Hur man får sin bebis att sova hela natten

Hur man får sin bebis att sova hela natten
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mammor har nästan alltid mörka ringar under ögonen. Det är bara så det är. Men under de första dagarna i våra nyfödda bebisars liv blir de mörka ringarna till och med värre. Pappa har dem också. Det vi alla helst vill är att veta hur man får sin bebis att sova i åtta timmar så att man själv också kan få lite vila. 

Sanningen är att man måste vara tålmodig, speciellt de första tre månaderna.

Vad kan vi hoppas på?

Ge inte upp, det kommer bli bättre med tiden. Här kommer vi förklara vad som händer med din bebis sömnmönster och hur man får sin bebis att sova hela natten.

Vad kan man göra för att få sin bebis att sova längre? När du läser frågan kanske du hoppas på att hitta en magisk formel, men som du redan vet finns inget sådant.

Dock finns det några tekniker du kan tillämpa. Prova och se vilka som fungerar bäst för dig. Något som är viktigt är att få in en rutin.

Bebisar vet hur de ska sova, men de har en annan sömnrutin än vuxna. Som det står förklarat i boken Sleep Without Tears av Rosa Jove har studier visat att fostrets rörelser från och med den tredje trimestern i en graviditet följer ett mönster, som sedan följs av inaktivitet. Dessa mönster är väldigt likt sömnmönstret som en nyfödd har.

Från födseln kommer bebisen gradvis börja sova mindre och mindre och i ett mer regelbundet mönster. De börjar sova länge under natten och kortare stunder efter att de ätit.

Ett av de bästa råden för hur man får sin bebis att sova är att hjälpa den att behålla sitt sömnmönster genom att ha en daglig rutin. På det sättet kan man göra sovstunderna under dagen lättare och försäkra sig om att de lägger sig ungefär samma tid på kvällen. Det blir stunder då du kommer att kunna vila.

Sömn är en progressiv process som anpassas efter människans behov. En nyfödd sover inte på samma sätt som ett barn. Ett barn sover också annorlunda än en vuxen, som i sin tur sover olikt en gammal människa. Vid olika åldrar har vi olika behov.

-Rosa Jove, Sleep Without Tears

hur man får sin bebis att sova

Det mest förståndiga man kan göra under en bebis första tre månader är att vara uppmärksam på tecknen den ger dig. Om den till exempel somnar medan den ammar eller när du håller den i din famn, lägg den då på en plats där den kan sova. Det kan vara i vaggan, i vagnen eller i en korg.

Vissa experter menar att under den första spädbarnstiden kan bebisar lätt gå från att vara sömniga till att vara pigga och vakna. Så, om de är vakna, uppmuntra det medvetna tillståndet och lek med bebisen. På det sättet hjälper du dem att skilja på att vara vakna och att sova.

Ett tips för hur man får sin bebis att sova är att försöka få den att kunna skilja mellan natt och dag. Det kan man göra med interaktion. Man kan till exempel leka med sin bebis under dagen, prata med den eller spela musik. På natten kan man däremot prata med dämpad röst och släcka lamporna. Det kommer fungera.

rutin för amning

Fördelar med en rutin

Jove förklarar att från födseln till och med sex månader har bebisars sömn bara två faser. Från och med sex månader och uppåt kan de istället ha upp till fem faser, precis som vuxna. Det förklarar den snabba övergången från att sova till att vara vaken.

Att deras sömn bara har två faser gör att de vaknar ofta. Så fort dessa två faser är över vaknar de för att äta, för att stärka bandet till deras föräldrar och för att undvika faror. Psykologer menar att bebisar inte vet att det inte finns några faror och därför behöver de tryggheten med att känna att sina föräldrar är nära.

Richard Ferber, författare av Solve Your Child’s Sleep Problems, belyser faktumet att tills bebisar är tre månader gamla kommer de redan ha utvecklat ett ganska förutsägbart mönster för dygnet. Men det är nödvändigt att ge dem konsekventa rutiner. 

Vid det stadiet bör du försöka komma in i en daglig rutin och hålla den så strikt som möjligt. På så sätt är det mest troligt att ditt barn kommer fortsätta att utveckla bra sovrutiner, säger Richard.

Han förklarar att det är större sannolikhet att bebisens sovmönster blir oregelbundet om tiden för mat, lek, bad och andra aktiviteter ändras konstant.

Jove påpekar att ingen någonsin bevisat att rutiner har en negativ effekt (det förutsätter att de inte är överdrivna eller inflexibla, vilket kan öka risken för vissa störningar).

Kom ihåg att rutinerna bör vara flexibla, men ändå förutsägbara. Stressa inte över ett schema. Det spelar ingen roll om något förskjuts en halvtimme, eller om du ibland skippar en del av rutinen.

Jove och andra författare belyser också vikten av att amma för att hjälpa bebisar att sova bättre. Det beror på bröstmjölkens sammansättning och eftersom kontakten mellan bebis och mamma samt sugandet har en lugnande effekt.

Att amma gynnar inte bara barnet, utan även mamman. Hormonerna som frigörs under amning hjälper mamman att somna lättare, säger Jove, som också förespråkar att sova tillsammans med sin bebis.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bilbao, Á. (2017). Todos a la cama: Cómo ayudar a tu bebé a dormir con amor y confianza. Plataforma.
  • Jové, R. (2006). Dormir sin lágrimas: dejarle llorar no es la solución. La esfera de los libros.
  • Kimelman, M., & González, L. (2013). Psicopatología del bebé. Psiquiatría del Niño y del Adolescente, 2, 337-432. http://www.psiquiatriasur.med.uchile.cl/documentos/PSICOPATOLOGIA%20DEL%20BEBE.pdf
  • Ugarte Libano, R. (2011). El sueño en el primer año de vida:¿ Cómo lo enfocamos?: Presentación. Pediatría Atención Primaria, 13, 91-93. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v13s20/seminario01.pdf
  • Zamora, T., Pin, G., & Dueñas, L. (2014). El Papel de la matrona en la higiene del sueño del futuro bebé. Introducción al sueño y claves principales en la prevención de riesgos durante el sueño del bebé. Matronas Profesion, 2014, vol. 15, num. 1, p. 28-31. https://core.ac.uk/download/pdf/71047784.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.