Den magiska relationen mellan far och dotter

Den magiska relationen mellan far och dotter
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Relationen mellan far och dotter är en av de mest hjärtevärmande och intensiva banden som finns när fadern är involverad, hängiven och behandlar sin lilla prinsessa med kärlek och ömhet. Relationen mellan far och dotter har utan tvekan en oförklarlig och unik magi.

Och det av god anledning. En far är den första mannen i sin dotters liv och en inspirerande förebild. Flickor bildar sin bild av fadersfiguren baserat på en intim, maskulin inflytelse som finns närvarande i deras dagliga liv.

Därför vill vi erbjuda en serie tips för de pappor som är lyckligt lottade att ha döttrar med vilka de kan och borde bilda ett av de mest fantastiska och berikande banden.

Flicka med sin pappa

Hur man stärker den magiska relationen mellan far och dotter

Visa din dotter din djupa och ovillkorliga kärlek för hennes mor. När du gör det kommer hon veta att hon är älskad på samma sätt. Kom ihåg att det sägs att relationen mellan far och dotter kommer prägla de framtida relationer hon har med män som vuxen.

Tack vare denna första kärlek kommer din dotter se vad ett älskande förhållande är. Hon kommer vilja vara en del av ett förhållande som är precis lika vackert som sina föräldrars när hon blir äldre och det blir dags att hitta någon att dela livet med.

Fadersfiguren hjälper även sin dotter att anförskaffa och utveckla sin femininitet och personlighet. Säg fina saker till din dotter, berätta för henne hur vacker och intelligent hon är så att hon känner sig älskad och värderad. Det kommer ge henne självförtroende och självsäkerhet.

Inspirera beundran från henne med fina gester. Skriv brev, dansa med henne. Låt inte tiden slinka dig mellan fingrarna i väntan på hennes bröllopsdag för att bjuda upp till dans för första gången. Då kommer det vara för sent.

Glöm inte att ge henne all din uppmärksamhet och njut av sakerna som är viktiga för henne och som gör henne lycklig. Kom ihåg att ibland låta henne somna bredvid dig så att hon kan känna sig skyddad och inte ensam.

Far och dotter bryter arm

Relationen mellan far och dotter: ett band som står emot tidens tand

Uppskatta nuet. Ge henne ett bad medan du kan. Innan du vet ordet av har hon växt upp, och då kommer du inte längre kunna göra det. Sjung för henne; bli den första mannen att ära henne med en serenad innan någon annan gör det. Njut av varje ögonblick till max: lek, hoppa, ta med henne ut, ge henne blommor.

Släpp av henne vid skolan. Det kommer komma en punkt när hon inte längre vill att du ska göra det, och hon kommer bli irriterad när du försöker. Det är en bra idé att lära henne vägen hem redan när hon är väldigt ung. En dag kommer hon växa upp och vara självständig, så det är viktigt att hon vet var hennes hus är.

Relationen mellan far och dotter fungerar som en tidsinställd bomb som exploderar under ungdomsårenen period när detta nära band har en tendens att täras på och ett visst avstånd uppstår mellan far och dotter. Men oroa dig inte, för det är både normalt och nödvändigt för att förbereda henne på framtida relationer med andra män.

Vidare är det en tid i din dotters liv som producerar radikala förändringar. Ankomsten av hennes första menstruation såväl som förändringar i hennes figur och den första förälskelsen är händelser som leder till viss förvirring för fadern, som ofta undrar varför dottern plötsligt stänger in sig på rummet och stöter bort hans tillgivenhet.

Om tonåren blir en komplicerad period är det bra om pappor förbli nära sina döttrar. Även om du känner att hon blivit en komplett främling kommer din roll i hennes uppfostran vara fundamental för att hon ska utvecklas på ett känslomässigt hälsosamt sätt.

De bästa lärdomarna för relationen mellan far och dotter

Fyll din lilla prinsessas liv med en rad olika värdefulla lärdomar. Bra uppförande och värderingar bör vara ledorden, men lär henne framförallt användbara saker, såsom hur man byter ett däck och en glödlampa, hur man fixar saker i huset. Du ska trots allt förbereda henne på att vara en stark och självständig kvinna.

Försäkra din dotter om att hon aldrig borde vara beroende av någon och att hon har förmågan, kunskapen och färdigheterna att leva sitt liv fritt och självgående. Förmedla alla värderingar som kommer göra henne till en fulländad kvinna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.