När ska du börja besöka gynekologen?

Ofta går kvinnor bara dit när de har problem - men du bör besöka gynekologen regelbundet. När du är tonåring bör du gå dit för att få klarhet i alla frågor om menstruationscykler och hygien. Som vuxen behöver du gå för att förebygga olika medicinska tillstånd.
När ska du börja besöka gynekologen?
Francisco María García

Skriven och verifierad av juristen Francisco María García.

Senaste uppdateringen: 18 oktober, 2022

Få saker skapar lika mycket oro, skam eller nervositet som första gången man ska besöka gynekologen. Att klä av sig, ligga på en gynstol och sära på benen för en främling är inte något som alla kvinnor hanterar bra, särskilt i en ung ålder. Men det är oundvikligt.

Från det att du har nått en viss ålder måste du gå regelbundet för din egen hälsa. Ofta går kvinnor bara till en gynekolog när de har problem. Men egentligen bör du börja gå när du börjar menstruera eller när du börjar vara sexuellt aktiv. Från och med då bör du gå en gång om året.

För ungdomar mellan 13 och 15 år kan mötet vara lite mer obehagligt. Vissa är rädda för ställningen de kommer att behöva inta; andra är rädda för smärtan. I dessa fall bör ungdomens mamma erbjuda lite vägledning.

Efter att ha förklarat vad som händer, kolla upp om läkaren kommer att vara man eller kvinna. Svaret på denna fråga, bland andra, kan ge ett visst lugn och hjälpa till att skapa ett visst förtroende.


Vad händer när du börjar besöka gynekologen?

Du bör inte hoppa över dina gynekologbesök. Under tonåren är de mycket viktiga. De hjälper till att reda ut alla funderingar du har om menstruationscykler och hygien. De gör också att du bättre kan följa utvecklingen av dina könsorgan. Från vuxen ålder och framåt är dessa besök viktiga för din hälsa.

Det första besöket kommer att vara en undersökning. Läkaren skapar en journal åt dig och gör nödvändiga kontroller, beroende på din ålder och ditt tillstånd. Om kvinnan är yngre än 17 år, är frisk och inte är sexuellt aktiv kanske de inte ens gör en fysisk utvärdering.

De utför normalt följande kontroller:

  • Mätningar. De kontrollerar din vikt, längd och ditt blodtryck.
  • Frågor. De frågar om åldern när du hade din första mens, om du använder tamponger eller bindor och om du är sexuellt aktiv.
  • De kan också fråga om antalet partners du har haft, om du använder preventivmedel eller inte och om du någon gång har haft symtom på någon infektion. Andra viktiga frågor kommer att handla om tidigare förekomst av sjukdomar i familjen, tidigare operationer eller möjliga graviditeter.
  • Undersökning. De kan undersöka brösten för att utesluta förekomsten av knölar eller liknande. Beroende på varje enskilt fall kan de göra en inre och yttre bäckenundersökning.
  • Vägledning. Gynekologen kommer att erbjuda nödvändig vägledning om det finns en misstänkt diagnos.

Vilken är den bästa gynekologen för dig?

De flesta kvinnor letar efter gynekologer med mycket erfarenhet. Men det viktigaste är hur empatiska de är vid det där första mötet. Om de är snälla, ärliga, respektfulla, förstående och har förmågan att få dig att känna dig lugn är de ett bra val.

Det är bäst att välja en yrkesperson som du kan upprätthålla en lång och respektfull relation med. Referenser är alltid viktiga, men vad de än är, ta reda på vad de har för utbildning och bakgrund.

Hur ska du först besöka gynekologen? Självklart lugnt och utan press. Deras jobb är inte att döma dig, utan bara att ta hand om din hälsa. Vad förstagångsbesökare än kan tänka behöver du inte gå till överdrift med din hygien i förväg. Att tvätta som vanligt, utan speciella tvålar eller krämer, duger bra.

Huruvida du vill raka dig eller inte är ett helt personligt val. Om din tid infaller samtidigt som du har din mens är det bra om du berättar det. Förutom att göra din undersökning lite svårare kan det vara lite mer komplicerat för dig också.


Varför ska du börja besöka gynekologen?

Ditt engagemang och ditt ansvar för att besöka gynekologen upphör inte efter det första besöket. Även om din gynekolog kan kalla dig som han eller hon anser nödvändigt är det en allmän regel att friska kvinnor går på undersökning en gång om året.

De här undersökningarna kan förebygga utvecklingen av tillstånd som livmoderhalscancer, för närvarande en av de allvarligaste typerna. Dessutom är det bara din gynekolog som har behörighet att övervaka utvecklingen av dina könsorgan.

Sinnesfrid är viktigt, och att veta att det inte finns några tumörer, klumpar eller andra symtom ger dig just det. Även om det kan vara oroande finns det bara ett sätt att ta itu med det, och det är att få det undersökt.

Det första gynekologbesöket är oundvikligt. Så gör allt du kan för att informera dig själv, stödja dina döttrar och följa med dem (om de vill) så att de känner sig tryggare. 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.