Hur sköter du om dina tänder då du lider av illamående under graviditeten?

Munhälsan kan påverkas negativt av kräkningar och illamående under graviditeten. Så här sköter du om dina tänder.
Hur sköter du om dina tänder då du lider av illamående under graviditeten?
Vanesa Evangelina Buffa

Skriven och verifierad av tandläkaren Vanesa Evangelina Buffa.

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2023

Illamående och kräkningar är ganska vanliga händelser under graviditeten, och det kan påverka munhälsan negativt. Hormonella förändringar och ökad känslighet för starka lukter och smaker gynnar uppkomsten av dessa obekväma symtom, som till och med kan inträffa innan graviditeten har bekräftats. Av denna anledning är det viktigt att vara särskilt försiktig för att förhindra permanenta skador. Fortsätt läsa för att lära dig hur du sköter om dina tänder under graviditeten.

Illamående, kräkningar och tandhälsa under graviditeten

Under graviditeten drabbas cirka 80 % av kvinnorna av illamående och kräkningar under graviditetens första trimester. Orsaken till dessa symtom är alltjämt okänd, men de kan vara förknippade med hormonella förändringar eller låga blodsockernivåer, och de påverkar kvinnans tänder.

Närvaron av syra i munhålan

Kräkningar och sura uppstötningar skapar en mycket sur miljö i hela munhålan. Denna minskning av salivens pH kan erodera och fräta bort emaljen, och detta ökar i sin tur sannolikheten till att drabbas av hål i tänderna.

Försummelse av tandhygien

Vid illamående försvårar känslan av äckel att korrekt munhygien utförs. För att undvika obehag är det vanligt att gravida kvinnor struntar i sin munhygien. Till exempel kan de undvika att nå den bakre delen av munnen med tandborsten, de kanske inte använder tandkräm eftersom de inte tål dess smak, eller så kan de sluta borsta tänderna helt och hållet. Som ett resultat ackumuleras mycket bakteriellt plack och tandsten, vilket orsakar problem i tänderna och tandköttet.

Lägre salivproduktion

Hos många gravida kvinnor är det också vanligt att det förekommer en lägre produktion och utsöndring av saliv, vilket resulterar i muntorrhet. Denna vätska fyller rengöringsfunktioner och neutraliserar surheten i munnen. Karies, emaljerosion och tandkänslighet är vanliga problem.

En gravid kvinna knäböjer över en toalett.
Eftersom mängden saliv minskar och surheten i munnen ökar till följd av kräkningar är gravida kvinnors tänder i stor risk.

Tips för att skydda tänderna från effekterna av illamående och kräkningar under graviditeten

Med några enkla åtgärder för att sköta om sina tänder under graviditeten så är det möjligt att förhindra att tänderna påverkas negativt av illamåendet och kräkningarna. Vissa av dem syftar till att minska dessa obekväma och skadliga symtom för munnen, medan andra skyddar dentala strukturerna. Vi kommer att berätta om dem i detalj.

Ta hand om din munhälsa

En av strategierna är att maximera munhygienen. Även om smaken av tandkräm eller tandborstens kontakt med munnen kan utlösa symtom, är det viktigt att leta efter alternativ för att inte försumma hygienen för att ta hand om dina tänder.

Borsta tänderna 2 eller 3 gånger om dagen

Helst bör du borsta tänderna och tandköttet med en mjuk borste 2 eller 3 gånger om dagen. Använd tandtråd om din tanduppsättning kräver det och komplettera hygienen med fluortandkräm.

Använd en tandborste utan tandkräm

Om smaken av tandkräm ökar känslan av äckel och orsakar mer illamående, prova då först andra smaker. Om alla produkter är motbjudande, fortsätt borsta utan tandkräm ett tag tills symtomen avtar.

Borstens kontakt med tänderna kan också vara en utlösande faktor för illamående och kräkningar under graviditeten, speciellt vid rengöring av baksidan av tänderna. I sådana fall kan hygien med ett litet borsthuvud eller att använda en elektrisk tandborste vara lösningen.

Sköt om dina tänder under graviditeten genom att tugga sockerfritt tuggummi

Om du verkligen inte kan borsta, då kan du tugga sockerfritt tuggummi efter måltider. Detta stimulerar salivutsöndringen och förhindrar överdriven surhet i munnen.

En gravid kvinna besöker tandläkaren.
Regelbundna besök hos tandläkaren är nyckeln till att säkerställa en god munhälsa. Dessutom kan tandläkaren vidta nödvändiga åtgärder för att skydda din mun.

Besök tandläkaren

För att ta hand om dina tänder under graviditeten är det också viktigt att gå på en tandkontroll. Tandläkare och -hygienister kan tillämpa särskilda förebyggande åtgärder för att skydda tänderna och förhindra att de försämras under detta skede.

Förhindra illamående och kräkningar under graviditeten

Även om illamående och kräkningar under graviditeten ofta är oundvikliga så finns det vissa åtgärder som hjälper till att göra dem mildare och mindre frekventa:

  • Ät innan du går upp: Om kräkningar inträffar på morgonen kan det hjälpa att äta ett mellanmål innan du går upp ur sängen och vänta en stund med att gå upp.
  • Ät små måltider ofta: Avnjut helst små portioner frukt, grönsaker, yoghurt eller ost under hela dagen. Prova också att äta något innan du börjar känna dig hungrig.
  • Undvik kaffe, te och mat med hög fetthalt och starka kryddor. Det är också bättre att kassera de livsmedel som luktar mycket starkt.
  • Återfukta med uppfriskande drycker: Att blanda kallt vatten med bitar av citron eller ingefära kan lindra illamående.
  • Slappna av: Att ta djupa andetag, sluta ögonen och försöka lugna ner sig hjälper till att undvika kräkningar och illamående.

En tid till att ha tålamod

Illamående och kräkningar under graviditeten kan inte bara orsaka skador på dina tänder utan också skapa mycket obehag. Du bör dock veta att det hos de flesta kvinnor är tillfälliga symtom som avtar allteftersom graviditeten fortskrider.

Att vara lugn och tålmodig hjälper dig att hantera dessa obekväma stunder. Dessutom, om du tar hand om din mun så mycket som möjligt så minskar du risken för att dina tänder drabbas av de negativa konsekvenserna som vi har berättat om här.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Lacasse, A., Rey, E., Ferreira, E., Morin, C., & Berard, A. (2009). Epidemiology of nausea and vomiting of pregnancy: prevalence, severity, determinants, and the importance of race/ethnicity. BMC pregnancy and childbirth9(1), 1-9.
  • Pérez Oviedo, A. C., Betancourt Valladares, M., Espeso Nápoles, N., Miranda Naranjo, M., & González Barreras, B. (2011). Caries dental asociada a factores de riesgo durante el embarazo. Revista Cubana de Estomatología48(2), 104-112.
  • Terán Muñoz, O., & Moreno Maza, M. (2019). Jengibre como tratamiento de náuseas y vómitos en el embarazo. Rev. Rol enferm, 212-215.
  • García Mendoza, I. M. (2018). Efecto del jengibre dietético como método alternativo para paliar náuseas y vómitos en el embarazo.
  • Díaz, J. P., García, N. M., Montellano, P. P., González, J. M., & Cano, M. V. (2022). Prevención de náuseas y vómitos en mujeres gestantes con administración de rodajas de limón. Conocimiento Enfermero5(18), 05-09.
  • Garbero, I., Delgado, A. M., & Benito de Cárdenas, I. L. (2005). Salud oral en Embarazadas: Conocimientos y Actitudes. Acta odontológica venezolana43(2), 135-140.
  • Francés Ribera, L. (2010). Náuseas y vómitos en el embarazo. Matronas Profesión, 2010, vol. 11, num. 1, p. 26-28.
  • Vargas-Álvarez, T., & Acuña-Bolaños, D. R. (2019). Revisión: hiperémesis gravídica. Acta Académica65(Noviembre), 105-118.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.