Förändringar i naveln under graviditeten
Många kvinnor är förvånade över de förändringar som de ser i naveln under graviditeten. Den kan bli större, utskjutande eller till och med platt. Det kan till och med se ut som om den vänt på sig.
Läs mer om förändringar i naveln under graviditeten i den här artikeln.
Navelns funktion under graviditeten
Under graviditeten uppfyller naveln en mycket viktig funktion eftersom det markerar den punkt där fostret förenas med modern via navelsträngen.
Genom denna sträng levererar du alla näringsämnen, blod och syre ditt barn behöver. Med andra ord levererar du allt ditt barn behöver för att utvecklas inuti livmodern.
Förändringar i naveln under graviditeten
Under graviditeten kan vissa förändringar uppstå i naveln. Till exempel placerar den ökande storleken hos livmodern ett tryck på mitten av kroppen.
Detta orsakar förändringar i naveln i olika utsträckning hos olika kvinnor.
Bland de vanligaste förändringarna är:
- Utplattning av naveln: När månaderna går sträcker sig huden. Detta resulterar i att din navel också tänjs ut, vilket ger intrycket att den har försvunnit.
- Buktande navel: Mellan andra och tredje trimestern av graviditeten (efter vecka 28) uppträder retroversion. Detta är ett smärtfritt fenomen som gör att naveln kan bukta ut som en knapp.
- Uppkomst av en mörk eller svart linje: Denna vertikala linje, även kallad linea alba, går från naveln till pubis. De hormonella förändringar som uppstår under graviditeten är ansvariga för att huden mörknar här. Det försvinner gradvis efter förlossningen.
När naveln återgår
Om naveln kommer ut före eller efter de datum som anges ovan behöver du inte oroa dig.
Detta beror på att kvinnor med flacka vävnader kan få en utbuktande navel tidigare. Det kan däremot gå obemärkt förbi hos dem med hårdare eller tjockare hud.
Även om naveln förlorar sitt utseende under graviditeten så återgår den till sin ursprungliga läge efter förlossningen.
Livmodern börjar då krympa och återgår sin normala storlek, och resten av din kropp följer därefter med.
Genom navelsträngen förser du ditt barn med näringsämnen, blod och syre. Med andra ord ger du det allt det behöver för att utvecklas inuti livmodern.
Komplikationer som kan uppstå
På grund av stor muskelutmattning i magen kan du få navelbråck. De vanligaste symptomen som uppstår är:
- Ömhet eller smärta i buken
- Framträdande av en utbuktning eller mjuk massa
- Kräkningar
- Dålig matsmältning
- Feber av olika allvarlighetsgrader
- Problem med magtarmkanalen, såsom förstoppning
- Infektioner
- Dermatit i navelhuden
Anledningar till att magen gör ont
Vissa gravida kvinnor känner smärta i och runt sin navel vid beröring. Denna smärta är relaterad till det faktum att magen har vuxit så snabbt.
Den snabba utvidgningen av huden har inte låtit den anpassa sig till förändringen.
För att lindra smärtan kan du använda ett bälte för gravida kvinnor. Du kan även använda underkläder som täcker din navel så att din kropp anpassar sig till att du gradvis ökar din vikt.
Eftersom det är ett mycket känsligt område kan smärtan vara distraherande. Försök att bära löst sittande kläder eller lämna magområdet bart för att undvika friktion som kan irritera din navel.
Rekommendationer du kan följa
Ingenting kan göras för att förhindra att naveln sticker ut. Du kan dock ta en titt på följande enkla tips:
- Om din navel är mycket stor efter graviditeten och inte återgår till sitt ursprungliga utseende kan en kirurg rätta till den. Med ett litet ingrepp rekonstrueras den, vilket eliminerar överdriven hud en gång för alla.
- Använd mycket hudlotion så att du kan hålla huden runt din navel återfuktad.
- Upprätthåll god hygien med hjälp av en neutral tvål som inte har parfymer eller irriterande kemikalier. Om du är osäker på vad du ska använda, kontakta en hudläkare.
Även om dessa förändringar kan överraska dig bör du inte oroa dig för mycket, för det är helt normalt. Din livmoder och dina magmuskler kommer att återgå till sina naturliga tillstånd.
Alla förändringar naveln uppvisade under graviditeten kommer att försvinna. Om du är gravid bör du därför inte bekymra dig om denna detalj.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Flores-Ramírez Salvador, Flores-Morales José Luis, Fuentes-Rivas Adolfo. Apendicitis durante el embarazo: Experiencia en el Hospital General Toluca Dr. Nicolás San Juan. Cir. gen [revista en la Internet]. 2011 Dic [citado 2022 Nov 13] ; 33( 4 ): 218-221. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-00992011000400002&lng=es.