Ja till amning! Lär dig alla fördelarna med amning

Ja till amning! Lär dig alla fördelarna med amning

Senaste uppdateringen: 31 mars, 2018

Fördelarna med amning är vetenskapligt bevisade. Genom att amma i sex månader ger man barnet de näringsämnen och antikroppar som åldern kräver. Det finns inget bättre!

Den mänskliga kroppen är så fantastisk att en mamma kan stilla sitt barns hunger bara genom att amma det. Det är inte bara en praktisk fördel heller; det har bevisats under åren att det finns många hälsosamma fördelar med amning.

Efter hundratals studier har Världshälsoorganisationen (WHO) slagit fast att amning minskar risken för spädbarnsdöd och att det har hälsosamma fördelar långt in i vuxenlivet.

Faktum är att WHO rekommenderar att man ammar under de första sex månaderna och att man därefter kompletterar med mat i två år. Det gör även pediatriker runt om i världen. Det är osannolikt att vetenskapen har fel.

För att mammor ska kunna amma under de första sex månaderna rekommenderar WHO och UNICEF att man:

 • Börjar amma redan den första timmen efter födseln.
 • Bara ammar, dvs. att man bara ger barnet bröstmjölk, ingen annan mat eller dryck, inte ens vatten.
 • Ammar när barnet ber om det, både dag och natt.
 • Inte använder flaskor.
Mor som ler med barn

Fördelarna med amning för båda

Amning förbättrar hälsan både kortsiktigt och långsiktigt.

Fördelarna är inte bara begränsade till numeriska data och vetenskapliga bevis, utan amning stärker även kärleken och ger möjlighet till fler underbara ögonblick mellan mamma och bebis eftersom det kräver att hon spenderar en stillsam tid med barnet.

Fysisk kontakt är viktigt för nyfödda för att de ska känna sig säkra, varma och tröstade.

Mammor som ammar har också större självförtroende och känner sig närmre sina bebisar.

Självklart garanterar inte amning att man etablerar en bra relation mellan mor och barn, men så länge amningen tycks om av båda är det ändå något väldigt positivt.

Barn med rolig mössa

Bröstmjölk hindrar även barn från att drabbas av:

 • Öroninfektioner
 • Magvirus
 • Diarré
 • Respiratoriska infektioner
 • Astma
 • Fetma
 • Diabetes

De viktigaste och synligaste fördelarna med amning är barnets direkta hälsofördelar och överlevnadschans. Risken för diarré, respiratoriska infektioner och andra problem, för att inte tala om dödsfall som har dessa sjukdomar som rot, är lägre för barn som har blivit ammade än de som inte blivit det.
Pan American Health Organization

Modersmjölk räcker

Bröstmjölk skiljer sig från kommersiella produkter. Kolostrum, den första tjocka, gulaktiga bröstmjölken som produceras under graviditeten och direkt efter att man har fött, ger ditt barn den bästa starten i livet.

Det innehåller näringsämnen och antikroppar som skyddar barnet när det anländer till världen.

För de flesta barn är bröstmjölken lättare att smälta än den köpta varianten. Barnens magar tar längre tid att smälta proteinerna i komjölk.

Och oroa dig inte för mängden mjölk. Även om barnet bara tar emot en mindre mängd kolostrum vid varje matning är det så mycket som deras små magar kan förvara. En nyfödds mage är liten.

En av de vanligaste rädslorna för mammor är mängden mjölk barnet får i sig. Kom ihåg: deras magar är små och de kommer äta allt de kan för att stilla sin hunger.

Pediatriker runt om i världen rekommenderar som sagt att barn inte får något annat än bröstmjölk under de sex första månaderna. Det innebär att man inte ger barnet någon annan fast eller flytande föda, inte ens vatten.

Det är inte alltid en dans på rosor

Det är viktigt att ge modern stöd, enligt WHO. Amning kräver att man lär sig och många kvinnor har svårigheter i början. Det är vanligt med smärta i bröstvårtorna och även många är rädda att mjölken inte räcker för barnet.

Kom ihåg att man kan få stöd från hälsocenter som uppmanar till amning genom att bidra med kvalificera rådgivare.

Tack vare ett initiativ från WHO och UNICEF finns det för närvarande över 20 000 “barnvänliga” center i 152 länder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Doare KL., Holder B., Bassett A., Pannaraj PS., Mother’s milk: a purposeful contribution to the development of the infant microbiota and immunity. Front Immunol, 2018.
 • Cacho NT., Lawrence RM., Innate immunity and breast milk. Front Immunol, 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.