All mat får mig att må illa under graviditeten: vad kan jag göra?

Under graviditeten är det vanligt att uppleva besvär med matsmältningen, eller att maten inte smakar lika bra. Av denna anledning föreslår vi här några enkla knep för att återupprätta välbefinnandet.
All mat får mig att må illa under graviditeten: vad kan jag göra?

Senaste uppdateringen: 02 maj, 2022

Mat kan smaka illa och få dig att må illa under graviditeten. När så är fallet bör en rad åtgärder vidtas vad gäller kosten för att förbättra hur du mår och för att underlätta matsmältningsprocessen. Annars finns det risk för att du får i dig för lite näring vilket i sin tur kan förhindra barnets korrekta utveckling.

Först och främst är det viktigt att notera att medan graviditeten varar genomgår kroppen en serie ständiga förändringar. Det är vanligt att uppleva illamående under de första månaderna, men dessa kommer att minska. Du behöver alltså inte oroa dig alltför mycket, implementera bara några strategier för att hantera situationen på bästa möjliga sätt.

Hur man undviker illamående under graviditeten

En illamående kvinna.

Under den första trimestern kan mat smaka illa och orsaka illamående eller till och med kräkningar. Enligt en studie publicerad i The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine är konsumtionen av ingefära effektivt för att förebygga och minska illamående under graviditeten jämfört med placebo. Det är dock mindre effektivt än annan medicinering, men det kan hjälpa vid många tillfällen.

Under denna period är det tillrådligt att begränsa storleken på måltiderna för att därmed underlätta matsmältningen. Det är också viktigt att ta bort kryddstark mat från din kost och försöka inte äta om du inte har aptit. Tvinga inte dig själv, om du känner dig mätt är det bättre att sluta äta och återuppta ätandet senare. Att konsumera kalorier genom drycker kan hjälpa till att underlätta införandet av kalorier i kroppen.

Hur man minskar matsmältningsbesvär från andra trimestern?

När du går in i de två sista trimestrarna av graviditeten ökar risken för att uppleva matsmältningssymtom som smärta, halsbränna, uppsvullnad eller tyngd. Det beror på att fostret växer och tar plats som tidigare tillhört andra organ. Nämnda kompression kan ge upphov till vissa obehag och mat kan då alltjämt göra att du mår illa under graviditeten. För att undvika eller minska obehagen är det viktigt att anpassa din kost.

En av nyckelpunkterna för att förhindra att mat får dig att må illa under graviditeten har att göra med att begränsa viktökning i fett. Det är klart att du kommer att gå upp i vikt, men det som bör undvikas är en förändring i kroppssammansättningen, med en överdriven ökning av fettvävnad. Av den anledningen bör du hålla dig till ett kostmönster som till övervägande del består av färska livsmedel.

Det är en bra strategi att dela upp dina intag över dagen så att de blir mindre voluminösa. Du måste också fokusera på att tugga eftersom det är med den proceduren som matsmältningen börjar. Tuggandet är nyckeln: Genom att korrekt bearbeta livsmedlet i munnen minskas det arbete som magen och tarmen måste utföra.

På samma sätt bör vissa livsmedelsprodukter helt elimineras från kosten. Ett exempel på dessa kan vara kolsyrade drycker. Dessa kan öka gasbildning och buksmärtor. De tenderar också att innehålla sockermängder som är för höga. Socker har visat sig påverka den metabola hälsan negativt, vilket leder till en högre förekomst av graviditetsdiabetes.

Det är också lämpligt att undvika att gå och lägga sig direkt efter att ha ätit. Då du ligger ner är det alltid bäst att göra det med en liten lutning. Du kan använda kuddar för att lyfta överkroppen. Detta gynnar matsmältningsprocessen och undviker symtom som sura uppstötningar eller halsbränna. Men om dessa kvarstår kan du behöva konsultera en läkare för att påbörja farmakologisk behandling.

En gravid kvinna ligger med ryggstöd på en soffa.

Om mat får dig att må illa under graviditeten finns det oftast enkla lösningar

Som vi har nämnt är det inte ovanligt att uppleva matsmältningsstörningar under graviditeten. Mat kan göra dig obekväm under graviditeten, därför bör de ovan nämnda strategierna omsättas i praktiken i syfte att minska illamående och andra obehag som kan påverka kvaliteten på ditt kostintag.

Kom ihåg att utövandet av måttlig fysisk aktivitet som är anpassad till omständigheterna också kommer att förbättra matsmältningskapaciteten. En effektivare transitering kommer att ske, vilket förhindrar förstoppning och tillhörande problem. Likaså är det viktigt att nå ett kostfiberintag på minst 25 gram per dag. Detta kommer att säkerställa tarmflorans hälsa och förmåga.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sharifzadeh, F., Kashanian, M., Koohpayehzadeh, J., Rezaian, F., Sheikhansari, N., & Eshraghi, N. (2018). A comparison between the effects of ginger, pyridoxine (vitamin B6) and placebo for the treatment of the first trimester nausea and vomiting of pregnancy (NVP). The journal of maternal-fetal & neonatal medicine : the official journal of the European Association of Perinatal Medicine, the Federation of Asia and Oceania Perinatal Societies, the International Society of Perinatal Obstetricians, 31(19), 2509–2514. Disponible en: https://doi.org/10.1080/14767058.2017.1344965
  • Sweeting, A., Mijatovic, J., Brinkworth, G. D., Markovic, T. P., Ross, G. P., Brand-Miller, J., & Hernandez, T. L. (2021). The Carbohydrate Threshold in Pregnancy and Gestational Diabetes: How Low Can We Go?. Nutrients, 13(8), 2599. Disponible en:  https://doi.org/10.3390/nu13082599

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.