Nappens känslomässiga funktion

Nappar kan vara precis vad spädbarn behöver ibland, särskilt de som inte ammar. Det är dock viktigt att använda nappar på rätt sätt. Idag berättar vi mer om nappens känslomässiga funktion.
Nappens känslomässiga funktion
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I dessa dagar är användningen av napp helt normal bland spädbarn. Faktum är att många föräldrar betraktar nappen som något som deras spädbarn inte kan klara sig utan. Men egentligen behöver inte alla bebisar en, och det finns till och med några spädbarn som inte alls kan tänka sig att ha en i munnen. Så innan du bestämmer dig för var du står i frågan är det viktigt att förstå nappens känslomässiga funktion.

Som föräldrar fattar vi beslut baserat på vad vi tror kommer att vara mest fördelaktigt för våra barn. Varje hem och varje familj har olika omständigheter att ta ställning till och därför är det omöjligt att göra generaliseringar om vad som är bäst för alla. Med det sagt kommer alla beslut du fattar att vara rätt, så länge du fattar det efter att ha tagit åt dig all relevant information.

Varför spädbarn behöver suga

Sugreflexen finns hos spädbarn från att de föds, eftersom den börjar utvecklas medan de fortfarande befinner sig i livmodern. Men sugandet har med mycket mer att göra än bara ett barns näringsintag. Det hjälper också de små att utvecklas neurologiskt och gynnar utvecklingen av talet. Men framförallt har sugandet en lugnande och tröstande effekt på spädbarn.

På samma sätt handlar amning inte bara om näring. Det är också ett sätt att upprätta en stark anknytning mellan mor och barn. En mammas bröst ger tröst, hjälper till med att reglera barnet känslomässigt och får barnet att känna sig tryggt. Så det är det optimala och naturliga sättet att täcka ett barns känslomässiga behov.

nappens känslomässiga funktion: mamma med baby

Av samma anledning uppfyller nappar också funktionen att låta barn suga. Så när spädbarn använder napp lugnar de ner sig. Men livlösa ting kan aldrig ersätta människor. Så även om nappar tillåter spädbarn att suga erbjuder de inte en mammas fysiska kontakt och ömhet… Och det är precis det som små barn behöver mest.

Nappens känslomässiga funktion

Många mammor kan inte eller beslutar sig av andra anledningar för att inte amma. Och av en eller annan anledning väljer andra att amma sina barn, men inte alltid fritt. Kanske tvingar deras arbetsförpliktelser dem att vara borta från sina barn under långa perioder… eller kanske de lider av mastit eller såriga bröstvårtor… eller kanske det bara är en fråga om ren och skär utmattning från de krav deras nya situation ställer på dem.

I dessa fall är nappen en perfekt ersättning för bröstet genom att uppfylla den känslomässiga funktionen att lugna och trösta. Så vi ger våra spädbarn en napp när de är irriterade, oroliga, inte slutar gråta, när de ligger i sina barnvagnar, innan de ska gå och lägga sig… Detta lilla hjälpmedel lugnar våra små och hjälper dem att somna lugnt. En napp är dock inte alltid det rätta svaret.

Överdriven användning av napp kan leda till missbildningar i bettet och munnen. Samtidigt stör det talets utveckling eftersom det hindrar små barn från att börja uttrycka sig. Dessutom kan ett överdrivet bruk av napp ge upphov till ett beroende som resulterar i svårigheter när föräldrarna till slut beslutar sig för att det är dags att ta bort nappen.

Upprörda och oroliga barn som inte kan sluta gråta behöver fysisk närhet och ömhet, inte bara en bit plast och gummi. De måste känna att de blir omhändertagna, kramade och skyddade av sina anknytningspersoner. Upprättandet av en säker anknytning är av högsta prioritet för barnets känslomässiga utveckling. Och det är något som en napp inte kan göra.

nappens känslomässiga funktion

Vill du att dina barn ska utveckla bra och sunda sätt att reglera sina känslor? Vill du att de ska bli självständiga och psykologiskt friska? Det vill du säkert! I så fall måste du tillgodose alla deras känslomässiga behov, speciellt under deras första levnadsår. En napp räcker inte.

Så när är det okej att använda en napp?

Sammanfattningsvis kan en napp vara ett användbart verktyg, men den kan aldrig ersätta föräldrarnas kärlek och uppmärksamhet. Barn som inte ammar kan ha ett behov av att suga som är så pass stort att en nappflaska inte kan tillfredsställa det.

I dessa fall kan en napp hjälpa till att möta detta sugbehov. Men vad en napp inte kan göra är att kompensera för fysisk beröring, ögonkontakt, kärlek och mänsklig värme. Det räcker inte bara att ge en bebis en napp och sedan gå därifrån.

Dessutom är det bättre att bara använda en napp när det verkligen är nödvändigt, till exempel när du kör i bilen och det är omöjligt att ta upp ditt barn och trösta det.

Sammanfattningsvis

För att barn ska lära sig att reglera sina känslor på egen hand behöver de någon som har uppfyllt denna funktion åt dem. Därför är det viktigt för vuxna som tar hand om dem att vara tillgängliga och närvarande för dem.

Kort sagt, kom ihåg att vad ditt barn verkligen behöver är dig, och att nappen är valfri.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sánchez, L. M., González, E. D., Florensa, S. G. T., & Marti, J. G. (2000, January). Uso del chupete: beneficios y riesgos. In Anales de Pediatría (Vol. 53, No. 6, pp. 580-585). Elsevier Doyma.
  • Facal, M., Pérez, A. J., & Lagarón, C. (2003). Chupetes¿ sí o no?¿ es conveniente que la madre ofrezca el chupete a su bebe? La respuesta es… A veces. Revista de ortodoncia clínica6(4), 206-217.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.