10 huskurer för att återfukta dina läppar

Med hjälp av gamla knep samt huskurer kan vi hjälpa dig att återfukta dina läppar och lindra uppkomsten av sprickor.
10 huskurer för att återfukta dina läppar

Senaste uppdateringen: 02 november, 2021

Huden på våra kroppar är inte det enda som tenderar att torka ut. Det är också viktigt att känna till några huskurer för att återfukta dina läppar. Faktum är att du inte behöver vänta tills de är spruckna och torra för att implementera dessa tekniker, utan du kan använda dem i förebyggande syfte.

Att utföra dessa behandlingar, tillsammans med annan egenvård, förser viktiga näringsämnen som håller din mun friskare. Är du redo att prova dem?

Huskurer för att återfukta dina läppar

Att vårda dina läppar är viktigt, eftersom permanent kontakt med saliv gör att de blir torra.

Enligt American Academy of Dermatology Association måste du säkerställa korrekt återfuktning och skydd av läpparna för att undvika illavarslande utslag som genereras av solens strålar.

Med detta i åtanke kommer vi att ge dig några enkla alternativ som du kan implementera redan idag.

1. Kakaosmör

Precis som sheasmör bildar denna produkt en skyddande barriär på hudens yta som kan hålla kvar fukt. Dessutom kan den återfukta och ge näring åt huden, samtidigt som den förbättrar dess elasticitet.

Till skillnad från sheasmör har kakaosmör en sötare lukt och smak. Och den innehåller även fettsyror och vitaminer som främjar reparation av huden samt påskyndar läkning.

Läppbalsam.

2. Vitamin E

Vitaminer är viktiga för att bibehålla en frisk hud.

Den bästa källan till vitaminer är mat, men vitamintillskott kan också erbjuda fördelar.

3. Vaselin, en av de mest rekommenderade huskurerna för att återfukta dina läppar

Vaselin är en av huskurerna för att återfukta huden i allmänhet, inte bara läpparna. Faktum är att dess användning som läppbalsam rekommenderas av American Academy of Dermatology Association.

Fördelarna med vaselin kommer från dess huvudingrediens, olja. Denna komponent hjälper till med att göra hudens yta fuktfri genom en skyddande barriär mot vatten.

Du kanske är intresserad av: Hur man botar munsår hos barn

4. Rosvatten

Utan tvekan är detta en av de mest rekommenderade naturliga produkterna som du kan lägga till en hudvårdsrutin.

Enligt en studie publicerad av Iranian Journal of Basic Medical Sciences har denna växt många fördelar, bland vilka dess antioxidantfunktion och antiseptiska egenskaper sticker ut. Båda effekterna hjälper sår att läka snabbare.

5. Arganolja

Arganolja är en av de föredragna huskurerna för att återfukta läpparna eftersom den ger mjukhet och fukt till huden. Av denna anledning är den kanske den mest använda som fuktighetskräm och finns i form av tvål, balsam och salva.

International Journal of Nanomedicine lyfter fram dess höga innehåll av vitamin E, som är en fettlöslig antioxidant som hjälper till med att förbättra vätskebalansen i huden.

6. Kamomill

Kamomill har antioxidanta, antiinflammatoriska, antimikrobiella och antiallergiska egenskaper. Ämnet hjälper också till med att jämna ut, tona, rengöra och återställa pH-balansen på hudens yta.

Dessutom rekommenderas det vanligtvis vid förstoppade eller inflammatoriska tillstånd, såsom rosacea, på grund av dess antiinflammatoriska och uppfriskande kraft.

7. Nypon

Återfuktning är viktigt för att få en smidig och slät hud. Och i denna mening är nyponolja en utmärkt källa till fukt på grund av dess essentiella fettsyror, såsom linolensyra och linolsyra.

Detta naturliga botemedel absorberas också lätt så att dess antioxidanter tränger in i hudens djupa lager.

Nyponolja för att återfukta dina läppar.

8. Sheasmör

Sheasmör är lämpligt för nästan alla hudtyper eftersom det inte täpper till porerna och inte innehåller kemiska eller irriterande ämnen.

Dessutom är dess fuktgivande effekter relaterade till dess stora mängd fettsyror, som snabbt absorberas och hjälper till med att återställa hudvävnaden. Därmed behåller denna produkt fukt och minskar risken för torrhet.

9. Aloe vera

Aloe vera som ofta blir använt inom hudvårdsrutiner kommer från växten med samma namn: äkta aloe – aloe vera. Dess gelé absorberas lätt vilket gör den idealisk för fetare hud. Men den kan också hjälpa till med att förbättra utseendet på huden när den är torrt.

10. Mandelolja

Det finns två typer av mandeloljor: bitter eller söt. Sötmandelolja är dock den som bäst anpassar sig till hudens yta. De näringsämnen som den innehåller är följande:

  • Vitamin E
  • Vitamin A
  • Zink
  • Omega-3 fettsyror

I sin tur har denna olja förmågan att förbättra hudens utseende på grund av dess bevisade mjukgörande egenskaper.

Slutsats angående huskurer för att återfukta dina läppar

Även om det finns mängder av kommersiella produkter på marknaden som utlovar återfuktning för läpparna så finns det också en mängd huskurer som uppnår detta mål, och till en bråkdel av kostnaden.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.