötter och anklar, ett tillstånd som är vanligt under graviditeten. Det förhindrar ådernät eller bråck och avhjälper förstoppning som kan vara ett problem för vissa kvinnor.

Du kan börja vänja dig vid din nya sovställning redan under den första tremånadersperioden så det blir lättare under graviditetens gång.

Viktigast av allt, en studie från University of Auckland i Nya Zealand visar att kvinnor som inte sover på vänstra sidan löper större risk för fosterdöd. Även om riskerna är väldigt små är det bra att vara medveten om dem.

Att sova på din högra sida har konsekvenser

Enligt diverse studier kan det ha flera negativa konsekvenser för dina organ att sova på höger sida. Låt oss ta en titt på hur det kan påverka olika delar av din kropp.

  • Hålvenen: den största blodådern i kroppen löper genom den högra sidan av kroppen och för med sig en stor mängd blod. Om du sover på din vänstra sida undviker du att utsätta den för tryck. Det försäkrar dig om ett gott blodflöde till placentan och tillåter syret att cirkulera i kroppen.
  • Levern: det här viktiga organet är lokaliserat på den högra sidan i din buk. Av den anledningen undviker du att skapa tryck från livmodern på levern om du väljer att sova på vänster sida.
    sovställning med kuddar

Din sovställning påverkar hur bra du sover

Det kan vara svårt att sova under de sista veckorna av graviditeten. Men med hjälp av en massa kuddar borde du lyckas få lite vila. Om du lider av förstoppning kan det vara fördelaktig att sova med överkroppen upprätt. Av den här anledningen är kuddar och dynor nyckeln till din vila i det här stadiet.

En fast madrass med en lätt lutning och tillräckligt med eftergivenhet bara för att ackommodera din ryggrads kurvor kommer låta dig sova bättre. En väldigt hård madrass eller att sova på golvet är lika farligt som en väldigt mjuk sådan; det får din ryggrad att sjunka ihop helt utan något som helst stöd. Din madrass borde inte holkas ur på mitten utan bör stödja hela din ryggrad.

Rekommendationer som förbättrar sömnen under graviditeten

  • Använd inte för många filtar för att hålla dig varm
  • Använd triangulära kuddar
  • Försäkra dig om att blåsan är tom när du går och lägger dig
  • Dra ned på konsumtionen av vätska vid middagen
  • Ät middag tre timmar innan du går och lägger dig
  • Undvik att dricka kaffe

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.