De 6 bästa lekarna för din bebis

De 6 bästa lekarna för din bebis
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 30 september, 2019

Bebisar lär sig nya saker i varje fas av utvecklingen, och det gäller även nya lekar. Som föräldrar måste vi vägleda våra barn när de leker för att ge dem så många fördelar som möjligt. I den här artikeln hittar du några av de bästa lekarna för din bebis.

Viktiga fördelar med lekar för barn

Det finns oändliga fördelar med att integrera lek i ett barns dagliga rutin.

Genom lek lär sig barn spontant och naturligt. Det ger dem möjlighet att lära sig om sin omgivning och lättare knyta an till andra människor.

Lek hjälper dem också att kanalisera sina känslor och förstå sina upplevelser och behov.

De 6 bästa lekarna för din bebis

För att leka de här lekarna behöver du varken specifik utrustning eller leksaker, du behöver bara lite tid.

Några av de bästa lekarna för spädbarn

Klappa händerna (från 0 till 3 månaders ålder)

Ljudet som kommer av att klappa händerna är brand det enklaste och roligaste du kan underhålla riktigt små barn med. Ett tips är att klappa takten medan du sjunger bebisens favoritvisa.

För att göra leken ännu mer stimulerande kan du hjälpa bebisen att föra ihop sina egna händer. Det hjälper bebisen att orientera sig och få rätt placering på sina händer. Snart nog kommer bebisen att kunna klappa själv.

Danspartner (från den första månaden)

Musik stimulerar alla sinnen och kan påverka människors humör. Att dansa med ditt barn och prova olika rytmer och stilar kan därför vara en berikande aktivitet för er båda.

Håll barnet i dina armar och rör dig till musikens rytm. Börja med försiktiga rörelser och när barnet blir större kan du lägga till mer komplexa rörelser.

Oavsett hur dansen går, skaka aldrig barnet kraftigt.

Flygande bebis (6 månader och upp)

Efter att barnet har lärt sig att hålla upp huvudet på egen hand kan han eller hon tycka det är roligt när du håller honom eller henne i luften.

Du kan låtsas att bebisen är en raket, helikopter eller superhjälte. Det kommer definitivt att locka fram ett skratt och glada miner!

Det stimulerar också barnets fantasi och stärker musklerna som är ansvariga för att hålla upp barnets huvud.

Dubbel bebis (3 till 6 månader)

Att leka framför en spegel ger många fördelar för barn. Det hjälper dem att lära sig att känna igen sig själva.

Du kan börja genom att göra grimaser till ditt barn och sedan upprepa dessa grimaser framför en spegel.

pappa leker med baby

I och med det börjar barnet inse att personen i spegeln är barnets egen reflektion. Spegelleken kan göras roligare genom att föra barnet närmare och sedan längre bort från spegeln.

En spegel bidrar också till mognadsprocesserna i hjärnan. Det hjälper barnet att finjustera sina rörelsers koordination och precision.

En annan viktig fördel med spegelleken är att den uppmuntrar barnet att forma sig en uppfattning om sitt eget ego. För att uppnå detta kan du också använda lämpliga leksaker.

Sorteringslekar (6 månader och upp)

mamma och baby leker med leksaker
Med en tom behållare som har en stor öppning – som en tom skokartong – kan du visa barnet hur hon kan stoppa i och plocka ut föremål ur behållaren.

Leken börjar med att mamma eller pappa utför aktiviteten för att uppmuntra barnet att härma dem.

För att göra aktiviteten roligare kan du tömma behållaren medan du gör roliga miner och sedan börja fylla den igen, en sak i taget.

Det hjälper också barnet att vänja sig vid att plocka upp sina leksaker efter att ha använt dem.

När barnet blir större kan leken utvecklas och du kan uppmuntra barnet att sortera objekt efter färg och/eller storlek.

bästa lekarna: mamma och son leker med lego


Var är bebisen? (4 till 12 månader)

Det är inte många som kan motstå ett barns skratt. Även om den här är en av de mest populära lekarna är den också en av de roligaste för alla inblandade.

Leken hjälper dessutom barnet att bli medveten om var hans ansikte är. Barn tror ofta att genom att täcka för ögonen blir de osynliga för omvärlden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.