Hjärt- och lungräddning på en bebis

Hjärt- och lungräddning på en bebis

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att veta hur man utför hjärt- och lungräddning på en bebis som kvävs är enormt viktigt, men samtidigt en av de mest traumatiska upplevelser man kan genomgå som förälder.

Vi vill gärna tro att vi är redo för alla moderskapets utmaningar: nio månaders graviditet, smärta och krämpor i samband med födseln, amning, uppfostran av barnet… Men inget förbereder oss på det hemska ögonblick när vårt barns liv är i fara.

Men vi är kvinnor, och som kvinnor kan vi ta kommando över alla omständigheter för att rädda våra barn. Det bästa du kan göra inför nödsituationer är att vara förberedd, så lär dig allt du kan om hjärt- och lungräddning på en bebis.

Om du finner dig i en situation där du måste använda denna kunskap på ditt barn ska du hålla tillbaka tårarna och förlita dig på din utbildning för att rädda detta dyrbara liv.

Ta förebyggande åtgärder för att undvika olyckor

Bebisar är otroligt busiga och nyfikna små varelser. De är på konstant utkik efter nya äventyr. Deras universum är enormt och fullt av smaker, men de kan inte känna igen faror. Även om ett vilddjur sprang fram till dem skulle de troligen bara sitta still och observera det.

Barn som sätter i halsen

En bebis oskuldsfullhet och önskan att utforska och uppleva är älskvärt. Men när det kombineras med farorna som kan finnas i hemmet kan det vara ett recept på katastrof. För att överhuvudtaget slippa utföra hjärt- och lungräddning på en bebis finns det vissa förebyggande åtgärder.

Det första du ska göra är därför att ge ditt barn en riskfri omgivning. Skapa ett säkert utrymme där ditt barn kan krypa, röra sig och utforska den omkringliggande miljön.

Ditt barns lekområde ska ha leksaker som är lämpliga för dess ålder. Det ska inte finnas några miniatyrsoldater, glaskulor eller små spelbitar, etc. som det kan sticka i munnen.

Om ett gosedjur skadas ska du ta bort det. Stoppningen inuti kan fånga barnets uppmärksamhet och därefter snabbt hamna i munnen i ett försök att ta reda på hur det smakar och känns.

Lär dig vad som leder till kvävning och vad konsekvenserna är

Kvävning uppstår när lungorna inte får tillräckligt med syre för att andas.

Våra luftvägar är vad som normalt sett låter syret flöda till lungorna. Dessa luftvägar kan blockeras av främmande föremål, bland annat, och kvävning är resultatet.

När andningen blockeras och resulterar i hjärtstillestånd har människorna i offrets omgivning bara sekunder på sig att återuppliva och återställa andningen.

Om hjärt- och lungräddning inte utförs i tid kan de resulterande hjärnskadorna vara oåterkalleliga. I värsta fall kan det till och med leda till döden.

Hjärtmassage på bebis

Något viktigt du aldrig får glömma

Du kanske överraskas av att läsa att din första reaktion när du ser ditt barn kvävas inte ska vara att direkt springa till bebisen. Några klappar på ryggen må räcka för att frigöra det som blockerar andningen, och i så fall kommer ni bara minnas det som något skrämmande.

Men faktum är att du vid första anblick inte kan slå fast hur allvarligt det är, så om du är ensam med en bebis som kvävs ska du alltid ringa 112.

När hjälp väl är på väg kan du göra det som krävs för att hjälpa ditt barn.

Kvävning från föremål i halsen

Om du som förälder inser att din bebis har svårt att andas och du misstänker att den kan ha satt något i halsen ska du inte försöka ta bort föremålet. Oftare än inte kommer det bara förvärra situationen och tvinga ned föremålet djupare i luftvägarna.

Om ditt barn hostar ska du låta honom göra det i flera sekunder, men vänta inte för länge. Lägg ditt barn med ansiktet nedåt på dina underarmar. Sätt dig på knä och håll barnet så att huvudet är något lägre än resten av kroppen.

Stöd ditt barns huvud och nacke med samma arm och använd den andra handen för att klappa barnet mellan skulderbladen.

Klappa ordentligt men inte för hårt och lämna ett mellanrum mellan varje klapp.

Hjärt- och lungräddning på en bebis

Om ovan nämnda teknik inte har önskad effekt kan ditt barn få hjärtstillestånd. Då måste du förbereda dig på att återuppliva det. Att utföra hjärt- och lungräddning på en bebis är ungefär som att göra det på en vuxen, men med vissa skillnader.

Till att börja med rekommenderar vi att du lägger ned ditt barn på en hård yta med ansiktet uppåt. Placera sedan långfingret och ringfingret från ena handen mitt på ditt barns bröst. Känn efter bröstbenet, strax nedanför bröstvårtorna.

Med dessa två fingrar trycker du ned på barnets bröst, upp och ned, uppskattningsvis 30 gånger i rad.

Varje gång du tryckt ned ska du lätta på trycket och låta barnets bröst resa sig upp till den vanliga positionen – håll dock konstant kontakt mellan dina fingrar och bröstbenet. Tryck sedan ned igen och fortsätt med processen.

När du gjort 30 repetitioner börjar du med assisterade andning. Placera munnen över ditt barns ansikte så att du täcker mun och näsa med din egen mun. Blås sedan varsamt in luft i ditt barns lungor. Du kommer märka att barnets bröst och mage reser sig när du blåser.

Vänta i några sekunder på att luften ska komma ut och upprepa sedan andningstekniken igen. Efter det går du tillbaka till hjärtmassagen igen, varpå du levererar ytterligare två andetag i barnets mun och näsa.

Upprepa processen så många gånger som krävs. Om ditt barn inte svarar ska du fortsätta. Kom ihåg att medicinsk hjälp är på väg.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.