7 enkla sätt att uppfostra tacksamma barn

Det är mycket viktigt att lära dina barn att vara tacksamma från en ung ålder. Idag ger vi dig några tips som hjälper dig att uppnå detta.
7 enkla sätt att uppfostra tacksamma barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Tacksamhet ligger i våra sinnen. Förmodligen känner du dig tacksam när du besöker din familj, när du blir varm framför en öppen spis eller till och med när din mamma lagar en läcker måltid åt dig på en söndag. Och naturligtvis är vi alla tacksamma för våra barn, för de betyder allt för oss. Det är därför det är så viktigt att uppfostra tacksamma barn.

Många föräldrar tycker att det inte är så lätt att lära barn att vara tacksamma. Detta är dock inte sant. I själva verket kommer vi att ge dig några användbara tips som hjälper dig att lära ut denna viktiga värdering till dina barn.

1. Dela din tacksamhet för att uppfostra tacksamma barn

Ett av de bästa sätten att överföra tacksamhet till dina barn är att du också är tacksam. För att göra detta bör du försöka prata om de saker du är tacksam för och förklara varför du är tacksam för dem.

Tacksam pojke.

Du kan använda vardagliga aktiviteter för att föregå med exempel. Försök att be alla dina familjemedlemmar att berätta för alla vad de är tacksamma för. Du kan göra detta medan du tar dina barn till skolan eller när du äter middag. Om du lyckas kombinera dina vardagliga aktiviteter med denna idé förlorar du aldrig vanan att vara tacksam.

2. Dela dina hushållssysslor med dina barn

Ibland, för att vara tacksamma för något, måste vi veta insatsen som ligger bakom den åtgärden. Att dela dina hushållssyslor med dina barn kan vara en bra idé att hjälpa dem att se de ansträngningar du gör varje dag. Om de till exempel inte är tacksamma för de måltider du serverar dem, inkludera dem då i tillagningsprocessen.

På så sätt får de se hur lång tid det tar att laga mat för hela familjen. Dessutom kommer de att inse att mat inte tillverkas som genom en magisk handling. Även om de kanske inte gillar allt du serverar dem, kommer de att märka ansträngningen.

3. Låt dem tjäna något för att vara tacksamma för det

Ibland har barn svårt att förstå varför de inte kan få allt de vill ha. Pengar är ett abstrakt begrepp för dem, eftersom de aldrig har behövt betala för någonting. Det är därför de inte förstår varför du säger nej ibland.

Nästa gång dina barn verkligen vill ha en ny leksak, hjälp dem att tänka på ett sätt att tjäna pengar för att köpa den. Som ett resultat kommer du att uppfostra tacksamma barn.

De kunde göra det genom att spara på utgifterna, göra extra sysslor hemma, spara de pengar som familjemedlemmar ger dem till födelsedagen etc. Till slut kommer de att förstå den tid och ansträngning det tar att få den leksaken de vill ha. Slutligen blir de ännu mer tacksamma än att bara ta emot det i present.

4. Sätt förväntningar för att uppfostra tacksamma barn

Om varje gång dina barn hjälper dig med något du ger dem ett mellanmål eller en ny leksak, kommer de alltid att förvänta sig något. Och när de väl har väntat på det slutar de vara tacksamma. Faktum är att de kan bli upprörda om du inte ger dem något i gengäld.

Innan du går till en butik, berätta för dem vad du ska göra. Det kan ske så här: “Vi köper ingenting. Vi ska bara titta. Om du ser något du gillar ska jag skriva ner det så att du kommer ihåg det här på din nästa födelsedag.” Håll dig sedan till planen. När tiden går kommer deras förväntningar på en ny leksak att minska.

5. Dela erfarenheter med dina barn

Att ha för många saker kan göra det svårt för dem att vara tacksamma. Om de har hundratals leksaker kommer de inte ens att märka de femton nya som de får under semestern. Försök att ersätta några av dessa materiella gåvor med upplevelser tillsammans. Du kan till exempel gå ut med hela familjen eller gå på bio tillsammans. Som ett resultat kommer dessa erfarenheter att hjälpa dig att binda och de kommer också att ta bort önskan om nya saker hela tiden.

Upplevelser tillsammans.

6. Gör en lista över de saker du är tacksam för

Be dina barn skriva en lista över de saker de är tacksamma för. Om de är för unga för att skriva kan du hjälpa dem att klara det. Det skulle vara som en tacksamhetsdagbok, något mycket viktigt att lära sig att vara tacksam.

7. Starta en tacksamhetsburk

Precis som listan vi har nämnt tidigare kan du hjälpa dina barn att starta en tacksamhetsburk. I det här fallet kan hela familjen delta och dela saker de är tacksamma för. Var noga med att berätta för dina barn varje gång du lägger till ett nytt papper i burken.

Man kan säga saker som: “Jag är så tacksam för blommorna som mormor tog med. Jag känner mig väldigt glad varje gång jag ser dem. Jag ska lägga det här i burken.” Då börjar dina barn också leta efter saker att lägga i burken. Dessutom kan du läsa anteckningarna en gång i veckan som en familjeaktivitet, kanske på söndagar efter middagen.

Om att uppfostra tacksamma barn

Som du kan se, efter att ha läst dessa tips, blir det väldigt enkelt att uppfostra tacksamma barn. Vad väntar du på för att omsätta allt detta i praktiken?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.