Livsmedel som innehåller folsyra

Folsyra är ett vitamin som är viktigt att ta under graviditeten. Det kan förhindra att ditt barn drabbas av vissa sjukdomar. I den här artikeln visar vi dig hur du kan integrera folsyra i din kost.
Livsmedel som innehåller folsyra

Senaste uppdateringen: 20 april, 2020

Många livsmedel innehåller folsyra (vitamin B9), som är ansvarigt för att förhindra defekter i neuralröret i embryot under graviditeten. Folsyrabrist kan orsaka allvarliga missbildningar såsom ryggmärgsbråck och anenkefali.

Genom att ta en liten mängd folsyra dagligen kan du förhindra att ditt barn drabbas av läppspalt, enligt South Carolinas institut för miljöhälsovetenskap.

Livsmedel som innehåller folsyra

Det är viktigt för alla att äta hälsosamt, men det är ännu viktigare för gravida kvinnor. Spädbarn behöver vissa näringsämnen och specifika vitaminer.

Här är några alternativ för att börja integrera vitamin B9 i din kost:

Gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker innehåller folsyra. Några exempel på grönsaker som har en hög koncentration av vitamin B9 är: broccoli, spenat (som ger upp till 263 mikrogram per portion), grön sparris och sallad. Dessa kan enkelt integreras i din kost.

Linser

Linser

Linser är rika på folsyra. Genom att inkludera soja, ärtor eller kikärter i din kost får du inte bara i dig stora mängder av detta viktiga vitamin, utan får också enorma mängder fiber. Fiber är viktigt för att tarmkanalen ska fungera ordentligt.

Vissa frukter

Frukter som papaya, apelsiner, kiwier, jordgubbar och hallon innehåller stora mängder folsyra.

Avokado innehåller också vitamin B9 samt C-vitamin, kalium, järn, magnesium och kalcium. Andra frukter som rekommenderas starkt är till exempel apelsiner, bananer och meloner.

Nötter

Nötter är en annan stor källa till folsyra. Många tycker om att äta nötter som snacks. Jordnötter, mandlar, linfrön, solrosfrön och sesamfrön rekommenderas starkt under graviditeten.

Bröd och spannmål

Vissa bröd och andra livsmedel tillverkade av spannmål innehåller också folsyra. En enda brödskiva innehåller upp till 60 mikrogram folsyra.

Därför rekommenderas ofta spannmål mycket under graviditeten. Tveka inte att ha med det i din frukost.

Livsmedel av animaliskt ursprung

Även om livsmedel av animaliskt ursprung inte innehåller samma mängd folsyra som de som nämnts ovan kan de också vara en bra källa till B-vitaminer.

Kycklinglever, kalkon, kalvkött, skaldjur, fisk och mejeriprodukter är bra källor till folsyra.

“I vissa länder berikar de mjöl med folsyra för att hjälpa gravida kvinnor att öka sitt intag av detta vitamin.”

Fördelarna med folsyra

Folsyra kan ge många fördelar. Förutom att spela en viktig roll under graviditeten hjälper det till att förhindra förekomsten av fostermissbildningar, ryggmärgsbråck och många andra problem.

Skål med nötter

Så vilka är de andra fördelarna med folsyra?

  • Spelar en viktig roll i DNA-syntes och cellkomposition.
  • Kan hjälpa till att skydda kroppen mot hjärt-kärlsjukdomar.
  • Folsyra kan förebygga ögonsjukdomar, sömnstörningar och depression.
  • Hjälper till att förebygga medfödda rygg- och hjärndefekter.
  • Används ofta vid behandling av degenerativa sjukdomar och neurologiska störningar.
  • Vitamin B9 bidrar till “underhållet” av kroppen , och är också viktigt för att skapa nya celler.
  • Används för behandling av Alzheimers sjukdom.

Nu när du vet vilka livsmedel som innehåller folsyra är det viktigt att integrera dem i din kost under graviditeten.

Kom dock ihåg att även om du kan få i dig folsyra genom dessa livsmedel kan din läkare också skriva ut farmakologiska kosttillskott för att tillgodose kroppens behov.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.