Är det farligt att färga håret under graviditeten?

Är det farligt att färga håret under graviditeten?

Senaste uppdateringen: 11 januari, 2019

Är det väldigt dåligt att färga håret under graviditeten? Vi vet alla att vi måste vidta särskilda försiktighetsåtgärder under graviditeten. Många tror att vi också bör vara försiktiga när det gäller kosmetika.

Alla kvinnor vill vara vackra under alla skeden i livet. För många är håret en grundläggande del av deras utseende.

Men när du är gravid med en bebis, uppstår många frågor om hårvård under detta stadium. Är det säkert att färga håret?

I den här artikeln skriver vi om allt du behöver veta om att färga håret under graviditeten.

Kost, fysisk aktivitet, inredning – det är ämnen som blivande mammor ofta talar om.

Som om det inte var tillräckligt finns också de fysiska och hormonella förändringar som kroppen går igenom. För att inte tala om den psykologiska och känslomässiga inverkan som graviditeten har på en kvinna.

Bland alla dessa frågor finns alltid några som förblir olösta och debatterade. En av dem handlar om skönhet och kosmetika.

Många kvinnor använder hårfärger och hårtoningar för att uppnå det utseende de vill ha. Ändå är de inte medvetna om huruvida detta har några farliga inverkningar när de är gravida.

Så är det farligt att färga håret när du är gravid?

Risker med att färga håret under graviditeten

Många människor avråder från det, åtminstone från och med den fjärde månaden. Här är några anledningar till varför:

  • Barnets vitala organ bildas under de första månaderna av graviditeten. Barnets kropp kan vara mer benägen att bli påverkad av de kemikalier som orsakar biverkningar i moderns kropp.
  • En allergisk reaktion eller annan oönskad bieffekt hos modern kan påverka fostret negativt.
  • Vissa hårfärger innehåller ingredienser som blyacetat, vilket kan vara farligt för barnets hjärna. De kan också negativt påverka utvecklingen av barnets nervsystem.

Hårfärger är inte de enda produkterna som kan vara skadliga för barnet. Det har också kommit ut varningar om permanenter, och andra liknande kosmetiska behandlingar.

Färga håret under graviditeten

Brist på bevis

Å andra sidan argumenterar vissa också att det inte finns några vetenskapliga bevis som styrker sambandet mellan hårfärger och problem med utvecklingen hos foster.

Faktum är att tillverkarna förklarar att innehållet i dessa produkter har modifierats de senaste åren för att minska potentiellt skadliga biverkningar.

Ändå erkänner de också att argumentet att det inte finns några risker alls inte heller har vetenskapligt bevisats. Av denna anledning är det lämpligt att vara försiktig.

Detta innebär att man vidtar grundläggande försiktighetsåtgärder. Först av allt, kvaliteten: använd inte dålig kvalitet eller billiga hårfärger. När du är gravid bör du inte försöka spara pengar på bekostnad av din egen hälsa eller ditt barns hälsa.

Vissa hårfärger innehåller ingredienser som blyacetat, vilket kan vara farligt för barnets hjärna. De kan också negativt påverka utvecklingen av barnets nervsystem.

På samma sätt bör du försöka begränsa din användning av dessa produkter.

Även om frisören brukar besluta om hur mycket hårfärg du behöver, bör du förklara för personen att du är gravid så att denne kan vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder.

Sist men inte minst, frekvensen. Försök att minimera antalet gånger du färgar ditt hår medan du är gravid.

Före och efter graviditeten kan du färga håret så ofta du vill, men under graviditeten är det bättre att vara på den säkra sidan.

Slutsats

Det måste noteras att de argument vi har tagit upp gäller i de flesta men inte alla fall.

Det är viktigt att du alltid rådgör med din läkare innan du fattar några beslut som kan påverka ditt barns utveckling.

Din läkare kommer att kunna erbjuda dig alternativ eller, i vilket fall som helst, försiktighetsåtgärder att överväga när du färgar håret när du är gravid.

Det kan till exempel vara att färga håret utomhus och alltid använda handskar och skydd för dina ögon.

Håller sig om magen

Trots allt är graviditeten en vacker upplevelse under vilken många dygder hos en kvinna framhävs. Hon skiner och ser mer feminin ut än någonsin.

Om det inte är skadligt för din hälsa så finns det ingen anledning att inte ta hand om ditt utseende också.

Men om du inte känner dig bekväm med att färga håret under graviditeten, finns det alltid alternativ.

Organiska färgämnen, henna och färgschampon utan ammoniak är till exempel fördelaktiga för ditt hår och helt ofarliga för ditt barn.

Beslutet är ditt, men se till att du är informerad och att du vidtar alla nödvändiga försiktighetsåtgärder.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.