Du och jag är föräldrar, men också partners

12 maj, 2018

Du och jag har nu fått den bästa gåvan i världen: vår lilla bebis. Men förutom att vara föräldrar är vi också partners. Vi är två i ett, två som delar sina liv i ett partnerskap och som är medvetna om att vi tagit steget in i en ny era där allt är större, mer intensivt och annorlunda…

Det finns många böcker och artiklar som förklarar hur man som partners måste komma överens om barnens utbildning eller hur man sedan tillsammans måste bemöta det tomma hemmet när barnen blivit redo att starta sina egna liv.

Men vad händer egentligen i den privata sfären efter att det första barnet har fötts och ingenting längre är sig likt?

Oavsett om man vill eller inte genomgår både mamman och pappan en mindre inre revolution där de upptäcker sina nya roller och nya ansvarsområden som på olika sätt påverkar relationen i sig.

Vi är föräldrar

Nu är vi tre: När partnerskapet växer

Det finns de som talar om en liten kris, om nya roller och till och med motsägelsefulla känslor. Fram till nyligen sades det ofta att pappan känner sig “förskjuten”, att barnets intima behov av modern lämnade själva fadern åt sidan.

Men idag är föräldraskapet mer aktivt och närvarande, och det bjuder in oss till att fokusera på parets privata atmosfär i förhållande till deras barn på ett sätt som är mer omsorgsfullt, rikt och positivt för alla inblandade.

Vi är trötta, men vårt partnerskap och kärlek följer oss

Sista-minuten-planerna är över, de då vi inte orkar laga mat och istället går ut eller lämnar huset över helgen. Allt förändras ständigt, men ett barns ankomst innebär en stor förändring och en positiv sådan.

Därför är det vanligt att de mest komplicerade stunderna är de där du kommer hem från sjukhuset, delar ansvar, gråter, byter blöjor, justerar arbetsscheman och skrattar åt varandras mörka ringar under ögonen.

För två partners känns allt nytt och intensivt. Utmaningarna låter oss dock lära känna varandra mycket bättre. Nu kommer tillfällen fram då vi lär oss att älska varandra ännu mer.

Lämna föräldrarna ifred, de bygger bo!

Bygger bo tillsammans

Efter ett barns födelse kommer dessa partners och nyblivna föräldrar säkert att uppskatta lite extra privatliv. Nu är det dags för familjen att vänja sig vid den nya medlemmen. Det kommer att finnas gott om tid för vännerna att få lära känna den lilla skatten och det kommer en tid då vi fyller huset med skratt och lek.

Men i början vill alla föräldrar få bygga bo och spendera tid tillsammans, en tid som oftast tar slut då pappan går tillbaka till arbetslivet. Tiden hjälper föräldrarna att lära känna sitt barn och ger dem möjligheten att få överösa den lilla skatten med kärlek och kyssar.

Det är också nu som dessa partners möter varandras nya roller i den nu större familjen. Här lämnar de eran då de bara var två.

Vi är fortfarande en, men vi är också två i denna nya era

I det nya skedet uppstår flera utmaningar där ni måste tänka på ert barns bästa. Det finns emellertid en sak ni aldrig får glömma: ert förhållande som partners måste fortsätta att växa.

Ibland är den nya eran så pass krävande att man då man uppfostrar ett barn brukar glömma bort varandra. Man glömmer att titta varandra i ögonen, att skratta tillsammans och värdera varandra som man gjorde förut.

Vi är föräldrar men också partners

Barnet behöver allt möjligt, men det betyder inte att det inte längre finns tid över till intimitet, en speciell dag för bara er två eller en liten paus där ni kan finna varandra igen.

Men ni får inte glömma att partnerskapet är en del av dagens rutiner och att den viktigaste kärleken ligger i detaljerna och blickarna ni ger varandra, som säger mer än tusen ord…