Hur många kejsarsnitt kan en kvinna gå igenom?

Idag tittar vi lite närmare på kejsarsnitt. Närmare bestämt på hur många kejsarsnitt en kvinna kan gå igenom, hur ofta och vilka risker som finns med denna procedur.
Hur många kejsarsnitt kan en kvinna gå igenom?

Senaste uppdateringen: 06 maj, 2020

Har du någonsin undrat hur många kejsarsnitt en kvinna kan gå igenom? Det finns olika åsikter om ämnet.

De flesta kvinnor vet inte exakt hur många som är säkra att gå igenom, eller om det är ett säkert sätt att föda barn till att börja med. Det finns även de som tror att fler än två kejsarsnitt utsätter mammor för en stor risk.

Andra säger att det är säkert att gå igenom upp till tre. Hur det än är med det så finns det specialister som säger att kvinnor kan föda naturligt efter att ha gått igenom upp till tre förlossningar med kejsarsnitt. Men det är inte lätt att hitta ett entydigt svar till den här frågan.

Hur många kejsarsnitt är säkra för en kvinna att gå igenom?

De flesta läkare rekommenderar att mammor inte går igenom kejsarsnitt mer än tre gånger. Naturligtvis är varje fall unikt, och allt beror på mammans hälsa vid operationen.

Hur många kejsarsnitt? gravid kvinna håller upp frågetecken

Hur ofta är det säkert att gå igenom ett kejsarsnitt?

Statistik indikerar att när en kvinna redan har genomgått två kejsarsnitt är risken för att stöta på komplikationer fyra gånger så stor.

Läkare bekräftar att det är bäst att vänta mellan 12 och 18 månader mellan ett kejsarsnitt och nästa. Vilken typ av snitt som kvinnan har gått igenom är också en faktor. Vertikala snitt sägs vara farligare, särskilt om kvinnan redan har fått ett barn genom kejsarsnitt tidigare.

Vilka är riskerna?

Förutom att veta hur många kejsarsnitt som är säkra att gå igenom, och hur ofta, är det också viktigt att vara medveten om riskerna. I allmänhet är riskerna följande: sammanväxningar vid läkningen och brusten livmoder.

Sammanväxningar är de starka stråk av bindväv som bildas när kroppen läker efter en operation, till exempel ett kejsarsnitt. När ärrvävnaden bildas kommer den ofta i kontakt med andra organ som finns nära livmodern, t.ex. tarmen, bukhinnan och urinblåsan.

Efter varje kejsarsnitt bildas ett nytt ärr med unika egenskaper och effekter. Dessa ärr försvagar livmoderväggen och samtidigt uppstår risken för sammanväxningar.

Förekomsten av sammanväxningar innebär en större risk i ärrvävnaden från ett kejsarsnitt och dessutom så kan dessa brista.

Sammanväxningarna kan även orsaka fertilitetsproblem, eftersom de kan göra det svårt för äggledarna att göra sitt jobb. De kan också orsaka smärta, om de hindrar vissa inre organ från att röra sig fritt.

Sekundära livmoderrupturer och bristningar i fostersäcken är de allvarligaste och farligaste konsekvenserna för både mor och barn.

Är det möjligt att genomgå vaginal förlossning efter ett kejsarsnitt?

Många tvivel och kontroverser finns kring denna fråga. En vaginal förlossning är en helt normal och naturlig process. Många mammor undrar dock om de kan föda naturligt när de redan har genomgått ett kejsarsnitt. Vanligtvis finns det ingen anledning att inte göra det.

Det är värt att påpeka att många läkare är ok med att utföra kejsarsnitt även om kvinnan redan har genomgått tre tidigare.

Oavsett fallet är det alltid bäst för kvinnan att vända sig till en kunnig gynekolog. Fråga din läkare hur många kejsarsnitt du kan gå igenom och hur länge du bör vänta mellan graviditeterna osv. Se till att ta upp alla tvivel och frågor du kan ha så att du och din läkare kan bestämma vad som är bäst för dig.

kvinna hos läkare
“Att föda och födas för oss in i skapelsens kärna, där den mänskliga anden är modig och djärv och kroppen, ett visdomens mirakel.”
–Harriette Hartigan–

Allmänna rekommendationer för alla mammor

Det bästa man kan göra är att prata med sin gynekolog och barnmorska när man planerar sin nästa graviditet. Be honom eller henne att förklara riskerna. Samtidigt är det oerhört viktigt att din läkare klargör hur många kejsarsnitt just du och din kropp kan hantera.

Studier har visat att kejsarsnitt är ett säkert förfarande, men det är viktigt att utvärdera varje individs hälsotillstånd och använda sunt förnuft.

Beslutet ligger, när allt kommer omkring, i händerna på den gravida kvinnan. För att fatta ett klokt beslut är det bäst att hon får tillgång till all relevant information och inte utsätter sig själv och sitt framtida barn för några onödiga risker.

Så hur många kejsarsnitt kan en kvinna genomgå? Generellt kan en frisk kvinna gå igenom tre.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.