Motivera dina barn att göra sina läxor

Har du problem med att försöka motivera dina barn att göra läxor? Idag delar vi med oss av några tips för att underlätta läxläsningen.
Motivera dina barn att göra sina läxor
María Matilde

Skriven och verifierad av pedagogen María Matilde.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I de flesta hem är det inte lätt att försöka motivera dina barn att göra läxor. Många föräldrar vill veta vad de kan göra för att uppmuntra sina barn att få sitt arbete gjort.

Idag delar vi några användbara strategier du kan använda. De kommer inte bara att hjälpa dig att motivera dina barn att göra läxor, utan de kommer också att få dem att införliva läxläsningstid i sina dagliga rutiner.

Den mycket fruktade läxan

Även om skolan undviker att ge små barn läxor är det viktigt att någonting görs på hemmafronten. Målet med den här läxan är att få ditt barn att granska vad de lärt sig i skolan så att de kan förstärka vad läraren lärde den dagen.

Dessutom hjälper ditt barn att lära sig positiva vanor genom att göra läxor varje dag. När de gör sitt arbete lär de sig också om studier, uthållighet, organisation och andra färdigheter.

Flicka gör läxor

Men innan vi kan göra läxan till en vana kan vi behöva klara av vissa komplikationer. Det beror på att de flesta barn inte gillar läxor; de vill inte göra det, de tycker att det är tråkigt, de är distraherade och kan inte koncentrera sig. Som ett resultat kan det vara en uttröttande och frustrerande uppgift för både föräldrar och barn att försöka motivera dina barn att göra läxor.

Att vinna kriget med dina barns läxor

För det första, för att motivera dina barn att göra läxor, är det viktigt för föräldrar att tänka på följande saker:

  • Har dina barn ett specifikt schema för läxor? Barn bör börja tänka på läxa som en rutin och en vana. För att göra det är det bäst att vänja dem vid att göra läxorna samtidigt varje dag.
  • Har dina barn en egen plats speciellt för läxor? Dina barn behöver tillräckligt med utrymme, borta från buller och andra störningar, som deras telefoner eller TV:n. Det här utrymmet bör också ha bra belysning.
  • Får de tillräckligt med sömn och äter de bra? Dina barn ska vara väl utvilade så att de kan koncentrera sig på sina läxor. Därför är det viktigt att se till att de äter näringsrik mat och sover ordentligt.
  • Erbjuder du läxhjälp om de behöver det? Vissa små är mer självständiga än andra och kan lättare utföra sina uppgifter på egen hand. Det finns dock andra som behöver mer hjälp från sina föräldrar. De kan behöva hjälp med att koncentrera sig eftersom de lätt distraheras, eller så kan de behöva hjälp att förstå materialet.

Hur du motiverar dina barn att göra läxor

Det första du bör göra är att gå igenom de frågor vi just ställde. När du väl har tagit hand om dessa frågor kan du fokusera på att motivera och uppmuntra dina barn att göra sitt arbete. Här är några strategier du kan använda för att motivera dina barn att göra sitt arbete:

Använd positiv förstärkning

Det är viktigt att barn känner att deras ansträngning, disciplin och uthållighet lönar sig. Förutom att vara något de måste göra, bör läxor innebära prestation och personlig förbättring för dina barn. Därför är det viktigt att gratulera dem och uppmuntra deras goda framsteg under veckan. Det kommer att få dem att må bra och öka deras självkänsla.

Låt dem ta pauser

Om barn vet att de kommer att få en paus efter att de gjort sina läxor ett tag, blir de mer uppmuntrade att bibehålla fokus.

Därför är det viktigt att låta dem ta 10-15 minuters pauser mitt i läxan. Dessutom bör du låta dem bestämma vad de gör under pausen.

Prata med ditt barn medan de gör sina läxor

Naturligtvis är det viktigt att prata med dina barn om läxorna de gör. Men du bör också prata med dem om personliga saker. Du kan motivera dina barn att göra läxor genom att fråga dem om deras dag i skolan, deras klasskamrater, deras lärare, spelen de spelar, etc.

Så när ditt barn arbetar kan du ställa dem frågor som: “Hur gör din vän Johan detta?; Vilken klasskamrat gillar du att leka och lära dig mest? Varför? Förstår du detta när din lärare förklarar det? Hur gör du när du lär dig bäst? “

Far hjälper son med läxan.

Genom att göra detta kan föräldrar visa intresse för sina barns berättelser, och de kan också få en bättre förståelse för sitt barns lärande, deras framsteg och deras behov.

Förklara vikten av läxor

Ju fler barn förstår vikten av att göra läxor, desto mer motiverade blir de att göra det. Därför är det viktigt att upprätta en koppling mellan skola, studier och deras förhoppningar och drömmar för framtiden.

Detta kommer att göra det mycket lättare att motivera dem att göra läxor eftersom du kommer att kunna ansluta till deras mål. Genom att göra det kommer dina barn att förstå att arbetet med läxorna varje dag kommer att ta dem ett steg närmare att nå dessa mål.

Ge dem något att dricka

För många vuxna är en kopp te eller en god kopp kaffe nyckeln till att motivera oss att studera eller arbeta framför datorn. Så tror du inte att du också kan motivera ditt barn genom att förbereda en dryck som de gillar?

Du kan prova att ge dem saft, ett glas mjölk eller en kopp choklad. Deras motivation och vilja att göra läxor kommer att öka utan att de ens märker det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.