3 saker du bör veta om din mun under graviditeten

Under graviditeten kan du lägga märke till förändringar i munnen som skapar tvivel eller oro. Vi berättar allt du behöver veta.
3 saker du bör veta om din mun under graviditeten

Senaste uppdateringen: 07 juli, 2022

Mammans kropp genomgår många förvandlingar när hon bär en bebis, och med dem kommer hundratals tvivel. Därför kommer vi i den här artikeln att berätta allt du bör veta om din mun under graviditeten.

Hormonella förändringar, irritation av tandköttet, illamående och hunger kan öka risken för att drabbas av munsjukdomar under havandeskapet. Några av dessa kan dessutom leda till allvarliga graviditetskomplikationer.

Det är därför det är viktigt att veta i förväg vad som händer med munnen under graviditeten, samt hur du håller din munhälsa i gott skick. Fortsätt läsa för att ta reda på den saken.

1. Det är bra att besöka tandläkaren

Helst ska det första tandläkarbesöket ske innan du blir gravid, under tiden som du planerar din graviditet. På så sätt kommer läkarna ha möjlighet att utföra alla nödvändiga behandlingar för att se till att din mun är frisk innan befruktningen.

När graviditeten har bekräftats är det också nödvändigt att besöka tandläkaren och informera dem om ditt nya tillstånd. Du bör till och med boka en tid för varje trimester, så att tandläkaren kan hjälpa dig och ge dig nödvändig vård.

”När en kvinna planerar att bli gravid eller känner till sin graviditet bör hon begära ett besök hos sin tandläkare.”

Om det blir nödvändigt att utföra en procedur kommer specialisten att ange rätt tidpunkt då så kan ske. Helst bör interventioner samordnas för andra trimestern, eftersom det är den säkraste tiden för barnet och den mest bekväma för dig.

Din tandläkare kommer också att utföra vissa förebyggande åtgärder, såsom tandrengöring och applicering av fluor när det anses lämpligt. Dessutom kommer den att lära dig hur du håller ditt barns mun frisk och vad du ska tänka på för att bevara ditt barns munhälsa efter födseln.

Du bör veta att under graviditeten är det säkert att få anestesi och fyllningar, rotfyllningar och att dra ut tänder. Om din tandläkare tycker att det är lämpligt kan de också ta röntgen, med då med nogsamt skydd.

Om du behöver dem kan vårdpersonalen ordinera mediciner som är säkra att använda under graviditeten. Får du några problem i munnen under graviditeten så är det mycket viktigt att du går till din betrodda tandläkare.

En gravid kvinna hos tandläkaren.
Tandkontroller under graviditeten erbjuder flera fördelar för moderns och hennes barns hälsa. Av denna anledning är det viktigt att de sker innan befruktningen samt under graviditetens trimestrar.

2. Förändringar som sker i munnen under graviditeten

Munnen är inte främmande för förändringar under graviditeten eftersom hormoner påverkar alla kroppsvävnader. Men förändringar i kost- och hygienvanor spelar också sin roll.

Dessa är de vanligaste förändringarna som kvinnor drabbas av i munnen under graviditeten:

  • Gingivit: Tandköttet blir inflammerat och rött, svullet, obekvämt och blöder lätt. Detta problem är förknippat med närvaron av bakteriellt plack och tandsten på tänderna, ofta på grund av en otillräcklig munhygien. Även om hormonella förändringar och ökad vävnadsirritation också gynnar dess uppkomst.
  • Parodontit: Detta blir utvecklingen vid gingivit som inte behandlas, då patogena bakterier angriper vävnaderna som stöttar tänderna. Infektionen är belägen på en djupare nivå, vilket gynnar förstörelsen av maxillärbenet. Av denna anledning är det vanligt att tänder rör sig eller till och med tappas. Men detta är inte allt eftersom denna störning också är förknippad med graviditetskomplikationer. Därför är dess snabba behandling viktig.
  • Karies: Gravida kvinnor kan ändra sina munhygienvanor genom att undvika att borsta på grund av illamående eller obehag i tandköttet. Utöver detta försuras miljön i munnen av kräkningar och sura uppstötningar, samt även av ett sug efter söt mat. I sin tur producerar hormoner oral torrhet, vilket begränsar den skyddande smörjningen av saliv. Alla dessa förhållanden gynnar uppkomsten av hål i tänderna och därav följande nedbrytning av tänderna.
  • Epulis gravidarum: Detta är en godartad tumör som ligger i tandköttet och som skapas när tandköttet blir inflammerat. Den gör ont, blöder och gör det svårt att tala och tugga. Den försvinner dock av sig självt efter förlossningen.
  • Xerostomi: Hormonella förändringar orsakar mindre salivproduktion hos vissa kvinnor, vilket ökar risken för karies och dålig andedräkt.

3. Tillståndet i en kvinnas mun under graviditeten påverkar barnets hälsa

Det som händer i munnen får återverkningar i andra delar av kroppen. Hos gravida kvinnor kan således orala tillstånd en inverkan på barnet.

En mamma som har karies eller parodontit lider en högre risk att drabbas av graviditetskomplikationer. Till exempel för tidiga förlossningar, sammandragningar, låg födelsevikt och havandeskapsförgiftning.

Dessutom kan dålig munhälsa hos modern villkora barnets munhälsa efter födseln. Det är värt att nämna att tandproblem är förknippade med närvaron av ett stort antal bakterier i munnen och dessa överförs via saliv.

En mamma med mycket bakterier i munnen kan föra dem vidare till sitt barn på grund av den permanenta närheten mellan de två. Detta ökar risken för att spädbarnet ska drabbas av problem med munnen i framtiden.

En mor håller sin bebis.
Moderns munhälsa är avgörande för att bevara barnets hälsa efter födseln.

Hur du tar hand om din mun under graviditeten

För att hålla din mun frisk och undvika komplikationer när du är gravid är det viktigt att vara uppmärksam på följande aspekter:

  • Borsta tänderna efter varje måltid eller minst två gånger om dagen i 2 minuter vardera.
  • Använd tandtråd för att rengöra området mellan tänderna.
  • Komplettera din hygien med fluortandkrämer och lämpliga tandsköljningsmedel, om din tandläkare rekommenderar det. Om de gör dig illamående kan du prova med en annan smak.
  • Drick mycket vatten och undvik sockerhaltiga drycker och kolsyrad läsk.
  • Upprätthåll en balanserad, näringsrik och varierad kost. Försök att konsumera mat som är rik på kalcium, vitaminer och mineraler. Minska intaget av socker och industriellt bearbetade livsmedel.

Kom ihåg att besöka tandläkaren varje trimester. Genom att utöva god munvård kan du njuta av att vara gravid och le med en frisk mun.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Flores, J., Oteo, A., Mateos, L., & Bascones, A. (2004). Relación entre enfermedad periodontal y parto prematuro. Bajo peso al nacimiento: una revisión de la literatura. Avances en Periodoncia e Implantología Oral16(2), 93-105.
  • García, R. C., Culqui, S. F., Benalcázar, R. Q., Raymi, A. C., Navarro, M. P., & Vásquez, Ó. T. (2019). Enfermedad periodontal asociada al embarazo. Revista Científica Odontológica7(1), 132-139.
  • Carranza Villao, K. B. (2020). Gingivitis asociada al embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Guzmán Espinoza, K. N. (2021). Inflamación gingival asociada a factores de riesgo en el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Candina, H. J. R., Batista, A. J. H., & Fonte, E. T. P. (2018). Enfermedad periodontal en gestantes del primer y tercer trimestre del embarazo. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas37(2), 18-26.
  • Mancheno Valenzuela, C. L. (2021). Odontología preventiva durante el embarazo (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
  • Ramos Pizaña, M. (2018). Evaluación de muestras salivales para determinación de carga microbiana cariogénica en mujeres gestantes (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma de Nuevo León).
  • Alfaro Alfaro, A., Castejón Navas, I., Magán Sánchez, R., & Alfaro Alfaro, M. J. (2018). Embarazo y salud oral. Revista Clínica de Medicina de Familia11(3), 144-153.
  • Cuesta, A. L. (2020). Incidencia de Caries y Enfermedad Periodontal en Pacientes Embarazadas (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata).
  • Aulestia Jácome, A. N. (2022). Factores de riesgo de infectividad bucal en pacientes pediátricos. Revisión de la literatura.
  • Astoreca, V., & Mercadier, M. Importancia de la promoción y prevención de la salud bucodental en la embarazada, su relación con binomio madre-hijo y cuidados del niño en la primera infancia.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.