Varför uppstår metallsmak i munnen under graviditeten?

En metallsmak i munnen är ett mycket vanligt symptom under den tidiga graviditeten. Här följer varför det uppstår och hur du kan hantera det.
Varför uppstår metallsmak i munnen under graviditeten?

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

Att känna en metallsmak i munnen är ett av de vanligaste symtomen under en tidig graviditet. Detta fenomen som kallas dysgeusi och förekommer hos många gravida kvinnor.

Det är en förändring i smak som ger uppfattningen av en obehaglig och ihållande metallsmak i munnen. Fortsätt läsa för att ta reda på varför det uppstår och vad du kan göra för att minska detta irriterande element.

Vad är dysgeusi?

Som vi redan påpekat är dysgeusi en förändring i smaksinnet som kan uppfattas som en obehaglig och långvarig metallsmak.

Detta symptom är vanligt bland gravida kvinnor som ofta beskriver det som känslan av att ha något av metall i munnen.

I allmänhet uppträder detta symptom under de första veckorna av graviditeten och varar till slutet av första trimestern, runt vecka 12 till 14. Detta beror på fenomenets nära samband med de hormonella förändringarna som sker under denna period.

Det finns dock kvinnor som upplever dysgeusi under hela graviditeten, särskilt de som väntar mer än ett barn.

En gravid kvinna vägrar ta emot en tallrik med kakor.

Orsakerna till metallsmak under graviditeten

Som vi nämnde i föregående avsnitt uppstår en metallsmak i munnen som en konsekvens av graviditetens hormonella förändringar. Specifikt på grund av den verkan som östrogener utövar på tungans smaklökar.

Under graviditeten ökar dessa känselorgan i munnen sin känslighet, och detta åtföljs vanligtvis av en ökning av uppfattningen av lukter.

Dessutom bidrar svårigheten med att smälta vissa livsmedel och drycker, halsbränna och sura uppstötningar också till utvecklingen av dysgeusi. Av denna anledning är kvinnor som lider av illamående och kräkningar vanligtvis mer benägna att drabbas av det.

Förutom obehaget är det ett ofarligt symptom. Det största problemet med denna smakförändring är att den hindrar kvinnor från att äta en balanserad och komplett kost.

Andra orsaker till metallsmak under graviditeten

Förutom hormonella förändringar kan denna obehagliga känsla orsakas av följande orsaker:

  • Dålig munhygien: Försummelse av munrengöring orsakar ansamling av bakteriellt plack, tandsten och ökar chanserna att utveckla vissa sjukdomar som karies, gingivit och parodontit. Både bakterietillväxt och infektioner i munnen kan vara orsaken till den dåliga smaken.
  • Mediciner: Användningen av vissa läkemedel som antibiotika, antidepressiva medel, hormonpiller eller vitamintillskott kan också orsaka metallsmak under graviditeten. Likaså användningen av vissa antiseptika, såsom klorhexidin.
  • Allergier eller infektioner: Att lida av nästäppa, allergier eller infektioner i luftvägarna kan vara orsaken till den dåliga smaken.
  • Systemiska sjukdomar, såsom njur-, lever- eller diabetessjukdomar.
  • Cancerbehandlingar (sällsynt bland gravida kvinnor).
  • Kemisk exponering: Överexponering för vissa tungmetaller, såsom kvicksilver eller bly, kan också orsaka metallsmaken.

Om du inte är säker på om du är gravid och du märker en metallsmak i munnen är det en bra idé att boka tid hos din läkare. På så sätt kan orsaken till problemet undersökas och graviditeten bekräftas eller inte.

Vad ska du göra om du känner en metallsmak i munnen under graviditeten?

Att ha en metallsmak i munnen under graviditeten är inte ett allvarligt problem som du bör oroa dig för. Förutom det obehag som det kan generera är det bara en av många naturliga förändringar i detta skede.

Ändå kan det vara bra med några tips för att hantera denna obehagliga känsla:

  • Upprätthåll korrekt tandhygien: Det är viktigt att borsta tänder, tandkött och tunga ofta. Till det kan du använda fluortandkräm och komplettera med tandtråd och munvatten. På så sätt tar du hand om din munhälsa och förbättrar smaken i munnen.
  • Gurgla: Använd munvatten med mintsmak eller skölj med varmt vatten och bakpulver eller salt minst två gånger om dagen. På så sätt blir det orala pH-värdet reglerat.
  • Tugga sockerfritt tuggummi med mintsmak.
  • Drick mycket vatten: Vätskebalansen under graviditeten är viktigt. Att dricka minst 2,3 liter vatten om dagen hjälper till att hålla munnen fuktig och förbättra den dåliga smaken.
  • Konsumera sura eller kalla livsmedel: Att dricka mycket kallt vatten, en naturlig citrusjuice eller suga på sura karameller kan minska den metalliska känslan. Men det är viktigt att inte konsumera dem i överskott för att inte skada tandvävnaderna.
En gravid kvinna som äter citrusfrukter.

Ett irriterande symptom som vanligtvis går över av sig själv

Metallsmaken under graviditeten försvinner i allmänhet under de kommande månaderna, även om det ibland är väldigt irriterande och begränsar normalt intag. Av denna anledning är det viktigt att du diskuterar det med din läkare eller din barnmorska.

Medan du väntar på din bebis kommer det att finnas trevliga känslor och andra som du gott kunde få slippa, men att uppleva dem alla är en del av att skapa ett liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vera Carrasco, O. (2015). Uso de fármacos en el embarazo. Revista Médica La Paz, 21(2), 60-76.
  • Sipiora, M. L., Murtaugh, M. A., Gregoire, M. B., & Duffy, V. B. (2000). Bitter taste perception and severe vomiting in pregnancy. Physiology & behavior, 69(3), 259-267.
  • Saboowala, H. K. (Ed.). Dysgeusia: Symptoms, Causes, Diagnosis, and Treatment. An Overview.
  • Kuga, M., Ikeda, M., Suzuki, K., & Takeuchi, S. (2002). Changes in gustatory sense during pregnancy. Acta Oto-Laryngologica, 122(4), 146-153.
  • Luján Centeno, A. E. (2020). EFECTOS SECUNDARIOS PERCIBIDOS POR LAS GESTANTES CON SUPLEMENTACIÓN DE HIERRO EN LA IPRESS POKRAS, AYACUCHO 2020.
  • Quirce Galindo, L. (2020). El papel de la enfermería en el estilo de vida del embarazo.
  • Carmona Carhuanambo, M. P., & Chávez Astonitas, E. K. (2021). Relación entre efectos adversos y adherencia al sulfato ferroso de las gestantes del Centro de Salud Virgen del Carmen, Bambamarca–Cajamarca 2021.
  • IJpma, I., Timmermans, E. R., Renken, R. J., Ter Horst, G. J., & Reyners, A. K. (2017). Metallic taste in cancer patients treated with systemic therapy: a questionnaire-based study. Nutrition and cancer, 69(1), 140-145.
  • Sarin, J. (2018). Unit-3 Pregnancy. IGNOU.
  • Ebrahimi, N., Maltepe, C., & Einarson, A. (2010). Optimal management of nausea and vomiting of pregnancy. International journal of women’s health, 2, 241.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.