Sex under graviditeten, njut av det!

Sex under graviditeten, njut av det!
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Bara för att du är gravid innebär inte det att du måste lägga ditt liv och alla nöjen på hyllan. Sex under graviditeten rekommenderas faktiskt. Njut av det!

Trots alla fysiska och hormonella förändringar under graviditeten och myterna om huruvida man borde ha sex medan man är gravid rekommenderar de flesta experter det.

Man behöver bara vara försiktig om det är en högriskgraviditet eller om en av föräldrarna har ett medicinskt tillstånd som försvårar intimitet.

Att älska med din partner får oxytocin att utsöndras: “kärlekshormonet”. Det ger upphov till en avslappnande känsla och en känsla av välmående.

En annan fördel med sex under graviditeten är att det kan höja självkänslan. Det får kvinnan att känna sig behövd och får henne därför att känna sig mer säker, och det är viktigt under graviditeten när det förekommer så många kroppsliga förändringar.

Barnet tar inte skada av sexet. Livmoderhalsen är täckt av ett tjockt membran och även om en orgasm leder till små förändringar i livmodern skadar det inte barnet.

Kärleken mellan paret under akten främjar tvärtom fostrets utveckling.

Sexlust under graviditeten

Par i köket som väntar barn

Under de första månaderna kan du må illa rätt ofta, och det kan ofta minska sexlusten. Prata med din partner så att han vet om anledningen till varför du inte känner för sex just då.

Under graviditetens sista månad kan sexlusten försvinna helt, med de extra kilona och ångesten inför barnafödseln annalkande.

Det finns dock kvinnor som faktiskt upplever en ökad sexlust. De säger sig även uppleva starkare orgasmer.

Var vaksam på sexuellt överförbara infektioner

Under graviditeten är kvinnor mer mottagliga för urinvägsinfektioner och allmänt obehag runt könsområdet.

För att förhindra det borde du tänka ännu mer på hygienen och be din partner att göra likadant. Om du av någon anledning upplever någon form av obehag ska du prata med din läkare.

Om du inte har en stabil partner eller inte vet om eventuella sexpartners är vid god hälsa är det bättre att avstå för att inte utsätta dig eller barnet för hälsorisker.

Att tänka på vid sex under graviditeten

Ställningar ni kan testa vid sex under graviditeten

Graviditeten kan göra vissa ställningar obehagliga. Magens storlek gör det exempelvis svårt med missionärsställningen.

Det rekommenderas därför att man är kreativ för att hitta nya och intressanta sätt att älska. Sexlekar, oralsex och förspel kan vara kul. Ni kan även prova nya ställningar.

  • Ta kontroll genom att placera dig ovanpå din partner. På det sättet kan du kontrollera rytmen, och det blir lättare för dig att röra dig.
  • Du kan även testa att ligga på sidan med din rygg mot din partner. Då finns det inte någon risk för obehag. En variation av ställningen är att stå på händer och knän eller att stå med dina händer mot väggen.
  • Glöm inte att njuta av sex! Använd sexleksaker, sätt på dig sexiga underkläder och gör allt du tycker om att göra med din partner.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Arbués, E. R., & León, M. R. (2013). Características y evolución del patrón sexual de la mujer embarazada. Enfermería Global, 12(4), 362-370. https://revistas.um.es/eglobal/article/view/eglobal.12.4.181521
  • Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
  • González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015
  • Richard P. (1984). Sexualidad durante el embarazo. Clin Obstet Ginecol Norteam 1984;3:904-16.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.