Hur man går till väga för att underhålla ett litet barn på en restaurang

Att underhålla ett litet barn på en restaurang är utmanande, och det är ett problem som i värsta fall kan leda till en självpåtagen isolering.
Hur man går till väga för att underhålla ett litet barn på en restaurang
Eva Maria Rodriguez Diego

Skriven och verifierad av författaren och idrottsspecialisten Eva Maria Rodriguez Diego.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det kan vara en utmaning att underhålla ett litet barn på en restaurang. Faktum är att det är ett vanligt problem som nästan alla föräldrar möter på, speciellt när barnen är vana vid att ha en självständig måltidsrutin, till exempel om de normalt äter på dagis eller i skolan eller om de på annat sätt äter för egen hand utan sina föräldrar. Även när de äter hemma, under de första levnadsåren, så skapar de små rutiner.

Ett av de största problemen som föräldrar möter på då de äter med sina barn på restaurang är att få dem att vara lugna och stillasittande under en längre period, mycket längre än de brukar sitta under måltiderna där hemma. Att hålla små barn sysselsatta och underhållna på en restaurang utan att störa andra matgäster är en utmaning.

Det faktum att ett barn är litet är ingen ursäkt för att det ska tillåtas skrika, bete sig på ett olämpliga sätt, kasta saker eller springa mellan borden. Föräldrarna är ansvariga för att deras barn uppför sig och bör ta denna uppgift på största allvar.

Ett litet barn sitter vid ett restaurangbord.

Strategier för att underhålla ditt barn på en restaurang

Följande strategier är till stor hjälp för att underhålla barn på en restaurang. Det kan hjälpa mycket att först förklara för barnen vad som kommer att hända och de regler för beteenden du förväntar dig att de ska följa.

1 – Välj en familjevänlig restaurang

Alla restauranger är inte villiga eller kapabla att ta hand om barn. Därför är det viktigt att välja en som tar hänsyn till de små, vilket är mycket mer än att bara ha en barnstol för bebisar. Typen av meny och tillgången på utrymmen för barn där de kan leka efter att de har ätit klart är några av de frågor som måste beaktas.

Det är också viktigt att välja en restaurang dit folk vanligtvis går med barn, eftersom dessa tenderar att ha färre faror för de små samt att de erbjuder lösningar för deras underhållning.

2 – Välj en restaurang där de serverar mat som dina barn gillar

Det bästa sättet att underhålla ett barn på en restaurang är att hålla dem sysselsatta med vad de äter. Men om det som restaurangen serverar är rätter som är för vuxna i smaken för barn, om de tar lång tid att servera maten och man får vänta länge mellan rätterna, eller om det de ställer på bordet är för främmande, då kommer du att stöta på problem.

Därför är det viktigt att gå och äta med barn på restauranger som har en barnmeny, eller där du vet att ditt barn kommer att äta det de serverar. En restaurang är inte det bästa stället att experimentera med nya rätter, om inte ditt barn är väldigt nyfiken på nya rätter i allmänhet vill säga.

En liten flicka som matar sig själv med spagetti på en restaurang.

3 – Utforska miljön tillsammans

Medan maten förbereds kan du leka med ditt barn och gå på upptäcktsfärd i restaurangen. En vuxen bör följa med barnet för att undersöka vad som finns där. Att identifiera vad de erbjuder, leta efter möjliga lekplatser och se vilka fina saker som finns i lokalen är lugna och underhållande aktiviteter som kan hjälpa ditt barn att inte bli otålig på en restaurang.

Ångest för att gå till en ny plats och vara i en främmande situation kan aktivera obehagliga känslor hos barn. Genom att utforska och göra sig bekant med omgivningen kan de känna sig lugnare och de behöver då inte samla på sig ångest medan de sitter i en stol och väntar på sin mat.

4 – Ta en promenad runt knuten

Barn är bollar av energi som inte kan vara sysslolös länge. Om restaurangen inte har en lekplats för barn måste de frigöra sin energi på något sätt. Så innan barnet börjar bli tokigt i sin stol bör en vuxen ta med barnet ut på en kort promenad.

Att låta ditt barn vandra runt mellan borden är aldrig en bra idé, det kan irritera andra matgäster och orsaka olyckor.

5 – Ta med spel och leksaker för att underhålla barnet

Bär alltid med dig leksaker som kan underhålla barnet vid bordet – leksaker som du vet att de gillar. Naturligtvis måste spelen och leksakerna vara små, inte göra ljud och inte orsaka problem eller gå sönder om de faller eller rullar av bordet.

De mest lämpliga leksakerna beror på barnens ålder. Tänk på att det kan vara en otroligt effektiv lösning att erbjuda en skärm med barnprogram till dem i nödfall, men då dessa är beroendeframkallande är det bäst att arbeta mot att barnen så långt som möjligt lär sig vara en del av gruppen samt att delta i måltiden.

6 – Ta chansen att lära dem

Barn är nyfikna av naturen. På en restaurang finns det många saker de kan lära sig. Att uppmärksamma ditt barn och ta tillfället i akt att lära dem nya saker är ett mycket användbart och praktiskt sätt att underhålla dem.

Att leka, upptäcka färger och former eller hitta på en historia medan ni väntar är några effektiva och nyttiga sätt att underhålla barn på en restaurang.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.