Vad innebär tomt bo-syndromet?

När ett barn lämnar hemmet kan det vara mycket svårt för föräldrarna. Ett vanligt problem är tomt bo-syndromet som vi kommer att berätta om i den här artikeln.
Vad innebär tomt bo-syndromet?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 08 april, 2019

En mamma och hennes barn är förenade av ett nära och unikt band men det finns en tid i livet när barnet lämnar hemmet på grund av olika orsaker. När det händer så kan mödrar drabbas av det välkända tomt bo-syndromet.

När barn lämnar hemmet kan både mammor och pappor visa både fysiska och känslomässiga symptom. Dessa symptom orsakas av den emotionella berg- och dalbana som uppstår när det är dags att inse att barnen har växt upp och är redo att gå ut på jakt efter sitt eget öde.

Tomt bo-syndromet är vanligare hos kvinnor men kan drabba män också. Denna sjukdom är vanligare i västvärlden där de äldre vanligtvis bor själva. I Asien och Afrika är de oftast omhändertagna av yngre generationer som de brukar bo med.

Symptom på tomt bo-syndromet

Alla människor uppfattar inte symptomen lika då den inte förekommer lika intensivt för alla. Alla människor är olika och har sitt eget sätt att uppfatta, tolka och svara på problemen.

Bland de många känslor som drabbade  föräldrar kan gå är:

Sorg

En logisk och förståelig konsekvens. Föräldrarna avslutar ett stadium som de vet inte kommer hända igen. Därför är det helt naturligt att känna ånger och nostalgi för de åren som redan gått.

Ensamhet

Vi måste förstå att från att barnet lämnar hemmet så finns det helt plötsligt ett ledigt rum, en tallrik mindre på matbordet och en mindre individ som knallar runt i huset.

Detta kan vara förödande för många föräldrar. Vissa kan t.om tro att barnet kommer att glömma dem eller att de inte längre kommer ha tid att komma på besök.

lämna boet

Skuld

Vid vissa tillfällen när syndromet uppstår så upplever många människor skuld över tidigare konflikter. De kan komma att tro att de har gjort något fel mot sina barn och att de lämnade hemmet p.g.a. misstag som de har gjort som föräldrar.

Depression

Om föräldrarnas humör påverkas för mycket efter att barnet har lämnat hemmet är det lämpligt att söka professionell hjälp. Denna situation kan mycket väl leda till ett depressivt ögonblick. Det är viktigt att hantera detta problem i tid.

Andra symptom på tomt bo-syndromet

Förutom symptomen som nämns kan föräldrar uppleva ångest, tristess, sömnlöshet, motvilja och retlighet. Den bästa lösningen är att försöka ändra dagliga rutinen gradvis för att distrahera sig själv och därmed bryta kedjan av negativa tankar.

Så överkommer man tomt bo-syndromet

Ett viktigt första steg mot att ta sig igenom detta svåra skede är att förstå att barnen inte lämnar föräldrarna för alltid. Det är något som alla måste gå igenom. Man kan nästan kalla det en instinkt.

Föräldrar måste jobba på att acceptera denna nya modell av livet och hantera det på bästa möjliga sätt. När allt kommer omkring är det också ett tecken på att utbildningsprocessen har genomförts framgångsrikt.

Ett utmärkt verktyg för att överkomma detta är att utföra andra aktiviteter för att distrahera sig själv. Att samarbeta med andra människor som går igenom liknande saker och att fokusera på något som du är passionerad för kan hjälpa dig att ha ett annat perspektiv på denna situation.

Förberedelse är grundläggande för att undvika tomt bo-syndromet

Det är en bra idé att förbereda sig i god tid för barnets avgång.

Vad innebär det? När tanken att lämna föräldrarnas hus börjar diskuteras måste vi ge barnet mer frihet. Var där utan att lösa alla hans problem.

kvinna gråter

Två frågor underlättar när gäller denna enkla justering. Först bör föräldrarna utvärdera hur beredd den unge mannen är att lämna hemmet. För det andra hjälper det dem att vänja sig vid utmaningarna som väntar “där ute”. Andra åtgärder som hjälper till:

  • Upprätthålla en hälsosam relation till din partner såväl det sociala livet om det handlar om skilda föräldrar eller ensamstående mödrar.
  • Hantera övergången progressivt om möjligt. Det betyder att du kan börja med helgerna för att sedan göra frånvaron längre.
  • Undvik att gå hem när du går igenom svåra personliga stunder, då kan familjen vara av stor hjälp.

Slutligen är det värt att notera vikten av denna sista punkt. Dialog, förståelse och respekt behövs alltid för att gå igenom dessa stunder så lugnt som möjligt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.