Varför det är så viktigt med folsyra under graviditeten

Folsyra är den gravida mammans bästa vän för att förhindra komplikationer i fosterutvecklingen och minska risken för för tidig födsel. Idag berättar vi mer om detta näringsämne.
Varför det är så viktigt med folsyra under graviditeten

Senaste uppdateringen: 18 juni, 2021

När du är gravid och går till din första läkarkontroll är en av de första rekommendationerna att du ska ta folsyra under graviditeten. Det är vanligt att de detta tillskott till gravida kvinnor, eftersom det ger många viktiga näringsämnen till kroppen som du behöver under denna period.

Vi ska förklara varför detta näringsämne är särskilt viktigt under graviditeten och vilka konsekvenser en brist på folsyra kan ha på moderns och barnets hälsa.

Vad är folsyra?

Folsyra, även kallat folat, är ett vattenlösligt vitamin (vitamin B9) som tillhör B-gruppen. Man upptäckte dess förekomst i spenat på 1940-talet, och namnet härstammar också från det latinska ordet för blad, “folia”.

Efter syntes erhåller man så kallad folsyra, vilket är mycket hälsosamt och särskilt bra för gravida kvinnor. Folsyra spelar en viktig roll i syntesen av nukleinsyror eller DNA, dvs. det hjälper till med korrekt celldelning.

Detta vitamin, även om det är vanligare för gravida kvinnor, ordineras också för andra personer som kan behöva ett tillskott.

Fördelar med att äta folsyra under graviditeten

1. Folsyra under graviditeten förebygger för tidig födsel

Att äta folsyratillskott minst tolv månader före befruktningen minskar sannolikheten för för tidig födsel med upp till 50 procent.

Liknande så behöver vi detta vitamin för att förhindra missbildningar i barnets ryggrad och huvud under graviditeten, vilket visas bland annat av forskning som publicerats i tidskriften Reproductive Toxicology. Folsyra säkerställer att neuralröret blir normalt utvecklat, vilket är strukturen som ansvarar för bygga upp ryggmärgen.

En kvinna som rymmer folinsyratillskott.

Folsyra förhindrar defekter i bildningen av neuralröret, vilket hjälper till att förebygga sjukdomar hos fostret som bland annat:

  • Ryggmärgsbråck. Detta tillstånd är ett resultat av att neuralröret inte utvecklas ordentligt under embryots första levnadsmånad. Det finns två varianter av detta tillstånd, som är ett ärftligt tillstånd: slipomyelomeningocele och spina bifida occulta.
  • Hjärnbråck. Detta är en medfödd sjukdom där hjärnvävnad buktar ut på grund av en skalldefekt. Tydliga defekter bildas i kranet.
  • Anencefali. Detta är bristen på hjärnmassa.

Andra fördelar med att äta folsyra under graviditeten inkluderar att det bidrar till att stärka hjärthälsan. Dessutom främjar det celldelning, vilket är viktigt för bildandet av vävnader och organ hos fostret.

Folsyra spelar en viktig roll i syntesen av nukleinsyror eller DNA. Det stödjer en lyckad duplicering av celler.

Rekommenderad dos av folsyra under graviditeten

När en kvinna planerar att bli gravid är det viktigt att hon börjar ta folsyra tre månader före befruktningen. Under denna period före graviditeten är den rekommenderade dosen 400 mikrogram per dag. Detta kan dock variera beroende på kvinnans kropp.

Under de första tre månaderna av graviditeten ökar dosen: den stiger till 500 mikrogram dagligen, generellt. I dessa fall anges doserna också enligt kvinnans individuella behov.

Det är ganska vanligt att läkaren ordinerar ett multivitamintillskott som innehåller upp till 1000 mikrogram av detta ämne till gravida kvinnor, vilket visas i en studie publicerad i Journal of Clinical Pharmacology. På detta sätt kan man förhindra ovannämnda sjukdomar.

Om mamman har en familjehistoria där spädbarn fötts med neuralrörsdefekter kan läkaren öka dosen även ytterligare.

Livsmedel rik på folsyra

När det förekommer naturligt, kallas detta ämne folat, och är i själva verket inte i samma form som folsyra. Livsmedel är egentligen den bästa källan till detta ämne, men man brukar ändå rekommendera ett tillskott till vissa personer som behöver få ett högre intag, som bland annat gravida.

Utöver detta tillskott bör du som gravid alltså även äta en kost rik på folat under graviditeten. Det finns livsmedel av animaliskt och vegetabiliskt ursprung som innehåller detta vitamin B9, men mängderna i dem är generellt inte tillräckliga för den gravida kvinnans behov. Därför är det bra att fylla på med ett tillskott för att komma upp i den rekommenderade dosen.

Växter med folat

  • Gröna bladgrönsaker: romansallat, rovor, spenat, brysselkål, grönkål och annan kål.
  • Frukt: grapefrukt, druvor, apelsiner, vaxpumpa, papaya och jordgubbar.
  • Grönsaker: sparris, broccoli, okra, blomkål, rödbetor, selleri, morötter, pumpa, limabönor och avokado.
  • Frön och nötter: linfrön, solrosfrön, valnötter, mandlar och jordnötter.
  • Korn : ärtor, linser, kikärter, bönor och pintobönor.
Kokt broccoli.

Animaliskt folat

  • Kalvlever
  • Kycklinginälvor
  • Kalkonlever
  • Skaldjur
  • Fisk

Andra livsmedel som har berikats artificiellt ger också en bra dos av ämnet. Bland dessa kan du hitta fullkorn, vetemjöl och produkter gjorda av dessa som t.ex. bröd.

Det är viktigt för gravida kvinnor att äta folsyra

Förutom att ett tillskott på folsyra under graviditeten innebär viktiga fördelar för växande foster, ger det också många fördelar för kvinnor, också efter graviditeten. Det stärker till exempel hårets struktur och förhindrar håravfall och kan dessutom motverka torrhet, ge glans och fördröja uppkomsten av grått hår.

Därtill hjälper folsyra till att förebygga anemi och bidrar till kroppens absorption av näringsämnen som bland annat proteiner och kolhydrater. Som du kan se är det ett viktigt näringsämne i denna fas!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gool JD., Hirche H., Lax H., Schaepdrijver L., Folic acid and primary prevention of neural tube defects: a review. Reprod Toxicol, 2018. 80: 73-84.
  • Chitayat D., Matsui D., Amitai Y., Kennedy D., et al., Folic acid supplementation for pregnant women and those planning pregnancy: 2015 update. J Clin Pharmacol, 2016. 56 (2): 170-5.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.